Turun 4.3kg dalam masa 7 hari

A little throwback! Detox 5.0 lepas ada peserta detox saya seorang Askar. Rupanya askar ini kalau BMI tak normal, tak boleh naik pangkat.

Alhamdullilah. Masa detox hari tu peserta tersebut berjaya turunkan 4.3kg dalam masa seminggu!

Tahniah Ida! Semoga terus berusaha untuk sihat dan capai BMI normal!

Mau detox? Join #JomDetox

http://ellymatin.wasap.my/

Advertisements

Cara kurus berkesan dan murah

Selama ini EM fikir pakej slimming yang ribu-ribu tu adalah cara paling cepat nak kurus dan efektif. Tapi lepas dengar perkongsian salah seorang peserta detox 2.0 hingga detox 5.0, rupanya #JomDetox lebih efektif dari pakej slimming yang ribu-ribu tu.

Sebelum itu, tahniah Kak Su sebab berjaya capai angka 5 di hadapan selama 4 kali Detox.

Ini antara feedback Kak Su mengenai program ini.

Semakin ramai join Jom Detox sebab inilah program yang menjamin kalian turun 3kg keatas dalam masa 7 hari. 3 kg tu purata saja tau.

Detox 5.0 ada 9 peserta berjaya turunkan berat sebanyak 5kg keatas. Paling tinggi 6.8kg😍

Ini adalah purata team yang EM jaga. Salah 1 dari 4 team yang kami pecahkan.

Yang di bawah ini pula keputusan untuk 4 team.

Jangan tunggu lama-lama tau. Sign up sekarang!

http://ellymatin.wasap.my/

Mengaji lancar je selepas Detox

Ramai yang menganggap detox ini hanya untuk kurus semata-mata. Dulu pernah terfikir juga. “Buat apa nak detox kalau dah kurus”

Tapi itu dululah. Bila faham konsep detox, so tak pernah dah fikir macam tu.

Ini antara perkongsian Puan Ayu selepas habis tempoh Detox.

1. Mengaji lancar je, dah tak mengah walau baca banyak helai.

2. Bau badan hilang. Tadi lepas exercise, try bau ketiak, tiada bau pun. Magiknye. Hahaa.

3. Bangun lancar je masa solat. Nak-nak dari sujud nak bangun tu.

4. Dah tiada lenguh-lenguh pinggang, sakit belakang. Nak-nak lepas anak menyusu badan lama.

5. Nak bangun tido senang je. Bangkit masa baring santai-santai pun senang je.

6. Badan rasa ringan

7. Perut rasa kempis. Yang penting berat turun. Hihi.

Tu je kut setakat ni apa yg saya rasa.

img_0694

Bestkan feedback peserta Detox. So detox bukan untuk turun berat je tau.

 

3548c6ab-64c8-49c2-8bf0-34d1010d5e6e

Ini adalah 8 dari manfaat selepas detox.

so korang, Jom Detox. Penyertaan detox 6.0 sudah dibuka

klik sini http://ellymatin.wasap.my/

Kolagen? Apa tuh?

Assalamualaikum, Hi.

Sebut pasal kolagen je terbayang kulit yang tegang. Betul? Mesti terfikir baby dan muka orang Korea. Itu kalau EM. Tapi sebenarnya kolagen ini apa?

pexels-photo-826734

Kolagen adalah sejenis protein yang banyak terdapat pada haiwan vertebrata atau haiwan bertulang belakang seperti ikan, amfibia, reptilia, burung dan mamalia termasuk manusia.

UMP_20170824_1_2_umpanpedia1

Jaringan kolagen adalah struktur asas dalam kulit, tendon, tulang, membran dan tisu penghubung haiwan berkenaan. Satu pertiga daripada tubuh badan manusia sendiri adalah kolagen.

Kepentingan kolagen

Kolagen membantu memberikan struktur kepada kulit dan saling bekerjasama dengan protein yang dipanggil elastin untuk memberikan fleksibiliti yang diperlukan apabila kulit meregang serta kembali kepada kedudukan asal.

Kehilangan kolagen akan menyebabkan struktur kulit menjadi tidak tegang dan berkedut. Selain itu, kolagen turut memainkan peranan penting terhadap tulang.

Komponen tulang sendiri terdiri daripada gabungan kolagen dan satu bahan mineral yang dipanggil hidroksiapatit. Gabungan kedua-duanya memberikan struktur, fleksibiliti dan kekuatan pada tulang.

Fiber kolagen yang juga terdapat pada otot kita menyumbang kepada struktur dan kekuatan otot untuk bergerak di samping menjalankan fungsinya sepanjang hari.

Dinding salur darah tubuh kita juga terbina daripada kolagen yang membantu memberikan struktur, kekuatan dan fleksibiliti dalam menjalankan tugas menyalurkan darah ke seluruh tubuh.

Sumber kolagen komersial

Kebiasaannya kolagen komersial ini diproses daripada tiga sumber utama iaitu:

1. Ikan

Kolagen ikan atau dikenali juga sebagai kolagen marin diekstrak daripada ikan laut sejuk dan kebiasaannya salmon atau ikan merah.

Pada 2011, kolagen daripada ikan tilapia ditemui oleh seorang penyelidik dari Universiti Putra Malaysia. Kolagen marin adalah 1.5 kali lebih mudah diserap oleh tubuh berbanding kolagen bersumberkan lembu atau babi.

2. Lembu

Kolagen diekstrak daripada tulang, kulit dan otot haiwan ini.

3. Khinzir

Kolagen diekstrak daripada tulang, kulit dan otot haiwan ini.

Produk kolagen di pasaran

Pada asasnya, khasiat kolagen diaplikasikan dalam industri makanan, perubatan, kesihatan dan kosmetik. Pengambilan kolagen oleh rakyat negara ini kini semakin meningkat dengan kesedaran mengenai kebaikan khasiat kolagen terutamanya dari sudut kecantikan kulit.

Produk mengandungi kolagen juga dikenali sebagai produk antipenuaan kerana fungsi kolagen diaplikasikan untuk menggantikan kolagen yang hilang pada tubuh.

Lambakan produk makanan tambahan yang mengandungi kolagen perlu diberi perhatian oleh pengguna. Kesan penggunaan kolagen berbeza bergantung kepada kandungan jumlah molekul kolagen, jenis dan kadar penyerapan oleh sistem tubuh.

Menjadi tanggungjawab pengguna untuk mengetahui sumber kolagen yang terkandung di dalam produk yang diambil. Bagi pengguna beragama Islam, perkara ini sangat penting kerana sumber babi sama sekali dilarang penggunaannya.

Bagi kolagen bersumberkan lembu, ia perlulah diperoleh daripada lembu yang disembelih mengikut hukum syarak. Selain itu, kolagen yang diekstrak daripada lembu dan ikan juga perlu dipastikan tiada campuran bahan yang meragukan status halalnya semasa pemprosesan.

Lebih mudah bagi pengguna beragama Islam untuk mendapatkan kolagen halal dengan memilih produk yang mempunyai sijil pengesahan halal dan logo halal Malaysia.

Produk yang dipersijilkan halal sudah disemak kandungan bahan ramuannya termasuklah kolagen dan sumbernya. Malah, pemeriksaan di premis pengilang turut dijalankan bagi meneliti aspek berkaitan kebersihan dan amalan pengilangan yang baik.

Istilah berkaitan kolagen

1. Kolagen tumbuhan (plant collagen) atau kolagen rumpai laut (seaweed collagen)

– Tiada kolagen yang terhasil daripada tumbuhan.

– Istilah ‘plant collagen’ digunakan kerana ekstrak daripada sesetengah rumpai laut mempunyai ciri yang menyerupai kolagen.

2. Kolagen terhidrolisis (hydrolyzed collagen)

Kolagen terhidrolisis adalah bahan yang terhasil daripada pemecahan kolagen. Ia melalui proses hidrolisis yang membabitkan penguraian sebatian oleh tindak balas dengan molekul air.

Banyak produk yang dipasarkan sebagai makanan tambahan kolagen atau produk kecantikan berasaskan kolagen mengandungi kolagen terhidrolisis.

Sumber: Portal rasmi MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia

Turun 10kg Lepas Sertai JomDetox

Hi Semua, nama saya Elly Matin. Saya lebih dikenali sebagai Coach EM.


Nak cerita sikit pasal Jom Detox ni. Actually Jom Detox 1.0 bermula tahun lepas bulan November 2018, founder #JomDetox telah melancarkan 1 program detox beramai-ramai bersama #GLCfamily.

Untuk detox pertama top weight loss sebanyak 5.3KG, manakala top inch loss sebanyak 8 inch. Bila ramai yang request untuk founder buat Jom Detox 2.0. Seramai 7 orang peserta Jom Detox 1.0 di lantik sebagai coach. Termasuk sayalah tu.

Jom Detox 2.0 seramai 25 orang dan top weight loss sebanyak 8.8kg, manakala top inch loss sebanyak 23.5 inch. Diikuti pula dengan Jom Detox 3.0 22 orang dan melonjak sehingga 51 orang pada Jom Detox 4.0.

Sepanjang 4 detox lepas, kami sentiasa menambah baik program dan boleh di lihat dari penurunan berat yang sangat ketara dalam Jom Detox 1.0 hinggalah Jom Detox 4.0.

Ramai juga yang akan bertanya kenapa penurunan Jom Detox sangat drastik tapi badan tetap bertenaga walaupun pengambila kalori sangatlah rendah.

Sebenarnya program Jom Detox sangat berbeza dengan program detox yang lain.

Apa beza program Detox ni dengan Program Detox yang lain?

✔ Kami sediakan coaching 3 weeks di group whatsapp merangkumi Predetox week, Detox Week dan Post Detox week

Kami guide untuk detox dengan ilmu. Bukan semberono atau ikut ikutan.

✔ Kami beri meal plan yang di sediakan oleh Pakar Nutrisi dan dipersetujui oleh Doktor. Insya Allah anda tak akan kelaparan.

✔Program kami TERBUKTI BERKESAN bagi peserta sebelum ni yang betul betul ikuti panduan yang kami beri.

Ini adalah peserta Jom Detox 1.0

Coach EM
Coach Pa
Nurul
Coach Dira
Kak Ros

Pengalaman sendiri, semasa Jom Detox 1.0. Saya masih berjaya hiking setinggi 870m.

Baju Grey Detox 1.0 dan baju purple Detox 4.0

Ada juga peserta lain yang boleh berlari 2.5KM non stop walaupun sewaktu detox.

Kak Ayu umur 44 tahun

Kalau berminat kami ada sediakan pakej.

Kami ada 2 pakej yang ditawarkan untuk program #JomDetox. Kamu boleh memilih pakej yang bersesuaian dengan matlamat dan bajet kamu.

Suppliment detox ni semuanya dari bahan alami(semulajadi). Dikaji bertahun tahun dan terbukti berkesan secara alami untuk tubuh.

Pakej 1 : Set Premium Lengkap Detox + Bakar Lemak

Pakej 2 : Set Ekonomi

Free Coaching
Free Meal Plan
Free Groceries list
Free homemade salad dressing recipe 
Proven Result 

Detox pun makan sedap tau!

 

Macam mana nak sign up?

Klik link ini

http://ellymatin.wasap.my/

The reason i need to detox is

Yay. Hari ini day 2 untuk pre detox 3.0 kami. Bila kami buat ice breaking semalam, ramai juga yang ada masalah sama berat badan dan suka makan makanan manis.

Me too! Tapi kalau dah detox. Alhamdulillah pasti dapat kesan positif. Tak dapat banyak, dapat 1 pun dah rasa happy.

Try baca apa perkongsian coach Master Ira dan Master Laila.

So u gais yang rasa sentiasa lemau tu. bolehlah try ikut detox yang EM anjurkan.

Serius saya katakan, lepas detox jarang sudah masuk angin.

Klik link untuk join ya.

http://ellymatin.wasap.my/

Faedah Detox?

Kan dah cakap, detox bukan untuk kurus saja. Banyak lagi faedah lain yang kita tidak tahu. Kita saja selalu di sogok orang nak kurus saja perlu detox.

Other benefits are:

✔Healthier looking skin (kulit yang lebih sihat dan berseri)

✔Enhanced energy levels (Tingkatkan tenaga)

✔Clearer thinking (Pemikiran yan lebih jelas)

✔More normalized and regulated body functions

✔More regular bowel movements (Kolon yang lebih sihat, kurang kembung dan takde sembelit)

✔Reduced food cravings (suka makan manis, berminyak)

✔Weight Loss

✔Stress reduction (kurangkan stress)

✔Stronger immunity (Tingkatkan sistem imun)

Saya akui, memang banyak weight loss semasa detox. Rasa nak makan manis pun kurang, banyak improvement lah selepas detox. Sekarang ini, aim for better weight and skin.

Kurus dah, tak mau detoxlah

“Kurus dah ni, underweight lagi. Nanti saya gemuk baru join detox”

Sebenarnya tujuan untuk Detox ini bukan semata-mata mau loss weight tau. Tapi untuk bersihkan badan kita agar terhindar dari penyakit-penyakit yang lebih kronik.

Orang yang terlalu kurus mungkin banyak toksin dalam badan yang menyebabkan nutrisi yang diambil tidak diserap kedalam sistem tubuh.

Macamana kereta perlu diservice, tukar minyak enjin, tukar minyak brek, tukar filter, tular brake pad, service enjin, tukar tyre, balancing dan macam-macam lagi, begitu jugak badan kita.

Perlu detox sebagai servis untuk badan untuk pastikan sistem tubuh peroperasi pada tahap optimum!

So kalau kurus pun perlu Detox!

Macam yang saya pernah cakap di entri sebelum ini, ada 6 organ detox. So bila salah 1 organ tersebut bagi reaksi pada badan. Contohnya kulit kusam. Kena detox juga.

Organ Detox

Ramai tau yang fikir dengan meminum ubat lawas setiap hari dah dikira sebagai detox. Ramai juga yang berfikir, dengan minum tea pelawas dan o’oh banyak ialah detox.

Ye. Itu memang detox. Detox usus namanya. Tapi tahukah kamu, sebenarnya kita ada 6 organ yang boleh singkirkan toksin sendiri.

Ohya, sebelum itu saya share dululah apa itu detox. Kot-kot ada yang lupa. U gais boleh klik link ini. > Apa Itu Detox? 

Ok. Alhamdullilah, dah bacakan? so saya nak teruskanlah ya.

Badan kita sebenarnya boleh singkirkan toksin secara semula jadi. Ada 6 organ yang mampu menutralkan dan menapis toksin keluar.

6 Organ Detox

Kolon

– Ini yang saya cerita mula-mula tu. Kesilapan kita masa detox ialah makan ubat berak then claim that detox. Detoxlah juga tapi detox kolon. Mostly yang detox kolon sahaja, berat akan macam yoyo. Mendadak turun dan mendadak juga naik. Kolon ini kerjanya mengeluarkan toksin, parasit dan bakteria dalam badan kita.

Buah pinggang

– Mula-mula detox tidak terfikir pula benda ini juga salah 1 organ detox. Rupanya buah pinggang ini bertindak sebagai penapis kotoran dalam darah. Bayangkan kalau kita terlalu banyak toksin dan buah pinggang tidak mampu bekerja dengan baik. badan jadi apa?

Hati

– Taukah hati adalah organ terbesar dalam badan kita dan antara 6 organ ini, hatilah paing bekerja keras untuk menapis racun dan bakteria dalam darah kita. Apa kita hidu, apa kita makan, apa kita rasa semua itu melalui hati dulu. Senang cerita, hati ini ialah filter utama dalam badan kita,

Limfa

– Limfa pula bertindak untuk keluarkan toksin dari sel badan kita. Adakah yang pertama kali dengar organ ini?

Paru-paru

– Semua taukan fungsi paru-paru? Ya betul! Paru-paru ini ia keluarkan gas seperti karbon diokisda.

Kulit

– Kulit adalah organ paling besar pada badan manusia. Kulit mengeluarkan toksin berlebihan melalui peluh dan liang roma. Nextime saya cerita pasal kulit ya.

Tahukah kamu toksin akan masuk dari kulit, kolon dan paru-paru tau. Lepas tu di tapis oleh organ hati. Kalau hati terlalu penat bekerja. Kulit kita akan kusam, sembelit, masalah kronik yang lain akan menyusul.

Seram!

Itulah perlunya kita detox untuk bantu hati dari Overtime.

Selebihnya saya akan cerita dalam group pada yang ikut detox.

InsyaAllah 15 January 2018, kami akan start Detox 3.0. Untuk sign up boleh klik link ini > http://wasap.my/60135566683 taip (Detox 3.0)