Atasi Baran dengan Detox

Sebelum saya join Jom Detox, berat badan saya 70kg+ sebab saya suka makan makanan yang tidak sihat seperti fast food, makanan bergoreng, jumk food, minum manis paling suka nescafe ais.

.

.

Pendek kata, saya tidak pilih makanan. Apa boleh makan makan saja.

.

.

Saya mudah penat, selalu mengantuk dan sering tertekan.

.

.

Selepas saya join Jom Detox.

.

.

Saya happy sangat sebab dalam masa 2 minggu saja berat saya dari 68kg turun 4.5kg. Hampir 1 beg beras hilang.

.

.

Paling excited, badan rasa ringan dan gaya hidup lebih aktif. Pemakanan pun berubah. Sudah pandai pilih makanan yang berkhasiat.

.

.

Minum dan makan manis dapat dikurangkan. Air putih cukup dan kualito tidur lebih baik.

.

.

Selain itu, mood pun bagus saja. Tidak mudah marah. Kulit berseri-seri.

.

.

Saya dapat tenaga baru selepas Detox!

.

.

Saya sayang diri saya. Terima kasih Coach Elly.

.

.

#controlanger #angry #cool #cooldown #happy #detox #jutawan #jomdetoxjutawan #shaklee #sabah #kudat #shakleeKudat #shakleeSabah #nakkurus #nakdiet #sihat #healthyfood #healthyrecipes #healthy

Advertisements

Cetaphill penyebab kulit breakout?

Orang cakap “rupa paras bukan segalanya”

Tapi kalau pernah rasa situasi macam dalam gambar ini baru kita tau pepatah di atas tu boleh pakai atau tidak.

Tidak pernah ada seorang pun wanita mau kulitnya breakout sampai macam ini. Muka ini adalah aset seorang wanita.

Jerawat sebiji pun boleh risau, inikan pula 1 muka macam bekurap. Bengkak dan mengelupas.

Hi kawan-kawan! Saat ini saya sedar, kecantikan rupa paras itu sangat penting bagi setiap wanita. Maybe husband tidak terus terang geli dengan kulit ini, tapi sebagai isteri. Saya taulah apa dia suka dan tidak suka, apa dia terpaksa dan ikhlas.

Kawan-kawan yang guna skincare timbang kilo, skincare yang beli di drugstore. Tolong berhati-hati. Sebab skincare saya pakai pun boleh tahan juga mahalnya. Boleh tahan juga ORGANIKnya diorang kempen. But u can see betapa teruknya kulitku.

Masa ini, mau berwuduk pun menangis dulu sentuh air. Merah, pedih! Sampai ada orang cakap saya kena buatan orang! Itu belum hal-hal lain.

Actually masa bersalin Yadik, saya tiba-tiba ada masalah kekeringan kulit yang sangat teruk. So saya pun trylah Cetaphill macam yang kebanyakkan blogger dan youtuber suggest for dry skin.

Sebotol ok, 2 botol ok. Then bila masuk 3 botol and above makin kering pula kulit saya. Tapi saya bukan jenis give up begitu saja. Saya beli moisturizer dan spf Cetaphill. Memang i spent a lot on my face. But still tiada penyelesaian.

Sorry sebab mention product lain. Tapi saya dapat ramai juga yang kena masalah kulit lepas guna Cetaphill!

So i dare to try another product yang claim ORGANIC! Itu lagi teruk. Saya pakai moisturizers dia, sampai koyak-koyak kulit saya. Makin kering. Rupanya that seller salah bagi oily to normal. So sad. My skin is super dry skin. Itupun saya tau after 1 of my fb friend sell benda sama. Baru saya tau, product saya kena bagi salah.

Haha. Funny right? Saya pakai 3 month juga. Bodohnya kau Elly! Muka masa tu teruk sangat sudah. I cant handle anymore. Until i pergi jumpa doc. Doc pun cakap ini sebab your skincare! Stop ur skincare routine.

So since from that, i stop all my skincare even makeup. So saya terpaksa keluar berpurdah. Sedihnya ya Allah.

Doc juga nasihatkan untuk jaga lifestyle! Food intake! Doc suggest untuk saya ambil vitamin C, good protein, good fat and vitamin E. “Kalau u tak nak jaga lifestyle dan ambil vitamin. I cocok u untuk kurangkan bengkak dan gatal tu”

Dui. Cukuplah saya kena jarum waktu beranak. So saya pun start ubah lifestyle. Tidur awal, eat clean, cuti fast food, buang segala proses food, makan vitamin yang doktor suggest. (Ini doktor kerajaan ya)

Dalam 3 bulan saya no skincare, no fast food, dan vitamin anti oksidan is on. Memang betul- betul dapat feedback yang wow! Tidaklah teruk macam dalam gambar tu.

Then, gatal lagi beli skincare. Beli dengan orang lain tapi still skincare yang kononnya ORGANIK! Haha. Mula-mula tu ok lagi. Belum separuh skincare tu, dah gatal balik kulit! Menyesal pun tiada guna babe!

Dan akhirnya Youth masuk Malaysia. Saya memang menabung since Oct 2017 bila ada notis Youth akan di launch pada bulan Feb 2018.

Alhamdullilah! Dapat beli 2 set bernilai RM 1010.70. Youth tu saya ambil di KL tau masa tu. Sebab ngam-ngam kami ada binses conference di sana. So sampai saja rumah saya terus try semua produk. Ada 6 item semuanya.

Youth ini diuji secara klinikal tanpa 1500 bahan yang merbahaya. Terbukti berkesan pada semua peringkat umur.

Tapi kulit saya memang tahap paling teruk sudah masa tu. Kulit nipis, berjeragat. So antara ramai-ramai yang pakai Youth. Sayaa rasa saya saja paling lambat kesan Youth. Sebab Youth ini dijamin 7 hari pertama akan nampak kesan!

Kiranya dari 100% kulit saya rosak 98%. Kulit kering, kulit berjeragat, redness, gatal. Sangat teruk. Sedih tau.

Tapi Alhamdullilah! Youth is Hope! Syukur! Saya mampu senyum sudah seperti dulu. Anak yang takut mau sentuh muka saya sebab panas dan kasar, sekarang diorang suka kiss sudah.

After Youth

Apalah bah perasaan ko sebagai mama kalau anak sendiri tidak mau dekat dan kiss sebab takut dengan muka mama sendiri. Sedihkan?

Tapi sekarang anak-anak selalu cakap “umi ini cantiklah”

That why Youth is Hope for everyone!

Elly Matin

Order sini : https://wa.me/60135566683

Cemburu sampai baling pinggan

Pernah beberapa tahun lepas aku gaduh dengan laki sampai baling pinggan. Bila ingat balik rasa malu pun ada, rasa kurang ajar pun ada.

Gaduh pasal mesej laki dengan client perempuan. Actually mesej tu tidak teruk mana pun bagi aku sekarang. Tapi masa tu meroyan sampai 3 pinggan pecah.

Mesej tu macam ini “bos, kau kasi cari sia pintu kereta bla bla bla” voice mesej. Tapi aku marah sampai pinggan ku baling.

Laki aku cakap “umi tiada keyakinan diri. Mesej begitu pun umi mau marah”. Baru dia keluar.

Lagilah aku naik angin. Macam-macamlah aku cakap. Salah satunya “aku taulah aku gemuk. Takkan itu saja alasan kau mau mesej dia sampai voice-voice” (now, bila ingat balik macam mau lempang diri sendiri. Mesej perempuan minta carikan pintu kereta je kot. Sudah memang itu kerja lakiku. Kenapa aku marah? Haha)

Serius dulu aku sangat sensitif. Laki cakap lain, aku akan faham dan berprasangka lain. Haha.

Tapi sebenarnya punca aku jadi begitu sebab aku tidak yakin dengan diri aku. Betul apa laki aku cakap. Aku tidak yakin dengan diri sendiri sebab aku terlalu gemuk.

Bila aku tidak yakin dengan diri aku, aku mudah stress dan aku akan sentiasa sentap!

Macam mana pun aku cuba boost keyakinan diri, aku tidak mampu. Sebab badan aku terlalu besar. Sampai aku rasa macam mau potong-potong lemak yang ada.

Aku bukan tidak cuba untuk kurangkan berat. Diet-diet yang terkenal di dunia ini aku cuba juga. Tapi tidak berkesan.

1. sebab aku tidak faham pun apa matlamat diet tu.

2. Tiada orang yang guide aku. Aku fikir selama ini kalau tak makan nasi boleh kurus. Tapi dalam masa yang sama aku makan biskut hampir habis sebungkus. (Biskut pingpong+milo)

3. Ada nota, ada meal plan. Tapi penat sangat. Rasa macam nak mati je. Akhirnya ku kalah dengan nafsu sendiri.

4. Diet jak mesti gastrik.

Stress taukah! Kawan-kawan lain semua slim-slim. Aku seorang saja gemuk. Dah tu orang lebih tua dari aku panggil kakak. Itu tidak apa lagi.

Bila kawan laki aku panggil aku makcik kepada laki aku. Ya Allah. Stress yang teramat.

Aku sentiasa marah-marah dan tidak yakin dengan diri. Laki aku kerja, macam-macam aku fikir😅. Parah!

Tapi Alhamdullilah. Syukur ya Allah. Aku ditemukan dengan Detox. Kalau bukan detox, mungkin bukan setakat pinggan ku baling. Dengan kereta sekali aku kapakkan.

Bila berat, bulan demi bulan turun. Emosi aku mula stabil. Alhamdullilah! Kalau dulu salah sikit, aku marah. Di tegur sikit aku melenting. Tapi lepas berat aku turun. Sikap yang dahulu tu perlahan-lahan aku tinggalkan.

Sekarang. Lagi 2kg berat aku perlu buang untuk dapatkan BMI normal. Emosi stabil, lebih yakin dan lebih di sayangi laki.

Betullah detox is hope! Aku tidak pernah sangka aku boleh buang berkilo-kilo dalam masa yang singkat tapi berat tidak rebound.

Happy! Pinggan mangkuk pun belum pernah ada lagi yang pecah sekarang.

4 sebab aku boleh berjaya dengan detox!

1. Ada guide dari coach yang bertauliah. Yang berpengalaman.

2. Rupanya kalau badan kita penuh toksin, apapun kaedah diet kita amalkan. Tidak berkesan. Kena detox juga. Sebab detox ni akan bersihkan badan kita dari segala kekotoran (toksin)

3. Ada meal plan disediakan. Sedap-sedap menu setiap hari. Walaupun makan kurang dari 600kcal. Tetap bertenaga sebab ada supplement yang sesuai. Supplement tersebut mendapat sokongan penuh dari pakar nutrisi dan doktor serta saintis bertaraf antarabangsa.

4. Faham matlamat nak kurus! Kita kurus sebab kita mau sihat!

Alhamdullilah. Detox pertama aku tahun 2016. Masa tu tiada coach tapi ada group support. Setahun aku buang lebih kurang 15kg.

Lepas tu aku ikut pula #JomDetox. Jom Detox ni impressive betul result aku. Dalam tempoh 5 bulan aku sudah buang 14kg.

Tapi dalam gambar tu aku ambil sesudah aku buang lebih 4 kg masa mula-mula detox.

Jom Detox ini lebih efektif sebab ada guide dari coach, meal plan ada improvement dan 100% real food, dan group support yang power!

Setiap manusia ada fasa jatuh dan berjaya. Pada peserta detox yang tidak berjaya, cuba sekali lagi. Sebab saya pun cuba banyak kali untuk berjaya.

Pendaftaran 10.0 sudah dibuka ya sayangku😘

https://wa.me/60135566683

Coach EM

~ Jarang marah sudah sejak kurus! Heheh.

~ Tudung hijau dec 2018, tudung hitam mei 2019

Turun 10 KG Dalam Masa Sebulan

Sebelum join detox badan saya naik lebih kurang 10 kg dalam masa 2 bulan. Masa tu anak pun sudah berhenti breastfeed, jadi saya makan sesuka hati. Hari-hari minum teh ais kaw-kaw manis.

Asalkan rasa puas makan itu tertunai.

Alhamdulillah, November 2018 tergerak hati mau join detox di bawa program #GLCDetox. Syukur terbuka hati mau join, sebab sejak jadi gemuk, saya sentiasa rasa semput, cepat penat dan mengantuk sepanjang masa.

Sebenarnya, sebelum join detox, saya ada buat diet sendiri dengan kaedah IF. Tapi tidak berjaya. Semasa buat keputusan untuk join program detox, saya rasa was-was juga, boleh kah saya dapat balik berat ideal saya?

Alhamdulillah.. Dalam tempoh masa sebulan sahaja, saya berjaya turun 10 kg hasil dari program detox dan saya teruskan eat clean seperti yang diajar oleh coach detox.

Dalam program detox, saya belajar bagaimana memilih makanan dan minuman yang sihat, serta senaman yang betul. Saya juga ambil saplimen detox iaitu Lecithin, DTX Complex, Alfalfa dan Peppermint Ginger untuk membantu saya kekal bertenaga walaupun kurang makan karbo dan protein.

Sampai sekarang saya masih lagi teruskan detox sebab target saya untuk dapat berat badan ideal belum tercapai.

Kalau dulu masa solat, masa naik tangga, masa berjalan rasa semput, sekarang ni saya bersyukur sangat sebab dapat jalankan aktiviti harian dan beribadah dengan lebih sempurna.

Detox mengubah segalanya, hanya perlu ada disiplin dan kesedaran untuk jadi lebih sihat. Kini saya aktif membantu mereka yang mempunyai masalah berat badan berlebihan untuk join program detox supaya dapat #ShakleeEffect seperti saya.

59330231_655569714881672_1067491323734392832_n
Puan Nadirah Abdullah (29 tahun)
Kudat, Sabah

Cara kurus berkesan dan murah

Selama ini EM fikir pakej slimming yang ribu-ribu tu adalah cara paling cepat nak kurus dan efektif. Tapi lepas dengar perkongsian salah seorang peserta detox 2.0 hingga detox 5.0, rupanya #JomDetox lebih efektif dari pakej slimming yang ribu-ribu tu.

Sebelum itu, tahniah Kak Su sebab berjaya capai angka 5 di hadapan selama 4 kali Detox.

Ini antara feedback Kak Su mengenai program ini.

Semakin ramai join Jom Detox sebab inilah program yang menjamin kalian turun 3kg keatas dalam masa 7 hari. 3 kg tu purata saja tau.

Detox 5.0 ada 9 peserta berjaya turunkan berat sebanyak 5kg keatas. Paling tinggi 6.8kg😍

Ini adalah purata team yang EM jaga. Salah 1 dari 4 team yang kami pecahkan.

Yang di bawah ini pula keputusan untuk 4 team.

Jangan tunggu lama-lama tau. Sign up sekarang!

http://ellymatin.wasap.my/

Mengaji lancar je selepas Detox

Ramai yang menganggap detox ini hanya untuk kurus semata-mata. Dulu pernah terfikir juga. “Buat apa nak detox kalau dah kurus”

Tapi itu dululah. Bila faham konsep detox, so tak pernah dah fikir macam tu.

Ini antara perkongsian Puan Ayu selepas habis tempoh Detox.

1. Mengaji lancar je, dah tak mengah walau baca banyak helai.

2. Bau badan hilang. Tadi lepas exercise, try bau ketiak, tiada bau pun. Magiknye. Hahaa.

3. Bangun lancar je masa solat. Nak-nak dari sujud nak bangun tu.

4. Dah tiada lenguh-lenguh pinggang, sakit belakang. Nak-nak lepas anak menyusu badan lama.

5. Nak bangun tido senang je. Bangkit masa baring santai-santai pun senang je.

6. Badan rasa ringan

7. Perut rasa kempis. Yang penting berat turun. Hihi.

Tu je kut setakat ni apa yg saya rasa.

img_0694

Bestkan feedback peserta Detox. So detox bukan untuk turun berat je tau.

 

3548c6ab-64c8-49c2-8bf0-34d1010d5e6e

Ini adalah 8 dari manfaat selepas detox.

so korang, Jom Detox. Penyertaan detox 6.0 sudah dibuka

klik sini http://ellymatin.wasap.my/

Kolagen? Apa tuh?

Assalamualaikum, Hi.

Sebut pasal kolagen je terbayang kulit yang tegang. Betul? Mesti terfikir baby dan muka orang Korea. Itu kalau EM. Tapi sebenarnya kolagen ini apa?

pexels-photo-826734

Kolagen adalah sejenis protein yang banyak terdapat pada haiwan vertebrata atau haiwan bertulang belakang seperti ikan, amfibia, reptilia, burung dan mamalia termasuk manusia.

UMP_20170824_1_2_umpanpedia1

Jaringan kolagen adalah struktur asas dalam kulit, tendon, tulang, membran dan tisu penghubung haiwan berkenaan. Satu pertiga daripada tubuh badan manusia sendiri adalah kolagen.

Kepentingan kolagen

Kolagen membantu memberikan struktur kepada kulit dan saling bekerjasama dengan protein yang dipanggil elastin untuk memberikan fleksibiliti yang diperlukan apabila kulit meregang serta kembali kepada kedudukan asal.

Kehilangan kolagen akan menyebabkan struktur kulit menjadi tidak tegang dan berkedut. Selain itu, kolagen turut memainkan peranan penting terhadap tulang.

Komponen tulang sendiri terdiri daripada gabungan kolagen dan satu bahan mineral yang dipanggil hidroksiapatit. Gabungan kedua-duanya memberikan struktur, fleksibiliti dan kekuatan pada tulang.

Fiber kolagen yang juga terdapat pada otot kita menyumbang kepada struktur dan kekuatan otot untuk bergerak di samping menjalankan fungsinya sepanjang hari.

Dinding salur darah tubuh kita juga terbina daripada kolagen yang membantu memberikan struktur, kekuatan dan fleksibiliti dalam menjalankan tugas menyalurkan darah ke seluruh tubuh.

Sumber kolagen komersial

Kebiasaannya kolagen komersial ini diproses daripada tiga sumber utama iaitu:

1. Ikan

Kolagen ikan atau dikenali juga sebagai kolagen marin diekstrak daripada ikan laut sejuk dan kebiasaannya salmon atau ikan merah.

Pada 2011, kolagen daripada ikan tilapia ditemui oleh seorang penyelidik dari Universiti Putra Malaysia. Kolagen marin adalah 1.5 kali lebih mudah diserap oleh tubuh berbanding kolagen bersumberkan lembu atau babi.

2. Lembu

Kolagen diekstrak daripada tulang, kulit dan otot haiwan ini.

3. Khinzir

Kolagen diekstrak daripada tulang, kulit dan otot haiwan ini.

Produk kolagen di pasaran

Pada asasnya, khasiat kolagen diaplikasikan dalam industri makanan, perubatan, kesihatan dan kosmetik. Pengambilan kolagen oleh rakyat negara ini kini semakin meningkat dengan kesedaran mengenai kebaikan khasiat kolagen terutamanya dari sudut kecantikan kulit.

Produk mengandungi kolagen juga dikenali sebagai produk antipenuaan kerana fungsi kolagen diaplikasikan untuk menggantikan kolagen yang hilang pada tubuh.

Lambakan produk makanan tambahan yang mengandungi kolagen perlu diberi perhatian oleh pengguna. Kesan penggunaan kolagen berbeza bergantung kepada kandungan jumlah molekul kolagen, jenis dan kadar penyerapan oleh sistem tubuh.

Menjadi tanggungjawab pengguna untuk mengetahui sumber kolagen yang terkandung di dalam produk yang diambil. Bagi pengguna beragama Islam, perkara ini sangat penting kerana sumber babi sama sekali dilarang penggunaannya.

Bagi kolagen bersumberkan lembu, ia perlulah diperoleh daripada lembu yang disembelih mengikut hukum syarak. Selain itu, kolagen yang diekstrak daripada lembu dan ikan juga perlu dipastikan tiada campuran bahan yang meragukan status halalnya semasa pemprosesan.

Lebih mudah bagi pengguna beragama Islam untuk mendapatkan kolagen halal dengan memilih produk yang mempunyai sijil pengesahan halal dan logo halal Malaysia.

Produk yang dipersijilkan halal sudah disemak kandungan bahan ramuannya termasuklah kolagen dan sumbernya. Malah, pemeriksaan di premis pengilang turut dijalankan bagi meneliti aspek berkaitan kebersihan dan amalan pengilangan yang baik.

Istilah berkaitan kolagen

1. Kolagen tumbuhan (plant collagen) atau kolagen rumpai laut (seaweed collagen)

– Tiada kolagen yang terhasil daripada tumbuhan.

– Istilah ‘plant collagen’ digunakan kerana ekstrak daripada sesetengah rumpai laut mempunyai ciri yang menyerupai kolagen.

2. Kolagen terhidrolisis (hydrolyzed collagen)

Kolagen terhidrolisis adalah bahan yang terhasil daripada pemecahan kolagen. Ia melalui proses hidrolisis yang membabitkan penguraian sebatian oleh tindak balas dengan molekul air.

Banyak produk yang dipasarkan sebagai makanan tambahan kolagen atau produk kecantikan berasaskan kolagen mengandungi kolagen terhidrolisis.

Sumber: Portal rasmi MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia

Turun 10kg Lepas Sertai JomDetox

Hi Semua, nama saya Elly Matin. Saya lebih dikenali sebagai Coach EM.


Nak cerita sikit pasal Jom Detox ni. Actually Jom Detox 1.0 bermula tahun lepas bulan November 2018, founder #JomDetox telah melancarkan 1 program detox beramai-ramai bersama #GLCfamily.

Untuk detox pertama top weight loss sebanyak 5.3KG, manakala top inch loss sebanyak 8 inch. Bila ramai yang request untuk founder buat Jom Detox 2.0. Seramai 7 orang peserta Jom Detox 1.0 di lantik sebagai coach. Termasuk sayalah tu.

Jom Detox 2.0 seramai 25 orang dan top weight loss sebanyak 8.8kg, manakala top inch loss sebanyak 23.5 inch. Diikuti pula dengan Jom Detox 3.0 22 orang dan melonjak sehingga 51 orang pada Jom Detox 4.0.

Sepanjang 4 detox lepas, kami sentiasa menambah baik program dan boleh di lihat dari penurunan berat yang sangat ketara dalam Jom Detox 1.0 hinggalah Jom Detox 4.0.

Ramai juga yang akan bertanya kenapa penurunan Jom Detox sangat drastik tapi badan tetap bertenaga walaupun pengambila kalori sangatlah rendah.

Sebenarnya program Jom Detox sangat berbeza dengan program detox yang lain.

Apa beza program Detox ni dengan Program Detox yang lain?

✔ Kami sediakan coaching 3 weeks di group whatsapp merangkumi Predetox week, Detox Week dan Post Detox week

Kami guide untuk detox dengan ilmu. Bukan semberono atau ikut ikutan.

✔ Kami beri meal plan yang di sediakan oleh Pakar Nutrisi dan dipersetujui oleh Doktor. Insya Allah anda tak akan kelaparan.

✔Program kami TERBUKTI BERKESAN bagi peserta sebelum ni yang betul betul ikuti panduan yang kami beri.

Ini adalah peserta Jom Detox 1.0

Coach EM
Coach Pa
Nurul
Coach Dira
Kak Ros

Pengalaman sendiri, semasa Jom Detox 1.0. Saya masih berjaya hiking setinggi 870m.

Baju Grey Detox 1.0 dan baju purple Detox 4.0

Ada juga peserta lain yang boleh berlari 2.5KM non stop walaupun sewaktu detox.

Kak Ayu umur 44 tahun

Kalau berminat kami ada sediakan pakej.

Kami ada 2 pakej yang ditawarkan untuk program #JomDetox. Kamu boleh memilih pakej yang bersesuaian dengan matlamat dan bajet kamu.

Suppliment detox ni semuanya dari bahan alami(semulajadi). Dikaji bertahun tahun dan terbukti berkesan secara alami untuk tubuh.

Pakej 1 : Set Premium Lengkap Detox + Bakar Lemak

Pakej 2 : Set Ekonomi

Free Coaching
Free Meal Plan
Free Groceries list
Free homemade salad dressing recipe 
Proven Result 

Detox pun makan sedap tau!

 

Macam mana nak sign up?

Klik link ini

http://ellymatin.wasap.my/