[Tips] Tingkatkan HB Semasa Hamil

Assalamulaikum and hi. sejak dua menjak ni busy memanjang. almaklumlah ada org tu pergi jepun, so yang tinggal ni pun menyibuk.. hahaha.. macam ini ceritanya, ramai kawan tanya macam mana umi naikkan hb umi semasa hamil sedangkan umi mengalami anemia sejak zaman sekolah lagi. magik!!

mau tipskah? ok mari kita cerita sesatu!

1. Rehat yang cukup

Semasa pregnant kita wajib dapatkan rehat dan tidur yang cukup. Tidur seawal 10pm badan kita mendapat rehat yang berkualiti. Umi belajar tidur seawal jam 10 pm semasa hamil anak kedua. 

Selalu ada insomnia, tapi umi mampu elak insomnia tersebut dengan adanya OsteMatrix.

2. Makanan tinggi zat besi

Wajib untuk anda menjaga pemakanan semasa hamil!!! antara makanan yang mampu tingkatkan HB kita ialah

  • Sayur Hijau (sawi, peria, brokoli, tomato, baby kailan, bayam, biji labu, kacang hijau, kacang panjang dan pendek😂. ini antara sayur yang tinggi zat besi)
  • Buah2an (Pisang, avocado, mango, anggur, laici, orange, apple, berriesssss)
  • ikan
  • hati ayam (tapi pantau pengambilan hati ayam anda ya, seperti manusia juga. hati adalah filter utama. so banyak toksin terkandung di dalam hati) umi makan hati ayam semasa nak review saja. itupuj ketul maksimum

“Hati adalah organ dimana toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Jadi kepekatan toksin tinggi pda hati ayam. Sbb tu la hati ayam nie bleh melembabkan otak kita…Wallahu’alam”

Sekiranya korang susah nak makan sayur, buah dan protein suggest korang try Set HB Booster Shaklee

[My own testimoni – Elly (Inner Circle)]

Sebelum ini saya telan juga vita lea, sehari 4 biji.. tapi hari ni telan esok lupa, esok lupa, esok lagi lupa, lupa dan lupa..

Sampailah setiap bulan darah turun dan setiap minggu darah drop sampai 10mg.. Nurse cakap sama saya “Elly, saya rasa shaklee punya produk tida bagus.. bukan semua orang ngam dengan shaklee” saya rasa marah dan terasa hati.. bukan marah sebab saya ini member shaklee..

Tapi sebelum ini, my fes pregnancy tida pernah sekali pun darah saya di atas 11.. paling tinggi pun 10.6.. itu pun dengan bantuan ubat tambah darah 10 biji sehari.. terseksa tau!! sebab start saya 16 tahun telan benda tu..

Tu lah sebabnya saya decide telan vita lea.. yang buat saya marah lagi, diri saya sendiri sebab tidak konsisten.. so start sebulan lepas saya tukar waktu makan vita lea “makan lepas dinner 4 biji sehari” tapi saya still lupa ingat lupa ingat..

Bila cek 2 minggu lepas darah saya naik 0.4mg dan nurse still cakap benda yang sama.. so saya sudah nekad!!! start 2 minggu lepas, saya konsisten makan vita lea jam 9 pm 4 biji sekali.. tidur jam 10 pm..

Alhamdullilah dalam 2 weeks tu saya hanya terskip sekali sebab terlalu penat.. dan hari ini jawapanya.. saya dapat 11.4mg dari 10.4mg.. 

Kuncinya ialah KONSISTEN syukur.. 

Alhamdulillah

aik.. kalau macam tu 3 tups sajalahkan? mudahkah susah? MUDAHKAN.. easy…

selagi kita usaha, pasti kita dapat memiliki kejayaan.. cehwahhhh..

Sekian omelan hari ini. kalau korang nak try set ini. boleh hubungi saya di talian 0135566683

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s