Atasi Baran dengan Detox

Sebelum saya join Jom Detox, berat badan saya 70kg+ sebab saya suka makan makanan yang tidak sihat seperti fast food, makanan bergoreng, jumk food, minum manis paling suka nescafe ais.

.

.

Pendek kata, saya tidak pilih makanan. Apa boleh makan makan saja.

.

.

Saya mudah penat, selalu mengantuk dan sering tertekan.

.

.

Selepas saya join Jom Detox.

.

.

Saya happy sangat sebab dalam masa 2 minggu saja berat saya dari 68kg turun 4.5kg. Hampir 1 beg beras hilang.

.

.

Paling excited, badan rasa ringan dan gaya hidup lebih aktif. Pemakanan pun berubah. Sudah pandai pilih makanan yang berkhasiat.

.

.

Minum dan makan manis dapat dikurangkan. Air putih cukup dan kualito tidur lebih baik.

.

.

Selain itu, mood pun bagus saja. Tidak mudah marah. Kulit berseri-seri.

.

.

Saya dapat tenaga baru selepas Detox!

.

.

Saya sayang diri saya. Terima kasih Coach Elly.

.

.

#controlanger #angry #cool #cooldown #happy #detox #jutawan #jomdetoxjutawan #shaklee #sabah #kudat #shakleeKudat #shakleeSabah #nakkurus #nakdiet #sihat #healthyfood #healthyrecipes #healthy

Advertisements

Cetaphill penyebab kulit breakout?

Orang cakap “rupa paras bukan segalanya”

Tapi kalau pernah rasa situasi macam dalam gambar ini baru kita tau pepatah di atas tu boleh pakai atau tidak.

Tidak pernah ada seorang pun wanita mau kulitnya breakout sampai macam ini. Muka ini adalah aset seorang wanita.

Jerawat sebiji pun boleh risau, inikan pula 1 muka macam bekurap. Bengkak dan mengelupas.

Hi kawan-kawan! Saat ini saya sedar, kecantikan rupa paras itu sangat penting bagi setiap wanita. Maybe husband tidak terus terang geli dengan kulit ini, tapi sebagai isteri. Saya taulah apa dia suka dan tidak suka, apa dia terpaksa dan ikhlas.

Kawan-kawan yang guna skincare timbang kilo, skincare yang beli di drugstore. Tolong berhati-hati. Sebab skincare saya pakai pun boleh tahan juga mahalnya. Boleh tahan juga ORGANIKnya diorang kempen. But u can see betapa teruknya kulitku.

Masa ini, mau berwuduk pun menangis dulu sentuh air. Merah, pedih! Sampai ada orang cakap saya kena buatan orang! Itu belum hal-hal lain.

Actually masa bersalin Yadik, saya tiba-tiba ada masalah kekeringan kulit yang sangat teruk. So saya pun trylah Cetaphill macam yang kebanyakkan blogger dan youtuber suggest for dry skin.

Sebotol ok, 2 botol ok. Then bila masuk 3 botol and above makin kering pula kulit saya. Tapi saya bukan jenis give up begitu saja. Saya beli moisturizer dan spf Cetaphill. Memang i spent a lot on my face. But still tiada penyelesaian.

Sorry sebab mention product lain. Tapi saya dapat ramai juga yang kena masalah kulit lepas guna Cetaphill!

So i dare to try another product yang claim ORGANIC! Itu lagi teruk. Saya pakai moisturizers dia, sampai koyak-koyak kulit saya. Makin kering. Rupanya that seller salah bagi oily to normal. So sad. My skin is super dry skin. Itupun saya tau after 1 of my fb friend sell benda sama. Baru saya tau, product saya kena bagi salah.

Haha. Funny right? Saya pakai 3 month juga. Bodohnya kau Elly! Muka masa tu teruk sangat sudah. I cant handle anymore. Until i pergi jumpa doc. Doc pun cakap ini sebab your skincare! Stop ur skincare routine.

So since from that, i stop all my skincare even makeup. So saya terpaksa keluar berpurdah. Sedihnya ya Allah.

Doc juga nasihatkan untuk jaga lifestyle! Food intake! Doc suggest untuk saya ambil vitamin C, good protein, good fat and vitamin E. “Kalau u tak nak jaga lifestyle dan ambil vitamin. I cocok u untuk kurangkan bengkak dan gatal tu”

Dui. Cukuplah saya kena jarum waktu beranak. So saya pun start ubah lifestyle. Tidur awal, eat clean, cuti fast food, buang segala proses food, makan vitamin yang doktor suggest. (Ini doktor kerajaan ya)

Dalam 3 bulan saya no skincare, no fast food, dan vitamin anti oksidan is on. Memang betul- betul dapat feedback yang wow! Tidaklah teruk macam dalam gambar tu.

Then, gatal lagi beli skincare. Beli dengan orang lain tapi still skincare yang kononnya ORGANIK! Haha. Mula-mula tu ok lagi. Belum separuh skincare tu, dah gatal balik kulit! Menyesal pun tiada guna babe!

Dan akhirnya Youth masuk Malaysia. Saya memang menabung since Oct 2017 bila ada notis Youth akan di launch pada bulan Feb 2018.

Alhamdullilah! Dapat beli 2 set bernilai RM 1010.70. Youth tu saya ambil di KL tau masa tu. Sebab ngam-ngam kami ada binses conference di sana. So sampai saja rumah saya terus try semua produk. Ada 6 item semuanya.

Youth ini diuji secara klinikal tanpa 1500 bahan yang merbahaya. Terbukti berkesan pada semua peringkat umur.

Tapi kulit saya memang tahap paling teruk sudah masa tu. Kulit nipis, berjeragat. So antara ramai-ramai yang pakai Youth. Sayaa rasa saya saja paling lambat kesan Youth. Sebab Youth ini dijamin 7 hari pertama akan nampak kesan!

Kiranya dari 100% kulit saya rosak 98%. Kulit kering, kulit berjeragat, redness, gatal. Sangat teruk. Sedih tau.

Tapi Alhamdullilah! Youth is Hope! Syukur! Saya mampu senyum sudah seperti dulu. Anak yang takut mau sentuh muka saya sebab panas dan kasar, sekarang diorang suka kiss sudah.

After Youth

Apalah bah perasaan ko sebagai mama kalau anak sendiri tidak mau dekat dan kiss sebab takut dengan muka mama sendiri. Sedihkan?

Tapi sekarang anak-anak selalu cakap “umi ini cantiklah”

That why Youth is Hope for everyone!

Elly Matin

Order sini : https://wa.me/60135566683

Apa itu Detox?

Saya pun pernah terfikir Detox ini seksa diri. Tapi bila banyak belajar mengenai Detox. Sekarang 1 saja yang saya boleh describe pasal Detox iaitu Impressive.

Salah satu kesan detox yang sukar untuk di sangkal. Tapikan, apa bah Detox itu sebenarnya?

Apa itu Detox

• Kita selalu dengar perkataan DETOX kan? Ramai orang dah start detox. Artis pun ada. Air detox pun ada. Tapi sebenarnya DETOX TU APA?

• Detox = DETOXIFICATION = process of Removing potentially toxic substance from our body

• Process of internal purification, cleansing or spring cleaning (pembersihan tubuh dalaman) – kita mandi tiap hari, cuci muka, bersih luaran Tapi dalaman? >> DETOX

Faham tak?

Detox ini senang mau cakap ialah kita Servis Badan. Contoh kalau rumah tak bersihkan kita akan rasa apa? Selesakah? Cantikkah rumah tu?

Jawapan yang saya dapat. Rumah tu akan semak, kotor dan kita sendiri tidak selesa nak tinggal. Paling teruk banyak parasit yang boleh menyebabkan kesihatan kita terganggu. Begitu juga dengan dalaman kita.

Kalau kita tak servis, sedangkan dah berpuluh tahun kita pakai. Badan kita pun akan kotor, akan mudah jatuh sakit dan paling teruk kita akan dapat penyakit yang merbahaya. Contoh penyakit paling kerap berlaku sekarang ialah darah tinggi atau hypertension.

Detox 1.0 bff saya meninggal tau. Sebab ada darah beku pada otak. At age 28 years. Anak 2. Isteri baru bersalin 2 hari before meninggal.

Cuba bayangkan figure figure yang umur 50an-60an yang sekarang tak sihat. sakit kaki, sakit lutut, obesiti.

Bayangkan pula figure figure yang umur 60an pun masih sihat cergas

So, you all rasalah kan dengan life style you all sekarang. cara makan, exercise pun kejap ada kejap takda rasa umur 50-60 boleh sihat, fit, slim tak lagi? kalau tak boleh, apa kena buat?

Yes! Betul! Kena detox!

Masa BLNC 2016 orang share umur dia dah 60-an. Lepas tu saya stress sendiri sebab dia muda sangat. Ingatkan effect kamera ka apa. Bila nampak depan mata 2017. Hahaha. Lagi stress sebab dia muda dari saya🤣

Orang yang sihat 60-an bukan start jaga kesihatan pada umur 60-an tau. Tapi diorang start dari muda setuju?

Ada tak yang nak makan durian hari ini, hari ini juga tanam durian dan hri ini dapat hasil?

Tiadakan? So tahun ini mari sama-sama pasang azam untuk badan lebih sihat tau!

Pada sesiapa yang nak join Detox 3.0. Boleh hubungi saya terus ke Http://wasap.my/60135566683

Hi 2019

Weiii. Bertukar tahun saja dah bertukar angka umur tau. Hi baby 29 years old.

Gambar atas tu masa umur 27 tahun. Hehehe. Ramai tau yang pm cakap EM nampak lebih muda masa umur dan meningkat. Aummmm.

Asbab jaga kesihatan kot. Sebab tahun 2016 saya mula sudah jaga pemakanan dan buat sedikit workout. Supplement saya start sewaktu bersalin anak pertama.

Tidak drastik sangatlah perubahan. Tapi masih banyak perubahan. Hehe. Nak tengok ke?

Oklah i share. Aummm

Tahun 2014. Masa ini raya, baru bersalin anak pertama dalam 4 bulan. Baru je start consume Shaklee

Gambar atas tu masa raya pertama 2014. My sister in law tengah pregnant lebih kurus dari i yang baru bersalin. Hahaha. Paling tak leh tahan tu, umur iolls beza 6 tahun tau. Kahkahkah

Ok gambar bawah ini pula gambar raya 2014 juga. Tapi entah raya ke-2 atau ke-3. Ya Allah, nampak gambar ini sekarang, macam nak nangis tau.

Gambar di atas tahun 2014 juga. Dah makan Shaklee selama 5 bulan.

Tahun 2015. Tahun kelahiran anak kedua kami.

Atas ni genap umur 25 tahun. Celebrate di Shang Ri La Hotel. Ada nampak kurus sikitkan?

Taukah gambar atas dan bawah ini. Gambar aku dah nak bersalin anak kedua. After gambar family konvo adik ipar. Kami terus gerak ke hospital sebab mau bersalin.

Masa ni belum tau pregnant Yadik. Hehehe

Tahun 2016. Saya dah start eat clean dan detox. Banyak juga perubahan sebenarnya. Dulu bawa beban lebih 90kg. Lepas detox setiap bulan drop sampailah berat paling akhir masa 2016 dalam 78kg kalau tak silap.

Tahun 2017. Bila di kira-kira sepanjang saya join detox. Lebih dari 20kg kurang tau. Paling ketara ialah inch loss. Alhamdulillah! Nampak lebih muda rasanya. Hahaha. Perasaan sikit.

Tahun 2018. Alhamdulillah! Dengan kehadiran Youth dalam hidup saya, ianya benar-benar mengubah kehidupan 360 darjah. Slim and gojes adalah misi 2019

Alhamdulillah! Selamat tahun baru semua. Tahun ini adalah misi untuk lebih gojes dan slim. Lebih jaga pada organ dalam. Sayangkan diri untuk di pakai lebih lama. That why my team doing detox.

Tips Cuci Muka by Ticer Babe

Hi gaisss, ticer share lagi tips kecantikan 😉

cara simple cuci muka 😉

1. Cuci muka 2 kali sehari (selepas bangun pagi dan sebelum tidur). Wajib! Walaupun penat melampau ini tidak boleh tinggal bagi mengelakkan breakout. **kalau terlalu berpeluh pun perlu cuci muka juga ya. Selalunya lepas workout 😉

2. Cuci muka selepas pakai sabun mandi & shampoo. Kenapa? Sebab sabun dan shampoo boleh masuk dalam pori-pori muka dan dua benda ni boleh menyebabkan pori kita tersumbat. At the end boleh breakout 😭

3. Cuci muka guna air suam sebab air yang sejuk akan menyebabkan kulit muka kita kering. Kalau panas pula boleh merosakkan kulit sebab kulit muka kita ni nipis. (Sama juga dengan kulit kepala, tidak sesuai guna air panas-Pakar Perunding Rambut Yun Nam)

Bonus Tips: guna 3 TUALA yang berbeza untuk badan, muka dan rambut. Cuci tuala every 3 days tapi kalau malas macam ticer 😂 boleh tukar dan cuci tuala seminggu sekali 😉

Semua tips ini ticer sudah beberapa tahun amalkan dan memang nampak perubahannya 😉 untuk Yun Nam tu ticer sendiri datang di branch Midvalley sebab pernah mengalami kulit kepala yg teruk. Memang lepas cuci rambut guna air suam, kulit kepala makin okay ☺

Selamat mencuba gaisss 😘

P/S: jom share berapa lama ar selalunya kamu cuci muka? Dan kenapa kamu cuci dalam tempoh masa itu?

Jawapan

Thanks Ticer for the tips. Ini Facebook Ticer https://www.facebook.com/profile.php?id=100000786000275

Tahniah Anak Umi

Orang selalu complain Ellysha ini anak yang nakal. Anak tak duduk diam. Hati ibu mana yang tidak sakit bila anak kita kena complain begitu. Sakitkan?

Saya pun bawa Ellysha jumpa doktor. Mau tau dia ni betulkan ada Attention Deficit Hyperactive Disorder(AHDH). sebab lain saya bawa dia p jumpa doktor juga kerana dia tidak mahu di ajar dan selalu sakiti adik dia.

Keputusan dari pemantauan doktor. Ellysha kanak-kanak normal. Dia aktif dan bukanlah hyperactive. Alhamdulillah. Kes dia sakiti adik dia, itu mungkin cara dia berkawan.

So doktor suggest dengan saya, bagi dia masuk sekolah.

Tahun ini dia sekolah, ada kerisauan jugalah. Takut-takut dia sakiti kawan lain di sekolah. Bila ada ibu bapa mengadu anak di kacau oleh kawan lain. Hati berdebar dengan laju. Anak aku yang kacau kah. Adui. Takut bah.

Antara perkara betul-betul buat saya terkejut bila cikgu cakap “Ellysha ni diam saja dalam kelas kak. Kalau ada kerja dia buat. Kalau tiada dia diam”. Dalam hati cakap “anak aku diam? Macam tidak percaya. Haha”

Tapi bila nampak dalam gambar yang cikgu bagi. Ya! Dia baik-baik saja. Dia ok. Dia baik. Dia diam. Dia buat kerja. Alhamdulillah!

Seriously! I don’t expect pun dia sebaik ini dalam pelajaran. Sebab di rumah dia memang akan main saja. Tak belajar pun gais! Heheh.

Alhamdulillah! Dia mampu saingi diri sendiri. Semester kedua lebih baik dari semester pertama.

Tahniah anak. Tahniah cikgu Ros Manja, Nur Zahara Clarissa, Azlineza Natasya Lakim

Setinggi-tinggi terima kasih pada seluruh warga Pasti An-najah Tkm. Terima kasih kerana menjadi sebahagian dari memori Ellysha.

70 Penyertaan Youth Stars Shaklee 2018

Saya combine sini 70 penyertaan Youth Stars Shaklee 2018 ya.

Saya mempunyai masalah jerawat yang besar dan bernanah . Saya juga mempunyai masalah jeragat dan parut yang sangat tebal sehingga berlubang. Alhamdulillah dengan Skincare Youth masalah dapat diatasi.

Tak percaya muka makin cerah,tona muka sekata,hilang bekas jerawat hitam yang degil kat muka setelah 25 hari guna Youth. Saya sanggup bangun tidur semula kalau lupa nak pakai Youth sebelum tidur!

Sebelum ni, kulit saya terlalu berminyak, liang pori besar, berjerawat pasir dan selalu menjadi kemerahan. Tapi setelah 3 bulan menggunakan Youth, masalah tersebut dapat diatasi , syukur Alhamdulillah

Satu lembaran baru dalam kehidupan Che Yan. #YOUTH dilancarkan “on time” muka Che Yan tengah nazak. YOUTH is hope. There is so many good and better product outhere but Che Yan choose the best #YOUTH

#ShakleeEffect Kesan Youth Shaklee Sangat Wow! Saya berasa sangat happy kerana telah temui skincare yang berikan kesan WOW kepada kulit muka saya dimana sebelum ini terpaksa menggunakan krim steroid.

I have been experiencing sensitive skin with redness on my face. With Youth this redness is significantly reduced. Moreover my pores are smaller, my skin is fairer, firmer and also I look younger now

Dulu rasa tak confident, sedih bila kulit kusam, berjerawat dan bermasalah. Kini, semua tu sejarah. Youth telah membantu saya mendapat kulit sihat dan tampak lebih muda. Youth harapan kita semua.

Dulu saya terpaksa memakai topeng untuk menutup muka kering dan tidak sekata serta nampak berumur. Tapi sekarang, dengan memakai youth saja dah boleh jalan ke shopping mall. Seperti mati hidup semula

Akibat salah penggunaan produk wajah, kulit saya jadi makin berjerawat teruk dan kusam. Sekarang kulit wajah saya makin bertambah baik selepas gunakan Youth. Youth memberi sinar harapan untuk saya.

Dulu kulit saya kasar, berjerawat dan berparut. Sejak menggunakan Youth, jerawat mengecut dan tiada jerawat baru. Kulit saya juga semakin halus dan lembut. Youth sinar baru untuk saya. I love YOUTH!

Dalam 70 penyertaan, saya sendiri pilih 14 yang terbaik. U gais boleh cek di laman ini kalau mau tengok lagi 56 contestant.

Youth Starts

https://www.wishpond.com/lp/2314987/

Cara Atasi Malasah Haid Tidak Teratur

Masuk bulan ini, 3 bulan sudah saya telan sejenis supplement yang mengandungi Borage Seed Oil.

Alhamdulillah. Selama 3 bulan ini period makin teratur. Tidak lambat, malah lebih baik dari bulan-bulan yang tak makan supplement.

Ini antara kebaikan minyak Borage:

Borage ini tumbuhan yang kaya dengan esential fatty acid yang dipanggil sebagai Gamma-Linolenic acid atau GLA.

Minyak Borage boleh mengurangkan gangguan autoimmune, masalah kulit sensitif, PMS, neuropati diabetik dan bermacam jenis keradangan.

Ada 3 jenis tumbuhan yang mempunyai kepekatan GLA yang tinggi. Pertama Borage Oil, Everning primrose dan Black Carrany Seed.

GLA dalam minyak Borage boleh mengurangkan sakit sendi yang di alami oleh individu yang ada Rheumatoid Arthritis.

Minyak Borage juga boleh mengurangkan kekeringan dan keradangan kulit. Sangat sesuai untuk yang ada psoriasis dan ekzema untuk mengurangkan rasa gatal dan kering pada kulit.

Yang di atas inilah bunga Borage.

Supplement yang saya ambil itu ialah GLA Complex.

Diperolehi daripada minyak borage, yang mengandungi GLA berkepekatan tinggi (17%-25%), tulen dan semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.

Diformulasi khas dengan gabungan GLA (asid lemak Omega-6), minyak biji bunga matahari (satu lagi sumber asid lemak Omega-6), dan vitamin E untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan kulit.

GLA adalah asid lemak pentint Omega-6 yang digunakan oleh tubuh badan kita untuk menghasilak. PROSTAGLANDIN, bahan yang membantu untuk stabilkan hormon. Sangat bermanafaat untuk setiap wanita di semua peringkat umur.

Dalam GLA Complex juga ada campuran Vitamin E untuk mengekalkan kesihatan kulit. Good combination with GLA.

Pengalaman sendiri ambil GLA Complex ;

1. Period lebih teratur

2. Kulit kurang gatal (my mom juga cakap benda yang sama)

3. Kulit lebih moist

4. Reaction badan lebih mantap (untuk yang berkahwin sahaja)

Untuk temphan GLA Complex, boleh berhubung dengan saya secara langsung;

http://wasap.my/60135566683

Saya akan membuat penghantaran setiap hari di Seluruh Malaysia.

Say juga boleh COD di kawasan Kota Kinabalu dan Kudat.

* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Berpantang Anak Pertama

Saya pernah baca perkongsian seorang ibu di group mama-mama. Dia cakap kalau jahitan EPI tu koyak, nanti mau jahit balik tidak kena bius sudah.

Tidak taulah betul atau tidak. Tapi baca pun boleh naik bulu roma macam landak. Takut gila!

Kalau nurse tidak tau, ada yang tidak datang hospital minta jahit. Tapi dulu kawan saya cakap, kalau koyak takut peranakkan pula keluar. Entahlah itu sekadar dia takutkan saya atau memeng betul.

Walaupun saya tau betapa ngerinya kalau jahitan tu koyak, saya tidak serik juga jalan laju-laju dan duduk sembarang waktu baru bersalin Yayang. Saya naik tangga Milimewa Kudat lagi, boleh dikatakan setiap hari. Hahaha.

Tapi dalam minggu kedua tu saya rasa macam pedih-pedih. Baca simptom jahitan terbuka. Masa tu baru sedar diri! Baru mau duduk diam! Baru mau cari makanan yang boleh sembuhkan jahitan EPI tu dengan cepat.

Cari dalam group, cari dalam google, carilah di mana-mana. Apa saja kaedah di cari mesti jumpa “Set Berpantang Shaklee”.

Gambar dulu lain lagi. Tak jumpa dah gambar distributor tu bagi. Boleh gunalah gambar saya ni.

Akhirnya saya pun contactlah satu pengedar ini. Masa tu saya mau benda paling murah saja dan paling efektif untuk sembuhkan luka.

Baca punya baca kelebihan setiap produk. Saya tertarik dengan ESP bagus untuk beri tenaga. Sebab masa tu saya memang lack of energy. Penat sangat sampai sikit meroyan. Anak kuning, hari ke-4 saya bersalin saya batuk. Anak tidak tidur malam. Penat sangat!

Produk kedua saya tertarik ialah Ostematrix, sebab kelebihan yang diberi. Ostematrix ini elak sembelit. Masa tu saya memang ada sembelit teruk. Itu juga sebabnya saya rasa jahitan saya terbuka sebab sembelit yang sangat teruk. I meant it!

Zinc Complex. Ini produk yang bagus untuk sembuhkan luka. Saya try juga google testimoni orang. Memang mostly cakap benda yang sama.

So saya decide mau beli Zinc Complex masa tu. Pengedar tu suggest juga produk lain, tapi saya dengan ego cakap “i dont need that”. Walhal badan masa tu macam kereta buruk sudah.

Kalaulah saya tau Shaklee ini memang bagus, memang saya sudah beli awal-awal ESP dan Ostematrix tu.

Jadi saya pun belilah Zinc Complex saja, Saya makan 1 biji 1 hari sebelum sarapan. Lepas tu saya lupa sudah sakit sembelit dan jahitan itu. Tida sedar.

Tapi lepas 3 bulan saya makan Zinc Complex, husband saya tegur. Jerawat yang dulunya berpesta di muka dan badan, tiada sudah.

Bila saya sedar semua tu, saya menyesal pula. Sebab selama saya mengandung, ramai sangat suggest Shaklee. Tapi saya buat tidak tau saja. Sampailah saya dapat Shaklee Effect saya ini.

Itulah macam mana saya kenal Shaklee. Hanya sebotol Zinc Complex.

EM

#CeritaPantangEM