Kenapa Perlu Detox?

Wah. 3 tak update blog. Rindu rasanya. Hehehe. Almaklumlah, anak dah start sekolahkan.

2nd January daftarkan dia. 4th January baru start sekolah. Tapi jumaat lepas sangat sibuk urus COD dan memasar.

Ada kawan tanya EM, kenapa perlu detox?

EM dulu mau detox sebab mau kurus je. Tidak tahu pun rupanya detox ini ada banyak kebaikan.

Salah satu sebab kenapa kita perlu detox ialah kehidupan kita di zaman morden ini makin terdedah dengan pencemaran, radiation, racun. So semua tu, banyak memberi impak besar pada kesihatan kita.

Contoh asap rokok, asap ekzos kereta, minyak wangi, makeup dan bermacam-macam jenis cara kita terdedah pada radiation dan pencemaran.

Tak nak cakap panjang pasal tu. sekarang ni, cuba u gais baca satu-satu tanda kita perlu detox.

Tanda-tanda Anda perlu Detox

Diantara tanda tanda kita perlu detox:

+ Berat badan bertambah – metabolisma badan terganggu, hormon terganggu

+ Sembelit

+ Kulit Kusam

+ Cepat letih, cepat lemau, stress, rasa lembab

+ Cepat marah, rasa nak mengamok aje. hehehe

+Keinginan makan banyak, craving sugary foods (sel lapar aje, tak cukup nutrient). Kalau gi kenduri, open house pinggan tu penuh tamak sangat.

+ Susah nak fokus dalam masa lama

+ Penyerapan nutrisi yang kurang – makan vitamin takde kesan pun! orang lain makan shaklee berkesan

+ Senang dijangkati penyakit – flu, demam

+ Susah tidur

+ Sering mengalami kembung perut, perut tidak selesa dalam keadaan biasa atau selepas makan.

+ Sering ada lingkaran hitam bawah mata

+ Badan berbau jika tidak menggunakan deadorant atau pewangi

+ Merokok atau sering bersama dengan orang yang merokok

+ Mulut / Nafas Berbau

+ Menghadapi masalah ALERGIK

+ Pengambilan sayuran kurang dari 1/2 sawan sehari

+ Mengalami Eczma, jerawat atau Psoriasis

+dah cukup tidur still letih

+makan Suppliment tapi tak dapat kesan

Perkongsian Coach Nahimah masa sesi pre-detox

Umi ada jiran dapat kanser hati. Dah tahu masa stage 4. Kanser tu jadi sebab hati toksin banyak. Tiba2 jadi buruk. Kanser p buat rumah. Dan dan ubat dia sebulan rm14000

Tapikan, masih ada ramai yang salah faham bila nak ajak detox.

“Eh. Ko ngamlah detox. Ko gemuk, aku kurus

Soalan : Saya dah KURUS, UNDERWEIGHT pulak tu. PERLU KE SAYA DETOX?

Jawapan :

Tujuan Detox bukan semata-mata untuk turunkan berat badan tetapi untuk banyak masalah kesihatan yang lain juga.

Orang yang terlalu kurus mungkin banyak toksin dalam badan yang menyebabkan nutrisi yang diambil tidak diserap kedalam sistem tubuh.

Macamana kereta perlu diservice, tukar minyak enjin, tukar minyak brek, tukar filter, tular brake pad, service enjin, tukar tyre, balancing dan macam-macam lagi, begitu jugak badan kita. Perlu detox sebagai servis untuk badan untuk pastikan sistem tubuh peroperasi pada tahap optimum!

So kalau kurus pun perlu Detox!

Tadaaaaa. Hari ke-5 di tahun 2019. Inilah EM.

Ada yang mau join Detox 3.0? Kami start 15 January 2019 tau.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s