Organ Detox

Ramai tau yang fikir dengan meminum ubat lawas setiap hari dah dikira sebagai detox. Ramai juga yang berfikir, dengan minum tea pelawas dan o’oh banyak ialah detox.

Ye. Itu memang detox. Detox usus namanya. Tapi tahukah kamu, sebenarnya kita ada 6 organ yang boleh singkirkan toksin sendiri.

Ohya, sebelum itu saya share dululah apa itu detox. Kot-kot ada yang lupa. U gais boleh klik link ini. > Apa Itu Detox? 

Ok. Alhamdullilah, dah bacakan? so saya nak teruskanlah ya.

Badan kita sebenarnya boleh singkirkan toksin secara semula jadi. Ada 6 organ yang mampu menutralkan dan menapis toksin keluar.

6 Organ Detox

Kolon

– Ini yang saya cerita mula-mula tu. Kesilapan kita masa detox ialah makan ubat berak then claim that detox. Detoxlah juga tapi detox kolon. Mostly yang detox kolon sahaja, berat akan macam yoyo. Mendadak turun dan mendadak juga naik. Kolon ini kerjanya mengeluarkan toksin, parasit dan bakteria dalam badan kita.

Buah pinggang

– Mula-mula detox tidak terfikir pula benda ini juga salah 1 organ detox. Rupanya buah pinggang ini bertindak sebagai penapis kotoran dalam darah. Bayangkan kalau kita terlalu banyak toksin dan buah pinggang tidak mampu bekerja dengan baik. badan jadi apa?

Hati

– Taukah hati adalah organ terbesar dalam badan kita dan antara 6 organ ini, hatilah paing bekerja keras untuk menapis racun dan bakteria dalam darah kita. Apa kita hidu, apa kita makan, apa kita rasa semua itu melalui hati dulu. Senang cerita, hati ini ialah filter utama dalam badan kita,

Limfa

– Limfa pula bertindak untuk keluarkan toksin dari sel badan kita. Adakah yang pertama kali dengar organ ini?

Paru-paru

– Semua taukan fungsi paru-paru? Ya betul! Paru-paru ini ia keluarkan gas seperti karbon diokisda.

Kulit

– Kulit adalah organ paling besar pada badan manusia. Kulit mengeluarkan toksin berlebihan melalui peluh dan liang roma. Nextime saya cerita pasal kulit ya.

Tahukah kamu toksin akan masuk dari kulit, kolon dan paru-paru tau. Lepas tu di tapis oleh organ hati. Kalau hati terlalu penat bekerja. Kulit kita akan kusam, sembelit, masalah kronik yang lain akan menyusul.

Seram!

Itulah perlunya kita detox untuk bantu hati dari Overtime.

Selebihnya saya akan cerita dalam group pada yang ikut detox.

InsyaAllah 15 January 2018, kami akan start Detox 3.0. Untuk sign up boleh klik link ini > http://wasap.my/60135566683 taip (Detox 3.0)

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s