Mau Kurus Bah

​Assalamulaikum and Good AM. Hari ini pepagi ke airport. feeling2 jemput laki😁

Kalau yang follow posting saya dalam tempoh 5 bulan ini, saya selalu share pasal detox, pasal slimming kan? 

kalau kenal dari dulu, kamu mesti tau kenapa saya terdesak mau kurus. haip.. bukan kurus, mau ada berat badan ideal bah. antara factor utama saya perlukan berat badan ideal ialah keadaan lutut..

lutut terlalu sakit sampai pergerakan terbatas. katil pun roboh bah😂

lagipun, salah 1penyakit yang saya takut ialah diabetis atau kencing manis. bila berat badan under control dan obesity kita berpotensi untuk kena kencing manis. tapi jangan pula kau ingat kau kurus ndak berpotensi kena diabetis? cuma orang gemuk ni lagi tinggi potensinya.

so saya pun insafkan diri dan berusaha ubah lifestyle serta eat clean. kita mau sihat untuk anak-anak, untuk suami, untuk orang2 tersayang dan semestinya untuk beribadah dengan sempurna. InShaAllah.

gambar di bawah ambil semasa Ellysha berumur kurang dari 6 bulan

.

.

Ambil adik di airport “Eh.. awak kuruslah”

hahahahah… lamanya ndak jumpa SLE fighter kami ni.. jumpa2 saja cakap saya kurus..

gila ndak bangga 

mau tau tipskah?

Sebelum mau share tips saya, saya mau share testimoni customer yang berjaya memakai baju ofice baru.

“Baju ofice dah longgar, badan rasa ringan dan bertenaga”

awak nak tak baju size XL ke size M?

kalau nak boleh contact #0135566683_ellymatin

Saya Mau Kurus Bah!!

okie.. mau kuruskan? atas tu adalah slogan saya sepanjang perkahwinan.. 

kawin saja langsung saya tidak merasa berat badan di bawah 80kg😁

bahagia sangat ar!! padahal bukan bahagia mana, mengundang penyakit!! pernahkah dengar kalau suda kawin orang tegur “makin bolat pula” terus kita jawap ” biasalah bahagia” padahal mengundang bala.

teman.. sedarlah.. gemuk itu satu penyakit.. belum ada orang gemuk yang sihat.. [ini kata2 sawo sy dulu, tapi saya sangkal sebesar lautan api. sebab ego tidak mau kalah. suka betul gemuk!] 

saya gemuk ba tapi saya sihat!! are u sure? cek hati? cek kolestrol? cek joint2? cek? cek kulit dan pokoknya cek badan!! I dah rasa.. dan saya pun pernah cakap gemuk itu bahagia.. padahal saya merana kesakitan lutut.. merana jiwa mau pakai baju cantik2 tidak muat.. merana kerana katil roboh sebab gemuk!! merana bah gemuk ni..

pilihan di tangan saya dan anda. mau kurus kena start dari aim!! saya niat mo kurus sebab mau sihat supaya senang saya melayan anak2 dan suami. saya mau size M supaya saya hanya perlu beli baju size L. Saya mau pakai jubah. saya mau lebih aktif dalam soal ibadah saya!

cara saya turunkan berat badan dengan bukan kadar mendadak. saya amalkan meal plan shaklee sediakan. saya ambil supplement shaklee dan saya buat apa saya suka. saya suka menari! suka berlari! suka berjalan! saya buat semuanya! Alhamdulillah. sudah turun 10 kg dalam masa 5 bulan. 

terasa hebat bah, sebab sebelum ini saya pernah makan ubat kurus!! di mana ubat itu rupanya mengandungi d***h yg banyak. nauzubillahminzalik. kurus 1 bulan sekali naik. wow.. ndak kurus2😂. 

so pada sesiapa yang mau kurus jom join saya. janganlah diet yoyo. bulan ni kurus bulan depan bertambah 2x ganda. ndak siuk.. penat2 mau kurus lepas tu sinang gemuk..

“Gemuk itu comel”

slogan yang selalu saya cakap dulu. kasi sedap hati sendiri. bila ada kesedaran diri dan berusaha untuk berubah. baru saya sedar gemuk itu menyusahkan dan gemuk itu sarang segala penyakit. macam laki saya cakap “adakah orang gemuk tidak pemarah?” 😂

ok. saya becakap ini bukan sebab saya KURUS. hahaha. [InShaAllah.. Soon] tapi sebab saya sedar betapa pentingnya untuk kita ada ideal weight. salah 1 sebab melibatkan LUTUT!! balik2 lutut. si anty tukang urutlah ni. malar cakap lutut saya bermasalah. ok sambung cerita ya.

begini.. mau kurus senang, mau diet senang. tapi mau maintain senangkah??? sebelum ini saya penat2 suda diet, lepas tu nampak makanan naik 5kg. padahal turun 1kg saja [laki cakap, tai kau saja tu turun. laki saya spesis kejam sikit, tapi bila kau hadam balik memang betul apa dia cakap]

saya start turun berat masa cuba detox 1 kali sampai ketagih. kalau mau detox boleh pm saya, sebelum tu bolehlah tengok2 belek2 saya punya album “jom detox” ok. kita kasi setel di sini cerita detox.

Saya mo share 4 supplement penting dalam cerita saya #maukurusbah.

💃ESP

selepas detox perut saya lebih fit. jadi saya cuma ambil nasi 1 sudu atau 1 suap untuk setiap meal. pemakanan harian saya lebih kepada protein dan fiber. tapi bestnya, air susu saya tetap pekat. sebab saya ambil protein dari tumbuhan iaitu ESP. rasa lapar pun tidak, gastrik pun tiada dan paling best sentiasa rasa ada tenaga. tiada lemas2.

💃 Lecithin

Agen pembakar lemak yang jahat. kamu taukan bukan semua lemak jahat. jadi lecithin ini fungsi dia untuk bakar lemak2 yg jahat. lemak yang boleh kasi sumbat kita punya saluran darah and etc. lecithin juga membantu memberikan pelincir pada 💩. jangan tidak tau, melalui buang air kecil, berpeluh juga boleh singkirkan lelemaks tau!

💃Alfalfa Complex

sangat penting untuk milk production. air susu memang meriah walau tak makan nasi. lepas ni jangan anggap kau tak makan nasi air susu drop ya. selain milky booster, alfalfa juga detox darah. dia juga buang kotoran yang aunty lecithin suda bakar tu. so di sana senanglah kerja diorang singkirkan 💩. buang2 angin dan paling best alfalfa ni bikin fit si kawan. alfalfa juga sejenis fiber. kamu taukan, cara paling bagus mau kurus ialah pengambilan fiber yg tinggi. so pada yg ndak makan sayur, sila telan dia ni.

💃Vita-Lea

supplement yang ada 28 jenis vitamin ni tak boleh tinggal. kerana dialah saya tak craving makanan manis lagi. erm.. bukan tak.. tapi dari 100 saya boleh rate dalam 50 60% tahap kecravingan saya. so maksudnya masih boleh di kawal. dan sebab pengambilan manis saya kurang, berat badan saya mudah turun. vitamin tua ni juga bagus untuk tenaga. taulah orang kita asal ndak makan nasi mesti mind set “tidak bertenaga” jangab risau sebab vitamin tua sangat membantu dalam penghasilan tenaga. 

ok itu saja tau untuk hari ini. semoga sharing ini bermanafaat untuk kawan2 yang ada ++size macam saya. InShaAllah, saya doakan anda kurus dengan iktihar shaklee.

boleh dapatkan set ini di #0135566683_ellymatin

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s