The reason i need to detox is

Yay. Hari ini day 2 untuk pre detox 3.0 kami. Bila kami buat ice breaking semalam, ramai juga yang ada masalah sama berat badan dan suka makan makanan manis.

Me too! Tapi kalau dah detox. Alhamdulillah pasti dapat kesan positif. Tak dapat banyak, dapat 1 pun dah rasa happy.

Try baca apa perkongsian coach Master Ira dan Master Laila.

So u gais yang rasa sentiasa lemau tu. bolehlah try ikut detox yang EM anjurkan.

Serius saya katakan, lepas detox jarang sudah masuk angin.

Klik link untuk join ya.

http://ellymatin.wasap.my/

Advertisements

Faedah Detox?

Kan dah cakap, detox bukan untuk kurus saja. Banyak lagi faedah lain yang kita tidak tahu. Kita saja selalu di sogok orang nak kurus saja perlu detox.

Other benefits are:

✔Healthier looking skin (kulit yang lebih sihat dan berseri)

✔Enhanced energy levels (Tingkatkan tenaga)

✔Clearer thinking (Pemikiran yan lebih jelas)

✔More normalized and regulated body functions

✔More regular bowel movements (Kolon yang lebih sihat, kurang kembung dan takde sembelit)

✔Reduced food cravings (suka makan manis, berminyak)

✔Weight Loss

✔Stress reduction (kurangkan stress)

✔Stronger immunity (Tingkatkan sistem imun)

Saya akui, memang banyak weight loss semasa detox. Rasa nak makan manis pun kurang, banyak improvement lah selepas detox. Sekarang ini, aim for better weight and skin.

Kurus dah, tak mau detoxlah

“Kurus dah ni, underweight lagi. Nanti saya gemuk baru join detox”

Sebenarnya tujuan untuk Detox ini bukan semata-mata mau loss weight tau. Tapi untuk bersihkan badan kita agar terhindar dari penyakit-penyakit yang lebih kronik.

Orang yang terlalu kurus mungkin banyak toksin dalam badan yang menyebabkan nutrisi yang diambil tidak diserap kedalam sistem tubuh.

Macamana kereta perlu diservice, tukar minyak enjin, tukar minyak brek, tukar filter, tular brake pad, service enjin, tukar tyre, balancing dan macam-macam lagi, begitu jugak badan kita.

Perlu detox sebagai servis untuk badan untuk pastikan sistem tubuh peroperasi pada tahap optimum!

So kalau kurus pun perlu Detox!

Macam yang saya pernah cakap di entri sebelum ini, ada 6 organ detox. So bila salah 1 organ tersebut bagi reaksi pada badan. Contohnya kulit kusam. Kena detox juga.

Organ Detox

Ramai tau yang fikir dengan meminum ubat lawas setiap hari dah dikira sebagai detox. Ramai juga yang berfikir, dengan minum tea pelawas dan o’oh banyak ialah detox.

Ye. Itu memang detox. Detox usus namanya. Tapi tahukah kamu, sebenarnya kita ada 6 organ yang boleh singkirkan toksin sendiri.

Ohya, sebelum itu saya share dululah apa itu detox. Kot-kot ada yang lupa. U gais boleh klik link ini. > Apa Itu Detox? 

Ok. Alhamdullilah, dah bacakan? so saya nak teruskanlah ya.

Badan kita sebenarnya boleh singkirkan toksin secara semula jadi. Ada 6 organ yang mampu menutralkan dan menapis toksin keluar.

6 Organ Detox

Kolon

– Ini yang saya cerita mula-mula tu. Kesilapan kita masa detox ialah makan ubat berak then claim that detox. Detoxlah juga tapi detox kolon. Mostly yang detox kolon sahaja, berat akan macam yoyo. Mendadak turun dan mendadak juga naik. Kolon ini kerjanya mengeluarkan toksin, parasit dan bakteria dalam badan kita.

Buah pinggang

– Mula-mula detox tidak terfikir pula benda ini juga salah 1 organ detox. Rupanya buah pinggang ini bertindak sebagai penapis kotoran dalam darah. Bayangkan kalau kita terlalu banyak toksin dan buah pinggang tidak mampu bekerja dengan baik. badan jadi apa?

Hati

– Taukah hati adalah organ terbesar dalam badan kita dan antara 6 organ ini, hatilah paing bekerja keras untuk menapis racun dan bakteria dalam darah kita. Apa kita hidu, apa kita makan, apa kita rasa semua itu melalui hati dulu. Senang cerita, hati ini ialah filter utama dalam badan kita,

Limfa

– Limfa pula bertindak untuk keluarkan toksin dari sel badan kita. Adakah yang pertama kali dengar organ ini?

Paru-paru

– Semua taukan fungsi paru-paru? Ya betul! Paru-paru ini ia keluarkan gas seperti karbon diokisda.

Kulit

– Kulit adalah organ paling besar pada badan manusia. Kulit mengeluarkan toksin berlebihan melalui peluh dan liang roma. Nextime saya cerita pasal kulit ya.

Tahukah kamu toksin akan masuk dari kulit, kolon dan paru-paru tau. Lepas tu di tapis oleh organ hati. Kalau hati terlalu penat bekerja. Kulit kita akan kusam, sembelit, masalah kronik yang lain akan menyusul.

Seram!

Itulah perlunya kita detox untuk bantu hati dari Overtime.

Selebihnya saya akan cerita dalam group pada yang ikut detox.

InsyaAllah 15 January 2018, kami akan start Detox 3.0. Untuk sign up boleh klik link ini > http://wasap.my/60135566683 taip (Detox 3.0)

Tanda Anda Perlu Detox!

Dulu sebelum start detox 2 tahun lepas. 12 dari list tanda perlu detox ada dengan saya.

Lepas tu, hari demi hari perbaiki diri. Detox dan eat clean (walaupun ada kalanya terbabas). Alhamdulillah kurang juga pigi 8.

Tapi mau 1 tahun juga saya tida detox sebenarnya. Makan suka hati. Bulan 12 tahun 2018. Nekad sudah mau detox balik sebab masalah no 1 tu menganggu saya sudah.

Alhamdulillah. Bulan January 2019 ini detox kedua saya.

Semoga rating tanda perlu detox tu makin kurang.

Ini 20 tanda u gais need to detox!

  1. Berat badan bertambah – metabolisma badan terganggu, hormon terganggu
  1. Sembelit
  1. Kulit Kusam
  1. Cepat letih, cepat lemau, stress, rasa lembab
  1. Cepat marah, rasa nak mengamok aje. hehehe
  1. Keinginan makan banyak, craving sugary foods (sel lapar aje, tak cukup nutrient). Kalau gi kenduri, open house pinggan tu penuh tamak sangat.
  1. Susah nak fokus dalam masa lama
  1. Penyerapan nutrisi yang kurang – makan vitamin takde kesan pun! orang lain makan shaklee berkesan
  1. Senang dijangkati penyakit – flu, demam
  1. Susah tidur
  1. Sering mengalami kembung perut, perut tidak selesa dalam keadaan biasa atau selepas makan.
  1. Sering ada lingkaran hitam bawah mata
  1. Badan berbau jika tidak menggunakan deadorant atau pewangi
  1. Merokok atau sering bersama dengan orang yang merokok
  1. Mulut / Nafas Berbau
  1. Menghadapi masalah ALERGIK
  1. Pengambilan sayuran kurang dari 1/2 sawan sehari
  2. Mengalami Eczma, jerawat atau Psoriasis
  3. Sudah cukup tidur still letih
  1. Makan Suppliment tapi tak dapat kesan

Kenapa Perlu Detox?

Wah. 3 tak update blog. Rindu rasanya. Hehehe. Almaklumlah, anak dah start sekolahkan.

2nd January daftarkan dia. 4th January baru start sekolah. Tapi jumaat lepas sangat sibuk urus COD dan memasar.

Ada kawan tanya EM, kenapa perlu detox?

EM dulu mau detox sebab mau kurus je. Tidak tahu pun rupanya detox ini ada banyak kebaikan.

Salah satu sebab kenapa kita perlu detox ialah kehidupan kita di zaman morden ini makin terdedah dengan pencemaran, radiation, racun. So semua tu, banyak memberi impak besar pada kesihatan kita.

Contoh asap rokok, asap ekzos kereta, minyak wangi, makeup dan bermacam-macam jenis cara kita terdedah pada radiation dan pencemaran.

Tak nak cakap panjang pasal tu. sekarang ni, cuba u gais baca satu-satu tanda kita perlu detox.

Tanda-tanda Anda perlu Detox

Diantara tanda tanda kita perlu detox:

+ Berat badan bertambah – metabolisma badan terganggu, hormon terganggu

+ Sembelit

+ Kulit Kusam

+ Cepat letih, cepat lemau, stress, rasa lembab

+ Cepat marah, rasa nak mengamok aje. hehehe

+Keinginan makan banyak, craving sugary foods (sel lapar aje, tak cukup nutrient). Kalau gi kenduri, open house pinggan tu penuh tamak sangat.

+ Susah nak fokus dalam masa lama

+ Penyerapan nutrisi yang kurang – makan vitamin takde kesan pun! orang lain makan shaklee berkesan

+ Senang dijangkati penyakit – flu, demam

+ Susah tidur

+ Sering mengalami kembung perut, perut tidak selesa dalam keadaan biasa atau selepas makan.

+ Sering ada lingkaran hitam bawah mata

+ Badan berbau jika tidak menggunakan deadorant atau pewangi

+ Merokok atau sering bersama dengan orang yang merokok

+ Mulut / Nafas Berbau

+ Menghadapi masalah ALERGIK

+ Pengambilan sayuran kurang dari 1/2 sawan sehari

+ Mengalami Eczma, jerawat atau Psoriasis

+dah cukup tidur still letih

+makan Suppliment tapi tak dapat kesan

Perkongsian Coach Nahimah masa sesi pre-detox

Umi ada jiran dapat kanser hati. Dah tahu masa stage 4. Kanser tu jadi sebab hati toksin banyak. Tiba2 jadi buruk. Kanser p buat rumah. Dan dan ubat dia sebulan rm14000

Tapikan, masih ada ramai yang salah faham bila nak ajak detox.

“Eh. Ko ngamlah detox. Ko gemuk, aku kurus

Soalan : Saya dah KURUS, UNDERWEIGHT pulak tu. PERLU KE SAYA DETOX?

Jawapan :

Tujuan Detox bukan semata-mata untuk turunkan berat badan tetapi untuk banyak masalah kesihatan yang lain juga.

Orang yang terlalu kurus mungkin banyak toksin dalam badan yang menyebabkan nutrisi yang diambil tidak diserap kedalam sistem tubuh.

Macamana kereta perlu diservice, tukar minyak enjin, tukar minyak brek, tukar filter, tular brake pad, service enjin, tukar tyre, balancing dan macam-macam lagi, begitu jugak badan kita. Perlu detox sebagai servis untuk badan untuk pastikan sistem tubuh peroperasi pada tahap optimum!

So kalau kurus pun perlu Detox!

Tadaaaaa. Hari ke-5 di tahun 2019. Inilah EM.

Ada yang mau join Detox 3.0? Kami start 15 January 2019 tau.

Apa itu Detox?

Saya pun pernah terfikir Detox ini seksa diri. Tapi bila banyak belajar mengenai Detox. Sekarang 1 saja yang saya boleh describe pasal Detox iaitu Impressive.

Salah satu kesan detox yang sukar untuk di sangkal. Tapikan, apa bah Detox itu sebenarnya?

Apa itu Detox

• Kita selalu dengar perkataan DETOX kan? Ramai orang dah start detox. Artis pun ada. Air detox pun ada. Tapi sebenarnya DETOX TU APA?

• Detox = DETOXIFICATION = process of Removing potentially toxic substance from our body

• Process of internal purification, cleansing or spring cleaning (pembersihan tubuh dalaman) – kita mandi tiap hari, cuci muka, bersih luaran Tapi dalaman? >> DETOX

Faham tak?

Detox ini senang mau cakap ialah kita Servis Badan. Contoh kalau rumah tak bersihkan kita akan rasa apa? Selesakah? Cantikkah rumah tu?

Jawapan yang saya dapat. Rumah tu akan semak, kotor dan kita sendiri tidak selesa nak tinggal. Paling teruk banyak parasit yang boleh menyebabkan kesihatan kita terganggu. Begitu juga dengan dalaman kita.

Kalau kita tak servis, sedangkan dah berpuluh tahun kita pakai. Badan kita pun akan kotor, akan mudah jatuh sakit dan paling teruk kita akan dapat penyakit yang merbahaya. Contoh penyakit paling kerap berlaku sekarang ialah darah tinggi atau hypertension.

Detox 1.0 bff saya meninggal tau. Sebab ada darah beku pada otak. At age 28 years. Anak 2. Isteri baru bersalin 2 hari before meninggal.

Cuba bayangkan figure figure yang umur 50an-60an yang sekarang tak sihat. sakit kaki, sakit lutut, obesiti.

Bayangkan pula figure figure yang umur 60an pun masih sihat cergas

So, you all rasalah kan dengan life style you all sekarang. cara makan, exercise pun kejap ada kejap takda rasa umur 50-60 boleh sihat, fit, slim tak lagi? kalau tak boleh, apa kena buat?

Yes! Betul! Kena detox!

Masa BLNC 2016 orang share umur dia dah 60-an. Lepas tu saya stress sendiri sebab dia muda sangat. Ingatkan effect kamera ka apa. Bila nampak depan mata 2017. Hahaha. Lagi stress sebab dia muda dari saya🤣

Orang yang sihat 60-an bukan start jaga kesihatan pada umur 60-an tau. Tapi diorang start dari muda setuju?

Ada tak yang nak makan durian hari ini, hari ini juga tanam durian dan hri ini dapat hasil?

Tiadakan? So tahun ini mari sama-sama pasang azam untuk badan lebih sihat tau!

Pada sesiapa yang nak join Detox 3.0. Boleh hubungi saya terus ke Http://wasap.my/60135566683

Hi 2019

Weiii. Bertukar tahun saja dah bertukar angka umur tau. Hi baby 29 years old.

Gambar atas tu masa umur 27 tahun. Hehehe. Ramai tau yang pm cakap EM nampak lebih muda masa umur dan meningkat. Aummmm.

Asbab jaga kesihatan kot. Sebab tahun 2016 saya mula sudah jaga pemakanan dan buat sedikit workout. Supplement saya start sewaktu bersalin anak pertama.

Tidak drastik sangatlah perubahan. Tapi masih banyak perubahan. Hehe. Nak tengok ke?

Oklah i share. Aummm

Tahun 2014. Masa ini raya, baru bersalin anak pertama dalam 4 bulan. Baru je start consume Shaklee

Gambar atas tu masa raya pertama 2014. My sister in law tengah pregnant lebih kurus dari i yang baru bersalin. Hahaha. Paling tak leh tahan tu, umur iolls beza 6 tahun tau. Kahkahkah

Ok gambar bawah ini pula gambar raya 2014 juga. Tapi entah raya ke-2 atau ke-3. Ya Allah, nampak gambar ini sekarang, macam nak nangis tau.

Gambar di atas tahun 2014 juga. Dah makan Shaklee selama 5 bulan.

Tahun 2015. Tahun kelahiran anak kedua kami.

Atas ni genap umur 25 tahun. Celebrate di Shang Ri La Hotel. Ada nampak kurus sikitkan?

Taukah gambar atas dan bawah ini. Gambar aku dah nak bersalin anak kedua. After gambar family konvo adik ipar. Kami terus gerak ke hospital sebab mau bersalin.

Masa ni belum tau pregnant Yadik. Hehehe

Tahun 2016. Saya dah start eat clean dan detox. Banyak juga perubahan sebenarnya. Dulu bawa beban lebih 90kg. Lepas detox setiap bulan drop sampailah berat paling akhir masa 2016 dalam 78kg kalau tak silap.

Tahun 2017. Bila di kira-kira sepanjang saya join detox. Lebih dari 20kg kurang tau. Paling ketara ialah inch loss. Alhamdulillah! Nampak lebih muda rasanya. Hahaha. Perasaan sikit.

Tahun 2018. Alhamdulillah! Dengan kehadiran Youth dalam hidup saya, ianya benar-benar mengubah kehidupan 360 darjah. Slim and gojes adalah misi 2019

Alhamdulillah! Selamat tahun baru semua. Tahun ini adalah misi untuk lebih gojes dan slim. Lebih jaga pada organ dalam. Sayangkan diri untuk di pakai lebih lama. That why my team doing detox.

Ukuran badan kurang 5 inch dalam masa 1 minggu

Ramai nau tegur dah kurus,sebenarnya kurus sikit je punn. Hihihi.Masih mengejar angka 6 di depan #road69kg

Ini kesan dari detox shaklee Miza yang ke 2 .Berat tak turun banyak tapi inchi loss tu nampak la kan.

Baju seluar pun dah banyak longgar.Total inch loss Miza 5″. Yehuu Alhamdulillah.

TUJUAN UTAMA DETOX BUKAN UNTUK KURUS JER!

Salah satu kesan detox Miza sebelum ni ialah skin Miza.Detox skin menjadi sebab kulit Miza dah tak kusam,jerawat susah nak naik dan kurang minyak . Sebab detox shaklee ni detox hati ,darah dan usus sekaligus.

Kesannya berfasa,lain org lain pengalaman tapi mostly geng2 detox miza dapat rasa badan luar biasa ringan dan energetic. Berbanding sebelum detox, mungkin mudah mengantuk di tempat kerja , kerap sakit kepala, sebu perut,badan berbau ,kalau lambat makan perut meragam, bila semua ni berlaku itulah tanda badan mula banyak toksin dan wajib kena Detox!

Syukur sangat berada dalam jemaah detox ni sebenarnya,same-same support each other .Lagi seminggu intake yang baru detox batch ke 2 nak start dah.Modul yang sama Master Laila Mukhtar buat ,Miza buat ,Miza akn apply pada Anda yang nak detox cara sihat.

Yes ! Betul! Memang ada yang tanya detox ni kena ambik suplemen ke? Suplemen kena ada untuk sokong organ detox supaya lebih efisien.Tak la lemau je badan.

Tak rugi pun buat keputusan untuk detox . Alaa bukan detox hari-hari pun. Buat setahun buat la 3 4 hari dalam masa 7 hari. Allign balik sistem badan.