4 Bahan Masakkan Bagus Untuk Kulit

Sebenarnya saya tengah study pasal Corn Oil. Hehe. Sebab dulu saya pernah pakai Corn Oil. Tapi ada yang cakap tidak bagus kalau untuk goreng-goreng. Jadi ku kembalilah ke minyak murah. Hahahah.

Tapi tadi study Corn Oil, bukan sebab mau memasak. Tapi sebab jumpa dalam youtube, Corn Oil bagus untuk campuran mask. Kikiki. So carilah pasal Corn Oil.

Jalan-jalan di google lain pula di jumpa. Hahah. Perempuan!

Corn Oil Extract

  • Rupanya Corn Oil ini bagus untuk kurangkan alergik.
    Prevent irritation, blemishes, eczema and psoriasis. < saya ada masalah ini owh.
    Kurangkan kedutan dan simptom penuaan lain di kulit

Patutlah Youtuber tu suruh letak Corn Oil kalau ada irritation. Rupanya Corn Oil boleh elak masalah tu. Selain dari irritation, saya juga ada Eczema di kaki. Kadang kalau salah makan, boleh keluar di bahagian muka. Pity me😭.

Itupun baru tau simptom dia masa study pasal dryskin. Ingatkan redness biasa. Ada juga jumpa doktor. Tapi doktor cakap alergik biasa.

Kadang timbul macam di atas tu☝🏻. So lepas ini mau belilah Minyak Jagung. Heheheh.

Tapi minyak jagung ni bukankah, minyak untuk buat kuih tu?

Rosemary

  • Rosemary boleh ubati luka kecil dan terbakar atau kena air panas.
  • Dermatitis atau kulit gatal macam eczema dan psoriasis
  • Rosemary juga bagus untuk jerawat
  • Inilah Rosemary☝🏻. Rosemary ini pernah nampak jual di tamu Gaya Street. Heheh. Tapi tidak pernah terfikir mau beli. Bila sudah tau pasal kebaikkanya. Macam mau beli pula. Bilalah boleh jalan-jalan sana lagi.
  • Chamomile
  • Anti-inflammation agen and heal acne
  • • Kurangkan Eczema

    • Kurangkan gatal-gatal

    • Cepatkan penyembuhan kulit terbakar

    • Kulit bersinar secara natural

    • Terbaik untuk kulit kering dan berjerawat

    Tadaaaa. Macam bunga Daisy kan? Adakah di Malaysia ini? Heheh.

    Sage

    Antioxidants

    • Antiseptic

    • Anti-inflammation

    Kebaikan pokok Sage ini mengingatkan pada zaman kanak-kanak pula. Hehehe. Dulu kalau ada luka pokok tu kami cabut dan lumat-lumat lepas tu letak di luka. Darah cepat berhenti dan tidak bengkak. Kira antiseptic lah tu kan.

    Pokok tu nama dia ‘Dangdangi’. Toilet paper orang kampung juga sebab bau dia kuat. Hahaha.

    Sage selalu nampak dalam botol perisa

    Asal beli barang rumah. Nampak benda ni. Hehe. Boleh try nextime.

    Perasaankah. Keempat-empat bahan di atas ada satu persamaan? Iaitu berkaitan dengan permasalahan kulit yang sensitif?

    Ada beberapa persamaan yang bahan ini sama dan bahan itu berbeza.

    Yang pasti lepas ini saya mau beli minyak jagung untuk buat mask😍.

    Advertisements

    Leave a Reply

    Please log in using one of these methods to post your comment:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

    Google photo

    You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

    Connecting to %s