Tanda-tanda Kehamilan

my first pregnancy, susah betul cari maklumat tanda-tanda kehamilan. even boleh je buat test upt tapi nak juga baca uncle google. normal tu!! 

so nak sharelah untuk kenal pasti tanda-tanda kehamilan. kot2 ada fisrt mom yang perlukan.

selalu aku aku jak ka? so dalam cerita ni aku bahasakan diri sebagai umi.

Perubahan yang boleh dilihat

1. Tidak datang haid

  • jika kita tengah pregnant, tiada datanh kotor sudah tau. ini sebab dinding rahim kita sendang dipersiapkan untuk proses kehamilan.
  • penting untuk kita tau bila hari pertama dan terakhir haid, untuk menentukan usia kandungan dan kiraan tarikh bersalin (EDD)
  • tapi ada juga sebab lain kita tidak period tau. so dalam kes ini kena jumpa doktorlah ya

2. Mual dan Muntah

  • terasa nak muntah je, mual. 
  • alahan pada bau atau makanan.
  • ini berlaku kerana perubahan hormon di dalam badan.
  • 1 kajian menyatakan, ibu yang alami morning sickness akan melahirkan anak yang bijak. In Sha Allah. anak2 aku semua ada morning sickness
  • morning sickness atau everning sickness, ada yang teruk dan ada yang tak teruk. just like me, nampak teruk tapi umi tabah hadapi.
  • umi tiada tips sendiri sebab umi enjoy morning sickness umi

3. Sering buang air kecil

  • ini berlaku kerana pundi kencing kita akan ditekan olehbtahim yang semakin membesar
  • so umi nasihatkan, guna panty liner. umi lebih suka guna pad nipis.

4. Mengidam

  • its normal babe!! ini sebab hormone kita berubah
  • ada mitos mengatakan, kalau kita tak makan apa yang kita idamkan anak yg lahir akan berliur. ntah kebetulan atau betul
  • mengidam ni berlaku dalam awal-awal kehamilan. umi sepanjang kehamilan umi mengidam ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ 
  • masa pregnancy pertama umi, umi ada terbaca. makan makanan asam semasa hamil, berpotensi melahirkan anak yang kurang bijak. hohoho.. umi berliur nak makan mangga pun umi tak makan k. bukan tak makan, kurangkan.๐Ÿ˜‚ semoga jadi anak yang pintar anak2 umi. Aamiin.

5. Perubahan size auntie B

  • perubahan size secara drastik
  • puting membesar dan tegang
  • berwarna kegelapan, ada juga yang rasa gatal dan sakit

setiap wanita punya tanda kehamilan yang berbeza. ada yang memenatkan dan ada yang langsung tak rasa apa2. tapi itu terpulang dari kita. just enjoy it. sebab bukan semua wanita bertuah merasainya. Syukur kita yang pernah rasa.

Selain tanda-tanda di atas, kita juga boleh buat ujian air kencing (UPT), ada banyak jual di farmasi atau supermarket.

jika ragu-ragu boleh terus ke klinik untuk mengesahkan. 

enjoy your pregnancy journey๐Ÿ’‹

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s