[Tips] Tingkatkan HB Semasa Hamil

Assalamulaikum and hi. sejak dua menjak ni busy memanjang. almaklumlah ada org tu pergi jepun, so yang tinggal ni pun menyibuk.. hahaha.. macam ini ceritanya, ramai kawan tanya macam mana umi naikkan hb umi semasa hamil sedangkan umi mengalami anemia sejak zaman sekolah lagi. magik!!

mau tipskah? ok mari kita cerita sesatu!

1. Rehat yang cukup

Semasa pregnant kita wajib dapatkan rehat dan tidur yang cukup. Tidur seawal 10pm badan kita mendapat rehat yang berkualiti. Umi belajar tidur seawal jam 10 pm semasa hamil anak kedua. 

Selalu ada insomnia, tapi umi mampu elak insomnia tersebut dengan adanya OsteMatrix.

2. Makanan tinggi zat besi

Wajib untuk anda menjaga pemakanan semasa hamil!!! antara makanan yang mampu tingkatkan HB kita ialah

  • Sayur Hijau (sawi, peria, brokoli, tomato, baby kailan, bayam, biji labu, kacang hijau, kacang panjang dan pendek😂. ini antara sayur yang tinggi zat besi)
  • Buah2an (Pisang, avocado, mango, anggur, laici, orange, apple, berriesssss)
  • ikan
  • hati ayam (tapi pantau pengambilan hati ayam anda ya, seperti manusia juga. hati adalah filter utama. so banyak toksin terkandung di dalam hati) umi makan hati ayam semasa nak review saja. itupuj ketul maksimum

“Hati adalah organ dimana toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Jadi kepekatan toksin tinggi pda hati ayam. Sbb tu la hati ayam nie bleh melembabkan otak kita…Wallahu’alam”

Sekiranya korang susah nak makan sayur, buah dan protein suggest korang try Set HB Booster Shaklee

[My own testimoni – Elly (Inner Circle)]

Sebelum ini saya telan juga vita lea, sehari 4 biji.. tapi hari ni telan esok lupa, esok lupa, esok lagi lupa, lupa dan lupa..

Sampailah setiap bulan darah turun dan setiap minggu darah drop sampai 10mg.. Nurse cakap sama saya “Elly, saya rasa shaklee punya produk tida bagus.. bukan semua orang ngam dengan shaklee” saya rasa marah dan terasa hati.. bukan marah sebab saya ini member shaklee..

Tapi sebelum ini, my fes pregnancy tida pernah sekali pun darah saya di atas 11.. paling tinggi pun 10.6.. itu pun dengan bantuan ubat tambah darah 10 biji sehari.. terseksa tau!! sebab start saya 16 tahun telan benda tu..

Tu lah sebabnya saya decide telan vita lea.. yang buat saya marah lagi, diri saya sendiri sebab tidak konsisten.. so start sebulan lepas saya tukar waktu makan vita lea “makan lepas dinner 4 biji sehari” tapi saya still lupa ingat lupa ingat..

Bila cek 2 minggu lepas darah saya naik 0.4mg dan nurse still cakap benda yang sama.. so saya sudah nekad!!! start 2 minggu lepas, saya konsisten makan vita lea jam 9 pm 4 biji sekali.. tidur jam 10 pm..

Alhamdullilah dalam 2 weeks tu saya hanya terskip sekali sebab terlalu penat.. dan hari ini jawapanya.. saya dapat 11.4mg dari 10.4mg.. 

Kuncinya ialah KONSISTEN syukur.. 

Alhamdulillah

aik.. kalau macam tu 3 tups sajalahkan? mudahkah susah? MUDAHKAN.. easy…

selagi kita usaha, pasti kita dapat memiliki kejayaan.. cehwahhhh..

Sekian omelan hari ini. kalau korang nak try set ini. boleh hubungi saya di talian 0135566683

Advertisements

7 PERKARA ANDA TAHU DI AWAL KEHAMILAN

​Assalamulaikum, hari keempat dibulan November. Alhamdulillah masih diberikan tenaga, keupayaan dan semangat untuk berkongsi dengan kawan-kawan.

Hari ini, umi mahu share 7 perkara anda tahu di awal kehamilan.

semoga bermanafaat pada ibu-ibu yang bakal hamil, tengah hamil dan sedang berpantang. ikhlas dari umi 😍

7 perkara anda tahu di awal kehamilan.


1. ketahui berat badan sebelum hamil

  • memaklumkan segala maklumat kesihatan anda
  • mengambil supplement yang sesuai dengan kehamilan. umi cadangkan uolls ambil shaklee. bagi umi yang merasa kehebatan makanan tambahan shaklee khas untuk ibu hamil amat terbaik.


2. berhenti mengambil sebarang pil
sebelum mendapat nasihat darioada doktor.


3. Stop or avoid SMOKING. 

  • merokok terbukti boleh menyebabkan keguguran, stillbirth, malformed baby, atau mati selepas di lahirkan. alkohol juga menyebabkan kecacatan pembesaran bayi sebelum dan selepas kelahiran.


    4. Amalkan pemakanan dan gaya hidup sihat
     

    • berfikiran positif, menjauhi stress dan bersenam sama ada berjalan atau berenang sekurang-kurangnya 20 minit sehari untuk mendapatkan kesihatan yang maksimum.

    pemakanan yang kurang nutrisi dan I sihat boleh menyebabkan badan anda mengundang komplikasi semasa hamil dan anak terkena tempias. pastikan anda dan anak anda mendapat nutrisi yang lengkap sepanjang kehamilan. sekiranya anda mengalami morning sickness yang teruk sehingga tidak dapat makan makanan yang tertentu, ringankan diri untuk mengambilan makanan tambahan. umi cadangkan makanan tambahan di ambil ialah shaklee.


    5. Jaga berat badan ketika hamil. 

    • elakkan sama sekali berdiet sepanjang kehamilan sekalipun berat badan anda berlebihan kerana pada waktu ini badan anada memerlukan nutrien yang cukup. 

    semasa umi hamil anak pertama berat badan umi mendadak naik. sehingga nurse marah sebab 2 week boleh naik 2.5kg. masa tu susah sangat nak kontrol makan. rasa nak makan saja. Alhamdulillah, kehamilan anak kedua diperkenalkan dengan set hamil shaklee. umi bukanlah tiada masalah berat badan tapi tidak seteruk kandungan anak pertama


    6. Elakkan kerja yang terlalu berat 

    • jangan terlalu memanjakan diri anda kerana pergerakan ringan dan berterusan diperlukan oleh badan anda bagi memudahkan otot-otot anda melalui proses kelahiran

    kedua-dua kehamilan, umi jenis yang hyperactive. tapi kehamilan pertama umi cepat penat dan kehamilan kedua umi cukup tenaga walaupun kehamilan umi sangat rapat. tips? minum set pantang shaklee le.


    7. Jangan lupa untuk sujud syukur dan solat Hajat 

    • sentiasa berdoa mudah-mudahan Allah selamatkan anda dan zuria anda di sepanjang kehamilan dan selepas kelahiran daripada segala penyakit berbahaya.

      Semoga bermanafaat untuk anda

      berminat untuk dapatkan set hamil anda? boleh hubungi umi di Elly Matin 0135566683

      Tanda-tanda Kehamilan

      my first pregnancy, susah betul cari maklumat tanda-tanda kehamilan. even boleh je buat test upt tapi nak juga baca uncle google. normal tu!! 

      so nak sharelah untuk kenal pasti tanda-tanda kehamilan. kot2 ada fisrt mom yang perlukan.

      selalu aku aku jak ka? so dalam cerita ni aku bahasakan diri sebagai umi.

      Perubahan yang boleh dilihat

      1. Tidak datang haid

      • jika kita tengah pregnant, tiada datanh kotor sudah tau. ini sebab dinding rahim kita sendang dipersiapkan untuk proses kehamilan.
      • penting untuk kita tau bila hari pertama dan terakhir haid, untuk menentukan usia kandungan dan kiraan tarikh bersalin (EDD)
      • tapi ada juga sebab lain kita tidak period tau. so dalam kes ini kena jumpa doktorlah ya

      2. Mual dan Muntah

      • terasa nak muntah je, mual. 
      • alahan pada bau atau makanan.
      • ini berlaku kerana perubahan hormon di dalam badan.
      • 1 kajian menyatakan, ibu yang alami morning sickness akan melahirkan anak yang bijak. In Sha Allah. anak2 aku semua ada morning sickness
      • morning sickness atau everning sickness, ada yang teruk dan ada yang tak teruk. just like me, nampak teruk tapi umi tabah hadapi.
      • umi tiada tips sendiri sebab umi enjoy morning sickness umi

      3. Sering buang air kecil

      • ini berlaku kerana pundi kencing kita akan ditekan olehbtahim yang semakin membesar
      • so umi nasihatkan, guna panty liner. umi lebih suka guna pad nipis.

      4. Mengidam

      • its normal babe!! ini sebab hormone kita berubah
      • ada mitos mengatakan, kalau kita tak makan apa yang kita idamkan anak yg lahir akan berliur. ntah kebetulan atau betul
      • mengidam ni berlaku dalam awal-awal kehamilan. umi sepanjang kehamilan umi mengidam 😂😂 
      • masa pregnancy pertama umi, umi ada terbaca. makan makanan asam semasa hamil, berpotensi melahirkan anak yang kurang bijak. hohoho.. umi berliur nak makan mangga pun umi tak makan k. bukan tak makan, kurangkan.😂 semoga jadi anak yang pintar anak2 umi. Aamiin.

      5. Perubahan size auntie B

      • perubahan size secara drastik
      • puting membesar dan tegang
      • berwarna kegelapan, ada juga yang rasa gatal dan sakit

      setiap wanita punya tanda kehamilan yang berbeza. ada yang memenatkan dan ada yang langsung tak rasa apa2. tapi itu terpulang dari kita. just enjoy it. sebab bukan semua wanita bertuah merasainya. Syukur kita yang pernah rasa.

      Selain tanda-tanda di atas, kita juga boleh buat ujian air kencing (UPT), ada banyak jual di farmasi atau supermarket.

      jika ragu-ragu boleh terus ke klinik untuk mengesahkan. 

      enjoy your pregnancy journey💋