7 PERKARA ANDA TAHU DI AWAL KEHAMILAN

​Assalamulaikum, hari keempat dibulan November. Alhamdulillah masih diberikan tenaga, keupayaan dan semangat untuk berkongsi dengan kawan-kawan.

Hari ini, umi mahu share 7 perkara anda tahu di awal kehamilan.

semoga bermanafaat pada ibu-ibu yang bakal hamil, tengah hamil dan sedang berpantang. ikhlas dari umi 😍

7 perkara anda tahu di awal kehamilan.


1. ketahui berat badan sebelum hamil

 • memaklumkan segala maklumat kesihatan anda
 • mengambil supplement yang sesuai dengan kehamilan. umi cadangkan uolls ambil shaklee. bagi umi yang merasa kehebatan makanan tambahan shaklee khas untuk ibu hamil amat terbaik.


2. berhenti mengambil sebarang pil
sebelum mendapat nasihat darioada doktor.


3. Stop or avoid SMOKING. 

 • merokok terbukti boleh menyebabkan keguguran, stillbirth, malformed baby, atau mati selepas di lahirkan. alkohol juga menyebabkan kecacatan pembesaran bayi sebelum dan selepas kelahiran.


  4. Amalkan pemakanan dan gaya hidup sihat
   

  • berfikiran positif, menjauhi stress dan bersenam sama ada berjalan atau berenang sekurang-kurangnya 20 minit sehari untuk mendapatkan kesihatan yang maksimum.

  pemakanan yang kurang nutrisi dan I sihat boleh menyebabkan badan anda mengundang komplikasi semasa hamil dan anak terkena tempias. pastikan anda dan anak anda mendapat nutrisi yang lengkap sepanjang kehamilan. sekiranya anda mengalami morning sickness yang teruk sehingga tidak dapat makan makanan yang tertentu, ringankan diri untuk mengambilan makanan tambahan. umi cadangkan makanan tambahan di ambil ialah shaklee.


  5. Jaga berat badan ketika hamil. 

  • elakkan sama sekali berdiet sepanjang kehamilan sekalipun berat badan anda berlebihan kerana pada waktu ini badan anada memerlukan nutrien yang cukup. 

  semasa umi hamil anak pertama berat badan umi mendadak naik. sehingga nurse marah sebab 2 week boleh naik 2.5kg. masa tu susah sangat nak kontrol makan. rasa nak makan saja. Alhamdulillah, kehamilan anak kedua diperkenalkan dengan set hamil shaklee. umi bukanlah tiada masalah berat badan tapi tidak seteruk kandungan anak pertama


  6. Elakkan kerja yang terlalu berat 

  • jangan terlalu memanjakan diri anda kerana pergerakan ringan dan berterusan diperlukan oleh badan anda bagi memudahkan otot-otot anda melalui proses kelahiran

  kedua-dua kehamilan, umi jenis yang hyperactive. tapi kehamilan pertama umi cepat penat dan kehamilan kedua umi cukup tenaga walaupun kehamilan umi sangat rapat. tips? minum set pantang shaklee le.


  7. Jangan lupa untuk sujud syukur dan solat Hajat 

  • sentiasa berdoa mudah-mudahan Allah selamatkan anda dan zuria anda di sepanjang kehamilan dan selepas kelahiran daripada segala penyakit berbahaya.

   Semoga bermanafaat untuk anda

   berminat untuk dapatkan set hamil anda? boleh hubungi umi di Elly Matin 0135566683

   Advertisements

   Leave a Reply

   Please log in using one of these methods to post your comment:

   WordPress.com Logo

   You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

   Google photo

   You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

   Twitter picture

   You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

   Facebook photo

   You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

   Connecting to %s