Jom Mudahkan Urusan Orang Lain

Happy Indipendente Day Malaya. 60 tahun Merdeka. Adakah merdeka itu dalam jiwa kita?

Datin sendiri endak sedar macam erti kemerdekaan bila umur makin meningkat ni. Kalau dulu erti kemerdekaan datin : kibar flag, berbaris, nyanyi lagu2 patriotic😅

Nowadays in 2017, macam jarang sudah orang buat macam tu. Is it people to busy with their life ?

But, when I always dengar cerita orang yang travel overseas. Mereka lebih suka memilih peribahasa “hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri. Bagus lagi di negara sendiri” so, i think my country is still not bad ba.

Eyalah. Sifat manusia. Sedangkan semut di pulau sebelah kenampakan, tapi gajah depan mata endak nampak😂

Apa bah aku merepek ini😅

Today is Shaklee closing day😍. Hari terakhir boleh sign up member dengan special price vita c.

Actually tak mau cerita pasal tu. Sebab saya sudah siap closing😍

But, i want to talk about, how we memudahkan urusan orang lain and then urusan kita dipermudahkan.

Erk.. Saya kalau boleh ingin semua urusan dipermudahkan. But, sometimes ada orang yang susah betul mau berfikir pasal orang lain. Kerana urusan si A endak settle sama datin. Sampai urusan datin endak dapat settle pada si B.

Sedih juga bah kalau gitu. Kerana membantu si A, terpaksa si B kena hanging😭

Berbelit-belit pulakan. Saya sering kecewa sesetengah orang, meremehkan payment bila sudah ambil barang. Kaya mana pun ko show sama saya kalau begitu perangai. Susah mau tepati janji, susah saya mau hadam🤔.

Kenapa bagi barang dulu kalau orang tu endak bayar? Ok!! Ini saya mau hempap juga diri sendiri! Tapi, that person always janji and janji bah. Paling bikin malu sama dia. Show of on FB. Ke sana ke mari. Makan sana makan mari but. Hutang sikid pun tak mampu bayar

Tapi, mulut bukan main kaya😂

Cool down datin!!

Hatiku endak merdeka hari ini!!

Aku mau closinglah girl! Takkan orang kayo macam ko endada online bankin?😅

Advertisements

Syukur kenal herba 9 sekawan

Bila fikir balik, macam mati hidup semula😅
.
.
.
.
.
.
.
.

Hari ni tiba-tiba terfikir. Kalau aku endak kenal apa itu herba pill yang mampu lembutkan buangan di dalam. Maybe sampai saat ini aku masih minum tea cuci perut tu😭

Bayangkan, kalau sampai saat ini aku minum tea tu. Sedangkan dulu pun, baru minum beberapa bulan sudah kena gastrik dan macam-macam penyakit.

Kalau sampai saat ini mesti lagi teruk aku kena😭. Nauzubillahminzalik! Minta di jauhkan. Kes usus ni bukan benda simple kalau bocor/luka/bengkak

Aku endak sanggup bayangkan. Paling teruk dulu masa belasan tahun pernah minum. Curi-curi ambil mom punya😅 1 malam 1 hari sakit perut tapi endak membuang.

Memang lemas eh badan😭

Syukurlah aku kenal 9 jenis herba yang telah disatukan. Digabungkan agar lebih power.

9 jenis herba yang terkandung dalam herb lax

✅ Buckhorn bark – melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan kelembapan kepada usus

✅ Licorice root – membantu proses detoks

✅ Fennel seeds – mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut atau usus.

✅ Anise seeds – merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan.

✅ Rhubarb root – Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakan sebagai antibiotik

✅ Blue malva flower – membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit

✅ Culver’s root – membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma

✅ Alfalfa leaf – membersihkan usus, darah dan hati.

✅ Senna leaf – merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, mempercepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.

Bila baca 9 jenis ramuan herb lax, aku sedar. Herb lax bukan untuk yang kerap sembelit atau mau kurus.

Herb lax bagus untuk alcoholic, kembung perut. Try baca 9 jenis ramuan tu. Mana tau kamurang ada ciri-ciri yang perlukan sebotol herb lax ini?

Mana taukan? Bah.. thank you baca sampai sini💋

Tea Cuci Perut vs Gastrik

"Sengsaranya aku lepas makan cuci usus tu, terus malar kena gastrik"
.
.
.
.
.
.
.


.
.
Ini aku pernah😂, aku rasa ko pun pernah. Dulu-dulukan femos betul minum tea untuk melabur😅

Betulkan??

Aku sampai bawa bekal p kerja bah. Tea cuci usus tu adalah minuman rujiku😅

Pagi petang, siang malam aku minum. Last-last imun sudah ususku sampai penghadaman endak betul

Tiba-tiba pandai gastrik, lepas tu pandai mau muntah. Perut kembung. Paling teruk susah mau melabur. Padahal kita ni mau minum tea cuci usus sebab mau melabur dengan senang. Lain pula jadinya😭

Inilah akibatnya kalau beli semborono. Aku beli di farmasi terkenal ok tea tu. Tapi tiada pun dalam kotak atau cashier tu cakap endak boleh minum everyday.

Inilah kebaikan beli barang sama orang yang berpengalaman. Baru ku sedar kenapa shaklee tidak dijual difarmasi. Ko sedarkah?

Paling teruk. Minum tea endak sedap setiap hari sampai kena gastrik dan penghadaman jadi teruk dan BERAT BADAN ITU-ITU JUGA!! Indak kau panas??

Panaslah bah kan. Bukan sedap pun mau melabur tapi 1 malam sakit perut😅

Teruk teruk teruk!

Nasiplah aku insaf sudah! Kalau endak sampai sekarang aku 🤰 tanpa anak😂.

Sejak insaf ni, aku kalau boleh mau kamurang pun insaflah bah. Jangan juga tamaha mau kurus sampai memudaratkan kesihatan. Betulkan?

Bah.. kalau ada mau pengalaman bolehlah share di ruang komen😘

Sembelit dan minum minyak masak?

"Lama sudah tercari-cari yang boleh legakan SEMBELIT? Sampai ada yang sanggup minum minyak makan semasa berpantang?"

Hah.. siapa tu? Aku endak mengaku minum minyak😅 tapi aku pernah sembelit dengan TERUK sekali masa bersalinkan yayang.

Kawan cakap minum ubat sinsang tapiiiii. Aku minum macam yang dalam sukatan itu. Tiada hasil!! Masih sakit!! Last2 aku minum 1/2 botol sehari. Selama hampir sebulan aku beli lebih dari 20 botol untuk legakan sembelit. Sebotol RM9 paling murah dan RM15 palinn mahal. Botak juga lakiku masa tu😂

Tapi apakan daya, gila sakit bah sembelit tu. Sudahlah jahitan belum sembuh!! Matai begegar lutut dalam jamban 🚽!!

Kawan pernah perkenalkan 1 produk dengan aku. Produk tu ada lulusan KKM, ramai yang bagi feedback terbukti berkesan, company pun bukan calang-calang. Paling gila masa tu, produk tu ada kajian klinikal bahawa produk tu memang BERKESAN, MESTA ALAM & SELAMAT

Terang-terang bukti aku endak percaya bah. Masa tu umur baru 23 tahun! Banyak duit!! Kerja petronas! Laki tender petronas! Harga produk tu RM 60.95! Boleh makan sampai 4 bulan.

Aku tak beli! Sebab aku pilih produk yang berharga RM9 beli hari-hari. Macam bod*h juga sikitkan?

Mungkin ada sudah yang mo panas baca post ku ini. Mau tau apa produk tu?

Jap jap jap. Aku mo kasi tau pengalaman ku makan ini produk.

Kita sembelit ni macam yang ko taulahkan? Bila kita lama tidak melabur, terlalu makan cecair yang tinggi kandungan gula dan garam!! ⬅️ hati-hari!! Kita sakit perut! Lepas tu, p jambat susah mau membuang! Endak selesa! Sampai naik angin 1 badan! Badan lemas dan tidak bermaya serta sakit perut!!

Jangan tipu! Aku pernah rasa bah tu!

Jadi sejak aku jadi bijak! Aku pun belilah produk yang kawan aku suggest tu! Alhamdulillah! 24 tahun masa tu! Bijak sudah😂

Telan sekali! Bukan terus membuang! Esoknya selepas 10jam. Jamban menantiku😅. Duduk jak. Vrussssss!! Keluar bah!

Adalah dalam 5 minit gitu tanpa henti. Penjual tu pesan "lepas ko melabur tgk warna apa buangan ko"

Gila.. mihir kau ini tau!! Tapi aku tengok juga😂. Mak ai.. kenapa hitam?? Banyak? Tadi teda pun meneran😶

Rupanya produk tu mengasi bersih dinding usus yang menyebabkan kita sembelit. Hitam-hitam tu, itulah buangan kita yang lama melekat di usus😨. Yuck 🤢!

Produk tu namanya Herb-Lax, specialnya pencuci perut ini dari pencuci lain yang ada di pasaran. Dia ada campuran proprietari Herb-La™ termasuk daun senna, yang digunakan secara tradisional sebagai laksatif semula jadi.
Merangsang pergerakan usus untuk melancarkan proses perkumuhan semula jadi tubuh.

Naa.. semula jadi membuang! Endak rasa sakit perut macam telan or minum ubat cuci perut lain!

Siuk bah..

Sejak, terasa KEBAGUSAN produk ini. Aku jadi pengedar juga. So kalau ko mau, boleh contact aku. Ala.. pm saja bah.

Atau kalau malas pm. Komen jak "💋" terus ku pm tu😘

With ❤️

Elly Matin

Cabaran Bisnes Shaklee

Setiap cabaran tu datangnya dari diri kita sendiri.

Macam mana mau lepas dari cabaran diri sendiri itu pun kita kena buat sendiri.

Aku personally banyak cabaran. Cabaran di mana aku tidak disokong! Aku diperli 😅

Yang perli bukan orang lain. Orang yang kau kenal dan kenal kau.

Aku ramai dapat kata-kata sindiran dari beberapa rakan ku dulu

Mula-mula baru mau start buat bisnes ni banyak cemuhan aku dapat. Bila aku mau berubah lebih positif pun banyak sangat cemuhan dari 'rakan' aku.

Cara aku elak rakan macam tu, aku tidak akan hang out lagi dengan mereka. Mereka cuba tuduh aku bahawa aku sombong. In this situation who is sombong actually.

Ok.. itu baru mau start. Baru mau merasa bonus 3 angkah.

Lepas tu bila 1st time dapat bojus 4 angkah. Lagi kuat aku diperli. Sampai down selama 3 bulan. Ya Allah, kiranya inilah bisnes terbaik untukku. Naikkanlah semangatku untu berjuang.

Alhamdulillah. Naik semangat ku. Walaupun terima kutukan dari 'rakan'

Walhal. Aku bukanlah menipu bah. Dalam bisnes ni. Ko buat, ko dapat. Ko malas, ko tida dapat!

And now. Rank makin naik!! Diperli lagi. Aku anggap perlian ko itu menjadi doa yang baik utk ku.

Semoga setiap kata-kata sindiran mereka menjadi doa padaku.

Ya Allah. Terima kasih atas segala nikmat yang aku dapat sekarang. Aku bukan tamak, tapi aku mau lagi sebab masih banyak aku belum capai.

Amen

Pada kawan-kawan yang tidak bisnes, jangan suka perli kawan-kawan yang bisnes.😁

Impianku Bersama Shaklee

masa pilih kos apa mo study dulu, saya memang pilih bisnes dan akaun tapi dad saya brainwash saya sampailah saya berjaya masuk kos kejuruteraan mekanikal

"bagus ambil engineering mahal gaji"

saya pasal gaji dan duit mata saya boleh jadi lob2. lepas habis study, rupanya gaji lulusan diploma mechanical engineering ini tidalah semahal yang disangka. fresh graduate dapat RM1500 saja. apalah impian saya boleh beli dengan RM1500?

ada juga dapat interview petronas tu tapi speaker cakap "mana ada mechanical perempuan" 😩

tapi mo sambung study memang MALAS!!

akhirnya ambil kos safety, sebab masa tu safety betul2 laku. siapa2 ada sijil SHO tanpa pengalaman boleh dapat RM2500 starting.

dapat kerja safety, dengan gaji yang boleh membeli impianku. HAPPY!!

tapi saya lupa pasal impian orang lain. iaitu suami dan anak. mestilah impian diorang mau ada umi sentiasa dI sisi. atas desakan kerja, saya dan anak terpaksa tinggal jauh dari suami.

saya dapat impian duit, tapi saya tiada masa untuk anak
saya dapat impian gaji besar, tapi keselamatan saya di hujung tanduk😨

akhirnya demi mereka, demi saya!! saya RESIGN

walaupun masa tu mendapat banyak tentangan dari pihak family saya sendiri (Oil and gas background famili)

banyak cadangan diberikan agar saya tidak RESIGN! tapi akhirnya 2 january 2015 saya resign.

perasaan sedih melepaskan kerja dengan gaji yang boleh membeli impian saya, dalam masa yang sama happy sebab boleh sudah spent time sama anak dan suami (terlebih spent sampai pregnant😂)

antara kata2 semangat suami ialah "umi boleh buat shaklee, duduk rumah dan jaga yayang" [so husband, this is what u say to me 2 years ago. so abg bertanggungjawap utk support bisnes saya 100% without compromi]

betulkah shaklee boleh beli impianku?

impian masa bersama anak dan suami
impian keselamatan dan kesihatan yang optimum
impian kewangan tanpa had
impian berkawan dengan kaum sejenis😂

saya sedar 1 tahun serius berShaklee, impian masa yang saya mau saya dapat. saya buat bisnes ini dengan anak-anak.

dulu hari isnin pigi kerja, sekarang hari isnin pigi bawa anak main di playarea 1B.

dari bangun sampai ke tidur anak depan mata

saya rasa lebih selamat bekerja dalam rumah. paling best!!

kalau dulu saya terpaksa bekerja dengan lelaki, sekarang saya bekerja dengan mommies2 gojes!!

walaupun saya belum mencapai impian kewangan, iaitu bonus 5 angka sebulan. tapi saya happy sebab tanpa keluar rumah bekerja saya tetap dapat gaji setiap 4 angka sebulan.

3 impian saya mau capai bersama Shaklee

aku mau kaya
kesihatan optimum
masa yang feliksible

saya yakin dan nampak dengan jelas, saya mampu capai impian saya ini dengan Shaklee. dengan izin Allah. AMEN!!

mana satu datin dalam gambar tu

My 1st Story with Shaklee

Ellysha Huda di beri nama yang bermaksud petunjuk yang mulia. Anak pertama, anak yang di tatang bagai minyak yg penuh.

Tapi, kudarat seorang ibu muda, ibu yang belum tau apa2 tentang penjagaan anak dan badan. Saat mengandungkan sampailah berpantang Ellysha Huda, saya mengalami komplikasi yang sangat teruk.

Tida mau ceritalah pasal mengandung sebab kalau bole tida mo ingat dan tida mo alami lagi komplikasi semasa hamil macam tu😭

Saya bersalinkan Ellysha Huda dengan kaedah 'paksaan' secara normal. Banyak jahitan😭

Lepas balik rumah, boleh pula yayang kena kuning yang tinggi. Ibu muda, tiada pengalaman. Anak tidur pun saya biarkan saja. Day 1-day 5 masih boleh tahan. Tapi mau seminggu tu, saya rasa mau meroyan suda.

Paling terukkan, jahitan epi saya tu macam tertanggal😭 sebab terlalu aktif bah. Siang p klinik cek kuning Ellysha Huda, malam pula dia tida tidur. Berjaga siang dan malam.

Saat jahitan di bawah tu pedih2 saya baru sibuk cari penawar. Sebab semua cakap jahitan tu boleh sembuh within 1 week tapi saya mau masuk week kedua ni makin sakit pula.

Mencari penawar di FB dan blog, asal jumpa sharing orang mesti

"Set Berpantang Shaklee"
"Set Berpantang Shaklee"
"Set Berpantang Shaklee"

Saya pun try salah satu produk shaklee iaitu Zinc Complex. Makan sehari sebiji. Lepas tu seminggu kemudian, boleh membuang dengan normal, jahitan pun tiada suda sakit2, paling heaven saya boleh duduk secara normal!!!!

What a wonderful day😍

Zinc Complex tu kan makan untuk 4 bulan, sebelum habis zinc complex suami perasaan jerawat pasir di belakang dan muka saya tiada sudah!!

And i start to JATUH CINTA with shaklee!!!!!

Puasa July 2014, saya berniat mau puasa sebulan. Sebab masa pregnant Ellysha morning sickness saya teruk betul sampai tida dapat puasa.

Seperti biasa, saya akan google dulu dan tengok review orang. What is the best supplement for breastfeeding mom.

Keluar lagi

"Set Breastfeeding Shaklee"
"Set Breastfeeding Shaklee"
"Set Breastfeeding Shaklee"

Akhirnya saya decide mau ESP, sebab ESP memberikan tenaga, rasa kenyang yang lama, elak gastrik dan paling penting PEKATKAN SUSU IBU[ini yang saya cari]

Beli ESP+Membership sebab mau dapatkan harga member😍

Day 1 try sudah jatuh cinta sebab penyediaan ESP ni simple.

Day 2 saya perasaan yayang lepas menyusu dia terus tidur

Masa berpuasa, walaupun saya breastfeeding yayang tetap kenyang dan tidak kuat nangis!

Dalam hati, punya best ESP ni. Kulit yayang yang dulunya beruam pun makin licin, makin putih dan makin gebu😍

Lepas puasa, raya pula. Dah puasa dah raya berat still macam mengandung😂

So saya top up lagi supplement lecithin dan Alfalfa complex. Dimana di sinilah bermulanya saya terlalu jatuh cinta dengan produk shaklee sampai saya terpaksa share kebaikannya dengan orang lain.

4 supplement ini mengubah persepsi saya terhadap vitamin!

✅ jahitan EPI sembuh
✅ jerawat pasir tiada lagi
✅ air susu pekat
✅ kulit anak gebu dan tidak beruam
✅ masalah wanita diselesaikan😍
✅ berat badan makin menyusut
✅ tiada rambut gugur

Alhamdulillah kerana 4 produk ini, membula mata saya untuk try lebih banyak kebaikan produk yang lain dan paling best dapat amalkan produk shaklee dengan konsisten secara FREE

Thank you yayang sebab lahir dalam keluarga ini. Engkaulah hadiah yang terbaik dalam hidup umi dan abah

Umi doakan, yayang jadi anak yang solehah dan bijak dunia akhirat.

Amen

MERDEKA SALE

[MERDEKA SALE!!!] DISKAUN UP TO RM 30 UNTUK KESIHATAN SENDI
.
.
Start hari ini, 1 Ogos, Datin dengan rasminya menge-‘launch’ MERDEKA SALE! Diskaun sehingga RM 30 untuk kesihatan sendi pilihan no 1 pengemar aktiviti lasak
.
.
MINYAK IKAN KESIHATAN SENDI!! Inilah satu-satunya peluang terbaik untuk kita kembali aktif seperti dulu-dulu, dengan minyak kesihatan sendi ini terbukti berkesan sejak datin mula consume 3 tahun lepas akibat masalah sendi yang teruk.
.
.
6 SEBAB KENAPA ANDA WAJIB DAPATKAN MINYAK IKAN KESIHATAN SENDI, TIME OFFER INI

1. Minyak Ikan ini di suling sehingga tiga kali penyulingan untuk memastikan minyak tersebut selamat untuk dimakan

2. Minyak Ikan ini, kualiti bertaraf Pharmaceutical

3. Tinggi DHA dan EPA -1 hidangan(3biji) ada 990 mg Omega-3 di mana 546mg EPA dan 360 DHA.

4. Terdapat spectrum penuh, 7 asid lemak omega-3 yang tulen seperti DHA dan EPA

5. Tidak hanyir

6. Diluluskan oleh persatuan FRIENDS OF THE SEA. Untuk memastikan bekalan ikan yang diambil berkualiti dan tidak merosakkan alam sekitar
.
.
Keberkesannya, mampu membolehkan lutut yang sudah jammed kembali beraksi “aummm”
.
.
Hanya 3 biji sehari dan boleh sudah workout seperti biasa
.
.
Jangan risau tentang produk datin, ianya HALAL, KKM, MESRA ALAM, TERBUKTI BERKESAN DAN SELAMAT
.
.
“FUH…. INDAK SABAR MAU CUBA… BERAPA HARGA PROMOSI TU?”

Ok.. mari datin bagitau..
Harga NORMAL
✅ RM 144.43 tidak termasuk postage!!

Harga MERDEKA SALE!!!
✅ RM 136
✅ Rebate RM 8.43
✅ Voucher RM 10 for next product
✅ Rebate Postage RM 5

Offer tamat bila-bila masa sahaja. Kalau tamat, harga akan kembali ke asal. Sebarang rayuan tidak di layan sudah. Nangis darah pun datin tida layan sudah tau after offer ini. Percayalah!!
.
.
Kalau mau lutut jammed kembali beraksi, kena beli sekarang. Jangan di tunggu lama-lama tau!!
.
.
“SEKARANG JUGA SAYA MAU BELI!! MACAM MANA MAU ORDER?”
.
.
Ok….. kalau tanakwagu dan sumandak betul serius mau minyak ikan offer ini
.
.
Kena bertindak sekarang!!
.
.
Whatsapp “Minyak Ikan” ke 013 556 6683
Whatsapp “Minyak Ikan” ke 013 556 6683
Whatsapp “Minyak Ikan” ke 013 556 6683

Atau

Klik link ini terus : 📱http://myvitamin.wasap.my