[Tips] Pilih Ubat Gigi Untuk Anak

Aku hantar Ellysha dan Ellyah untuk cek gigi setiap 6 bulan. aku tak naklah mereka rosak gigi macam umi diorang duluuuu duluuuu.. 

alkisahnya.. sebelum ini, umur Ellysha bawah 2 tahun aku tak bagi toothpaste.. sebab ada orang cakap, termakan or tertelan toothpaste menyebabkan gigi rapuh dan rosak.. idk its mitos or fact.. tapi besalah, a bit vudu.. I ikut apa orang tu cakap.. then bila dia review, I story mory to the nurse.. dia cakap, TIDAKLAH.!! melainkan anak kau kasi habis 1 tube toothpaste sehari..

hahaha.. 

masa tu aku panik nak minta dentists cuci gigi Ellysha sebab dah start putih2 tepi2 atas tu.. nurse cakap jadi gitu kalau tak cegah boleh rosak gigiii… maaaakkkk…

gigih aku cari toothpaste.. that time aku mencari berus gigi untuk Ellyah di kawasan brand fiffy.. tak tersengajah pula ternampak fiffy toothpaste.. baca punya baca.. toothpaste fifty jenis boleh di makan.. tanpa berfikir.. I grab terus.. of koslah grape..

macam dalam gambar ni haah.. ambil gambar pak cik aku je..

comelkan? dah tu murah lagi!!!

tapiiii..rajin macam mana pun berus gigi. gigi Ellysha tetap ada ciri2 nak rosak.. malah dah ada kuning macam karat di tepi belah atas.. aku panik lagi.. masa Ellyah review setahun.. aku ajak sekali Ellysha review gigi.. then tanyalah nurse tu..

“puan bagi ubat gigi jenis apa?”

dengan bangganya I cakap fiffy yang boleh makan punya..

“owh.. ubat gigi boleh makan punya tidak menghalang gigi dari rosak. tidak lindungi gigi.. ”

alamakkkkk.. dah 2 tube aky bagi toothpaste fiffy tu kat adik beradik ni

rupanya pemilihan toothpaste yg betul mestilah ada kandungan florida dan boleh menghalang kaviti

patutpun kau sental macam mana gigi anak kau tetap rosak

lepas dari review aku terus g watson beli toothpaste baru. aku beli sebijik macam kat bawah ni

aku fikir anak2 rasa pedaska atau tak suka.. But Alhamdulillah mereka ok dengan toothpaste baru

so korang jangan salah pilih pula

1 lagi kerosakam gigi bila anak suka sangat menyusu time tidur.. so nurse cakap, lepas anak menyusu bagi anak minum dan lap gigi mereka.. sapu sedikit ubat gigi di gigi untuk elak dari rosak. aku dah buat tapi Ellysha marah.. so aku just bagi minum je

selalu kita nampak anak2 rosak gigi bahagian atas sajakan? sebab di bahagian bawah gigi kita, ada air liur sebagai ejen pembersih.. 

Ellysha ada 4 gigi dah nak rosak.. nurse cakap kalau buat macam dia suru.. InShaAllah tak melarat.. cayok umi..

dapatkan supplement untuk anak-anak di My Vitamin 0135566683

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s