Cemburu sampai baling pinggan

Pernah beberapa tahun lepas aku gaduh dengan laki sampai baling pinggan. Bila ingat balik rasa malu pun ada, rasa kurang ajar pun ada.

Gaduh pasal mesej laki dengan client perempuan. Actually mesej tu tidak teruk mana pun bagi aku sekarang. Tapi masa tu meroyan sampai 3 pinggan pecah.

Mesej tu macam ini “bos, kau kasi cari sia pintu kereta bla bla bla” voice mesej. Tapi aku marah sampai pinggan ku baling.

Laki aku cakap “umi tiada keyakinan diri. Mesej begitu pun umi mau marah”. Baru dia keluar.

Lagilah aku naik angin. Macam-macamlah aku cakap. Salah satunya “aku taulah aku gemuk. Takkan itu saja alasan kau mau mesej dia sampai voice-voice” (now, bila ingat balik macam mau lempang diri sendiri. Mesej perempuan minta carikan pintu kereta je kot. Sudah memang itu kerja lakiku. Kenapa aku marah? Haha)

Serius dulu aku sangat sensitif. Laki cakap lain, aku akan faham dan berprasangka lain. Haha.

Tapi sebenarnya punca aku jadi begitu sebab aku tidak yakin dengan diri aku. Betul apa laki aku cakap. Aku tidak yakin dengan diri sendiri sebab aku terlalu gemuk.

Bila aku tidak yakin dengan diri aku, aku mudah stress dan aku akan sentiasa sentap!

Macam mana pun aku cuba boost keyakinan diri, aku tidak mampu. Sebab badan aku terlalu besar. Sampai aku rasa macam mau potong-potong lemak yang ada.

Aku bukan tidak cuba untuk kurangkan berat. Diet-diet yang terkenal di dunia ini aku cuba juga. Tapi tidak berkesan.

1. sebab aku tidak faham pun apa matlamat diet tu.

2. Tiada orang yang guide aku. Aku fikir selama ini kalau tak makan nasi boleh kurus. Tapi dalam masa yang sama aku makan biskut hampir habis sebungkus. (Biskut pingpong+milo)

3. Ada nota, ada meal plan. Tapi penat sangat. Rasa macam nak mati je. Akhirnya ku kalah dengan nafsu sendiri.

4. Diet jak mesti gastrik.

Stress taukah! Kawan-kawan lain semua slim-slim. Aku seorang saja gemuk. Dah tu orang lebih tua dari aku panggil kakak. Itu tidak apa lagi.

Bila kawan laki aku panggil aku makcik kepada laki aku. Ya Allah. Stress yang teramat.

Aku sentiasa marah-marah dan tidak yakin dengan diri. Laki aku kerja, macam-macam aku fikir😅. Parah!

Tapi Alhamdullilah. Syukur ya Allah. Aku ditemukan dengan Detox. Kalau bukan detox, mungkin bukan setakat pinggan ku baling. Dengan kereta sekali aku kapakkan.

Bila berat, bulan demi bulan turun. Emosi aku mula stabil. Alhamdullilah! Kalau dulu salah sikit, aku marah. Di tegur sikit aku melenting. Tapi lepas berat aku turun. Sikap yang dahulu tu perlahan-lahan aku tinggalkan.

Sekarang. Lagi 2kg berat aku perlu buang untuk dapatkan BMI normal. Emosi stabil, lebih yakin dan lebih di sayangi laki.

Betullah detox is hope! Aku tidak pernah sangka aku boleh buang berkilo-kilo dalam masa yang singkat tapi berat tidak rebound.

Happy! Pinggan mangkuk pun belum pernah ada lagi yang pecah sekarang.

4 sebab aku boleh berjaya dengan detox!

1. Ada guide dari coach yang bertauliah. Yang berpengalaman.

2. Rupanya kalau badan kita penuh toksin, apapun kaedah diet kita amalkan. Tidak berkesan. Kena detox juga. Sebab detox ni akan bersihkan badan kita dari segala kekotoran (toksin)

3. Ada meal plan disediakan. Sedap-sedap menu setiap hari. Walaupun makan kurang dari 600kcal. Tetap bertenaga sebab ada supplement yang sesuai. Supplement tersebut mendapat sokongan penuh dari pakar nutrisi dan doktor serta saintis bertaraf antarabangsa.

4. Faham matlamat nak kurus! Kita kurus sebab kita mau sihat!

Alhamdullilah. Detox pertama aku tahun 2016. Masa tu tiada coach tapi ada group support. Setahun aku buang lebih kurang 15kg.

Lepas tu aku ikut pula #JomDetox. Jom Detox ni impressive betul result aku. Dalam tempoh 5 bulan aku sudah buang 14kg.

Tapi dalam gambar tu aku ambil sesudah aku buang lebih 4 kg masa mula-mula detox.

Jom Detox ini lebih efektif sebab ada guide dari coach, meal plan ada improvement dan 100% real food, dan group support yang power!

Setiap manusia ada fasa jatuh dan berjaya. Pada peserta detox yang tidak berjaya, cuba sekali lagi. Sebab saya pun cuba banyak kali untuk berjaya.

Pendaftaran 10.0 sudah dibuka ya sayangku😘

https://wa.me/60135566683

Coach EM

~ Jarang marah sudah sejak kurus! Heheh.

~ Tudung hijau dec 2018, tudung hitam mei 2019

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s