Tukar Kad ATM

Untunglah pemegang akaun maybank, boleh goyang kaki tukar atm yg new sistem tu(ntah apa nama tu, my debit ka paywave.. ntahlah)

kalau kau pemegang akaun maybank dan apa m2u, senang2 boleh tukar thru online saja. 

tapi lain cerita pula pasal atm lain, umi ada 5 akaun bank. yang 3 ekong tu ntah aktip lagi ka tida. malas suda mau ambil tau, dulu buka pun sebab elaun masuk sana.. tak kenang budi!!!

so, umi memang stick dengan 2 akaun ni. of kos maybank aum aum terbaik. dan seekong lagi ni, bsn. sebab umi ramai customer yg dari pedalaman, diorang prefer cari bank bsn. 

mula2 tu malas sudah mau buat, pemalas!! tapi boleh pula kazen umi bank in duit dalam bsn. hadoiii… mo tida mo, kena juga buat atm bsn ni

umi buat di bsn alam mesra

Ellyah, everywhere pun boleh breastfeed.

sampai tetidur tidur bah dia

ok siap.

kalau korang tukar kad di bsn alam mesra, uolls tak perlu ambil number tau.. baris je ikut line sebelah kiri. tapi!! TAPI!!umi ingatkan tanya dulu petugas. 

“miss, macam mana mau tukar kad atm?”

” baris saja ikut line ini”

hahahah… yes baris saja, nanti ikut line itu kita di panggil.. don wori, tak perlu isi apa2 borang dulu.. BARIS SAJA BAH!!

ada 1 abam askar ni, start dari 6 orang depan umi. dia duduk di kerusi tunggu number dia.. bila suda turn umi, sampailah turn dia.. 

petugas bank tu tanya

“eya encik, apa yang saya boleh bantu?”

“saya mau buat atm card”

“owh. itu tak perlu ambil number, baris saja di line ini. kami ada lekat notis d depan tempat ambil number”

nangis tak berlagu abang askar tu.. ko bayangkan bah lamanya dia duduk baru dia mau baris lagi. bila umi tgk, ada 10 orang depan dia.. kesian, itulah nextime mata tu jangan pandang phone je. pengajaran juga, mana pun kita kalau rasa ragu2 kena TANYAAAA!! tak bayar pun kan

okok.. bila kad umi dah siap, kena tukar pin d atm(BARIS lagi)

lepas tu siap!! dah boleh ambil duit 2.6b hahahahahaha…

belanja selfie

busy juga umi semalam(kelmarin), lepas buat atm, g shaklee, lepas tu COD dan balik.. actually kejap saja tu, tapi masa habis di atas jalan.

korang jangan lupa tukar atm card ye

Advertisements

[Tips] Elak Anak Jaundice

Umi mau share tips supaya anak tidak kena jaundice atau kuning semasa lahir. actually tips ini bukan milik umi. tips ini kawan mom umi cerita, masa tu di kitorang sama2 ke emergency sebab anak kurang sihat. tips from kak Jurinah. taukey kelapa sawit kudat😊.

Seperti yang korang tau, baby baru lahir berpotensi kena kuning. ipar umi cakap, baby sekarang bukan macam baby dulu2.. sekarang lahir2 saja kuning suda.. dan dia cakap ini semua sebab pemakanan waktu hamil.. ibu2 moden lebih suka makan makanan yang cepat atau nama comelnya fast food, frozen food, junk food.. semua makanan ini menyebabkan anak kuning..

ya.. ada betulnya juga tu, sebab anak pertama umi. tahap kuning dia sangat tinggi.. masa tu tak kenal sangat supplement2 ni.. bukan tak kenal tapi tak ambil tahu pun.. 

ok, mari umi share sedikit cerita kak Jurinah. actually kami mula2 cerita pasal anak asthma. dia cerita anak dia asma, hospital umpama rumah kedua, akhirnya sembuh oleh omega guard. ok, nanti cerita next entry. 

“anak saya tu semua ada kuning masa baru lahir, kecuali anak bungsu tu.”

“wah.. apa yang sis makan?(I panggil dia sis)”

“itu omega guard tu lah, saya pregnant saja terus makan itu omega guard. betul2 tiada kuning anak saya tu. sampai sekarang bah saya kasi makak diorang omega guard tu”

.

.

ok.. itu di pendekkan cerita sudah tu. tapi isi cerita kami lebih kurang macam tu lah.. masa dia pregnant dia makan minyak ikan.. anak lahir sihat😊. Alhamdulillah syukur.

.

lepas tu terus teringat pada diri sendiri, patutlah Ellyah macam mana pun pusat dia tak tanggal kuning dia tak naik. hari ke 3 cek kuning baru 166, padahal Ellysha dulu hari ke 3 sudah 198. esok naik pigi 2++.

masa pregnant Ellyah, umi ambil full set hamil shaklee termasuk omega guard tu lah. sebab fes pregnant umi ada masalah high BP so tamaulah sejarah berulang lagi. that why sepanjang kehamilan 18-33weeks umi ambil omega guard

umi happy sangat kenal shaklee, selain komplikasi semasa hamil diatasi, komplikasi semasa berpantang pun tiada lagi. bersyukur sangat kenal set hamil.

itulah sebabnya umi suggest dengan kawan2 umi, sesiapa yang hamil dan akan berpantang. sebab umi sudah rasa kehebatan set hamil dan pantang shaklee.

so tips nak anak lahir2 saja kena jaundice, korang boleh iktihar omega guard semasa hamil.

bulan ini ada promosi hebat tau

nak daptkan senang je

hubungi umi di talian [Elly Matin 0135566683]. InShaAllah, layanan tterbaik untuk anda.

Ellysha Muntah

musim demamkah sekarang? musim sakitkah? lepas abah birthday hari tu, Ellysha tiba2 muntah. jam 1 am rasanya.. that time, aku tengah kemas semua biz tools.. dia ikuy juga, tengok2.. aku suru tidur dia tak nak..

dan tiba2 muntah. satu malam tu 5 kali dia muntah, sampai akhirnya dia muntah air saja. so pagi tu abah dia bawa ke klinik. lepas tu doktor cakap Ellysha ada tonsel 😢

masa ni dia lemas betul.. aku tanya dia

umi: princess mau makan apa?

Ellysha: ayam

bila masak ayam dia tak lalu nak makan.. sedih!!

aku bagi susu dia tak nak.. 

laki aku sudah warning bagi ellysha makan ubat. eya.. aku bagi, tapi dia tak nak..

aku letak dalam air dia tida mau, letak di susu dia tida mau.. sampai aku stop sebab takut dia trauma.

mula2 tiadalah panas sangat suhu dia tu.. tapi lelamakan, macam makin tinggi suhu dia.. aku tuam juga tapi dia x mau.. aku takut mau paksa, takut dia nangis then habis tenaga.. sebab dia sudah muntah banyak kali, menyusu dan makan langsung tidak mahu.. dia mau air saja..

bila suhu ellysha naik dan dia avoid ubat. tuam semua tu tak dapat.. so abah dia terpaksa keluarkan pool.. sebab ini saja cara untuk dia mau sentuh air.. lepas dari pool tu dia ada menyusu sikit.. penat kot..

Letak kool fever.. di dahi ellyah tu lepas snap pic terus lekatkan balik ke bahagian belakang dia.. tu.. botol air dia.. tak mau susu dan nasi.. 

hari kedua sakit.. so far dia ada bertenaga sikit.. walaupun menyusu 2 3 oz saja.. makan 2 3 suap saja.. mungkin dalam hati ellysha.. apalah umi aku fikir tiba2 bagi aiskrim.. aiskrimkan bagus untuk tonsel.

day 3, ellysha dah sihat.. Alhamdulillah..

macam mana boleh sihat? dia tak makan ubat pun. eyakah makan ubat baru sihat?

ok.. aku memang sedia maklum Ellysha memang akan avoid ubat.. walau dengan apa cara sekalipun kau bagi.. memang akan avoid..

Alhamdulillah supplement pula dia tak tolak.. pelik bin ajaib.. anak pun tau supplement selamat. apalagi kalau supplement itu supplement shaklee..

selama 2 hari ellysha muntah2 dan tonsel.. bila laki aku cakap ellysha tonsel.. aku hilang arah sekejap.. sebab aku tau, anak aku tidak minum ubat..

Ya Allah.. macam mana supaya dia sembuh.. aku tau Allah penyembuh segala penyakit.. tapi kita kena usaha beb.. 

syukur nutriferon memang ada di rumah. so sebelum balik klinkk, aku bekalkan ellysha air nutriferon.. sepanjang hari dia minum air tu saja untuk dia bertenaga dan matikan bacteria.. ada juga aku susukan dia tapi 1 hari tu 1 botol ja..itu pun aku tak isi susu, aku letak meal shake je..

walaupun dia tak makan tapi dia masih ada upaya.. ada tenaga..  

esoknya dia tida muntah sudah.. tapi aku still kasi air feron dia.. 1 aku bagi makan direct, 1 lagi aku rendam dalam air..

hari ketiga, dia kembali seperti biasa sudah.. Syukur Alhamdulillah. terima kasih ya Allah.. terima kasih shaklee

hubungi saya sekiranya anak anda ada masalah tak suka makan ubat. jom iktihar dengan supplement yang lebih natural. 0135566683 elly matin

Kandunganku Tanggungjawapku

Setiap keluarga pasti inginkan anak. lambat atau cepat itu semua urusan Allah. Selalunya anak pertama kita mesti excited, tidak kurang juga anak kedua. Tapi anak pertama banyak beri kita pengalaman untuk diperbaiki bagi anak seterusnya.

seperti kami suami isteri.. LOL aku sebenarnya.. semua aku nak beli.. itu ini nak beli.. anak kedua bukan tak nak beli, tapi tahu benda tu keperluan atau kemahuan..

tapi, bukan semua ibu2 bijak.. 😢

masa anak pertama, HB dan kesihatan di hujung2 kehamilan teruk gila. ramai kengkawan suggest supplement. and the top suggestions is #SHAKLEE. tapi tiada pengetahuan pasal kesihatan. siap ada orang pesan lagi “dont eat ur folic acid,’its make ur baby jaundice” aku pun tak makan.. bodoh!!!

Syukur Alhamdulillah.. Allah lindungi Ellysha… syukur.. syukur..

nampak tak ego aku di situ.. even orang suggest shaklee shaklee shaklee.. aku tetap tak nak.. sebab aku kononnya makan supplement yang klinkk aku bagi.. yalah bah…sudah specialist yang bagi…!! 

syukur kau berubah elly.. anak kedua sudah terjebak dengan shaklee…

Ya Allah.. asbab shaklee, pregnant ank kedua memang sempoi jak bah.. cool saja aku.. tiada masalah kesihatan teruk atau tak teruk.. boleh di kira berapa kali saja selesma..

syukur sangat2 sebab kenal shaklee..

adakah yang mau try? ingat ya..sekali kau cuba, berkali kali kau mau..

Set Hamil Shaklee

1. ESP (850g) membantu perkembangan sel tubuh bayi dan memberi tenaga kepada ibu hamil. Dibancuh bersama minuman kegemaran tidak berkafein. Max 3 sudu sehari. 1 canister untuk stok 1-2 bulan, ikut kekerapan pengambilan.

2. B-Complex (120 biji)kaya dengan asid folic, menghasilkan sel darah & melancarkan peredaran darah. Ambik sebiji sehari. Sebotol untuk stok 4 bulan.

3. Vita-C (180 biji) meningkatkan sistem imun badan. Ambik 1 biji sehari. Sebotol untuk stok 6 bulan.

4. Ostematrix (120 biji) utk tulang & gigi yang sihat, mengatasi sembelit. Ambik 2-4 biji sehari. Sebotol untuk stok 1-2 bulan.

5. Vitalea (120 biji) multivitamin yang kaya dengan iron, mengatasi masalah Hb (hemoglobin) rendah semasa hamil. Ambik 1-2 biji sehari. Sebotol untuk stok 2-4 bulan.

6. Omega Guard (90 kapsul)utk perkembangan otak janin. Diambik semasa trimester kedua dan ketiga (minggu ke-13 hingga ke-36). Ambik 1 kapsul sehari. Sebotol untuk stok 3 bulan.

Sekiranya anda berminat untuk menikmati harga ahli (DN) iaitu diskaun 20%, anda perlu mendaftar sebagai ahli terlebih dahulu. Yuran pendaftaran hanya RM68.90 seumur hidup. Pendaftaran adalah PERCUMA jika anda membuat pembelian sekurang-kurangnya DN650 iaitu 200UV dalam satu resit.

Hubungi Saya Elly Matin 0135566683 untuk keterangan lanjut

8 things you need to know about nutrition for a healthier pregnancy

Here are 8 things to know about nutrition before and during pregnancy:

  • Get a head start. Even before becoming pregnant, a woman’s nutrition, weight and general fitness can impact both her fertility as well as the health of future pregnancies. If you’re trying to conceive, it’s important to eat a healthy diet filled with fruits, vegetables, fiber, lean protein and healthy fats. In addition, specific nutrients like antioxidants such as vitamins C, E and selenium can help protect the cells in the reproductive system from oxidative stress.
  • One of the most important nutrients during pregnancy is folate, also known as folic acid. Supplementing daily before and during early pregnancy with 400 to 800 mcg of folic acid can significantly reduce the incidence of neural tube defects in the baby. Folate and vitamin B12 are required for the health of the neurocognitive and cardiovascular systems. Because half of all pregnancies are, in fact, unplanned it’s important for all women of childbearing age to take a multivitamin with at least 400 to 800 mcg of folic acid every day, even if they aren’t planning a pregnancy any time soon.

  • Get your vitamin A. Vitamin A is essential for immune function, as well as reproductive and fetal health. Experts recommend between 2500 to 8000 International Units per day. Experts recommend between 2500 to 8000 International Units per day.

  • Vitamin D is key. Supplemental vitamin D is often required to correct deficiencies. Vitamin D plays multiple roles: it supports a healthy pregnancy, supports brain development and of course, increases the absorption of calcium. Also, if the mother has a vitamin D deficiency, there will be very low vitamin D in her breast milk, so that vitamin D supplement will continue to be important for breastfeeding.
  • High quality protein and healthy fats are vital to your diet. As your body builds another human, the need for protein increases, so it’s important to get plenty of high quality lean protein. Good sources are soy, egg whites, lean meat and milk. Pregnant women should also focus on healthy fats, especially the Omega-3 fatty acids EPA and DHA. EPA supports the heart and immune system, while DHA plays an incredibly important role in the development of the brain, eyes, and central nervous system.
  • Minerals make a difference. Iron is important during pregnancy because it’s essential for the creation of hemoglobin and myoglobin, two proteins that help carry oxygen to the baby. And a recent study found that supplementing with iron and folic acid has a strong protective effect in life. During pregnancy, minerals such as calcium, zinc and magnesium not only help to build baby’s healthy bones and teeth, but also help to protect the mother’s bone density.
  • Iodine is imperative. During pregnancy and lactation, there’s an increased need for iodine, an essential trace mineral needed to produce thyroid hormones throughout life. During pregnancy, sufficient iodine consumption by mom is important for baby’s mental and physical health. Experts recommend 200 micrograms of supplemental iodine.
  • Get the extra healthy calories you need. Pregnant and lactating women need about an extra 300 calories daily, so try to increase your nutritional intake without adding too many calories. This means making good food choices, such as minimizing fast food consumption, and making sure your daily diet has a balanced amount of proteins, carbohydrates and fat, in addition to the micronutrients.

Quality nutrition is essential throughout our lives, but there’s no better time for women to develop those healthy habits than during their childbearing years. By taking care of yourself, you’re also helping to give your baby the best possible start in life. Supplements should be an important part of your strategy to accomplish that goal.

thank you http://go.shaklee.com/8-things-need-know-nutrition-healthier-pregnancy/

hubungi saya untuk dapatkan supplement hami terbaik anda 📲0135566683

[Trip] Kundasang Sabah

Last week masa merdeka kiorang saja2 habiskan masa di tempat tinggi dan sejuk. walaupun pada masa tu aku closing Shaklee.. Alhamdulillah coverages di sana ok..

pada asalnya ku nak stay rumah then malam nak windows shopping.. tapi laki dah ajak.. lagipun lama juga tidak pigi sini.. mau setahun suda..lol…

dulu2 masa kecik2 aku eksited pigi hot spring poring.. mandi madah.. tapi sejak jadi mama budak dan umur dah lanjut😂.. rasa macam malas pula p sanaaa..ajak ank pun malas..ala anak aku bukan reti sangat benda tu…kecik lagi diorang..

so seperti biasa kami akan stay kundasang. dan jalan di kawasan sana..

Perjalanan kiorang

1. sampai kundasang 3pm ody. sampai jak terus lunch.. lunch bawak dari rumah.. then beli chicken wings panggang yang tidak pernah kecewakan hamba.. Sedap gilaaa…

2. cari homestay, datang kundasang kalau nak stay hotel atau resort macam 1 kesalahan..hahahah.. bukanlah bah.. tapi macam laki aku cakap datang sinI mau rasa suasana kampung.. tidur di rumah kayu dan sejuk2 memag best..lagipun view homestay lagi perfect tau.. sebelum ni asal datang kundasang mesti pilih homestay yang menghadap mt.kinabalu.. tapi kali ini kitorang pilih pula bahagian menghadap pekan kundasang.. 

3. cek in homestay. Sunduan Lodge. Atas bukit.. maybe dalam paras 0.1% dari mt.kinabalu..

4. mandi, siapkan anak, solat dan kami pun keluar ke pekan ranau dan jumpa uncle laki I..

5. balik dari kg ranau.. kompom beli durian.. 1 tapau RM5.. tapau dalam tu masih fresh dan betimbun bah.. kenyang of kos..

6. esoknya awal pagi p desa farm.. antar benda wajib kau kena visit kalau pigi sini.. boleh makan ice cream fresh, susu fresh.. macam newzilend gitu..layanlah gambar kami ni

amboi ellyah.. pantang terlepas..

tuan rumah homestay.

wajib minum susu ni.. eh.. ada flavor baru.. tunaaa… coffee.. laki aku cakap memang sedap.. coffee campur susu.. lemak.. dan tiada terasa kafin.. eyakah?

itu saja perjalanan kami.. lepas 2 jam di sana, kami balik homestay packing barang dan balik kk.. sempat jugala beli sayur2 febret aku.. bukan 1 bukan 2 tapi banyak.. 

till we meet again Kundasang

ESP Wajib untuk dibawak mana2..standby utk isi perut.. bila2 masa nak bancuh.. selalu jejalan mesti susah nak cari tempat makan yg sesuai.. especially kalau dengan anak.. ESPlah penyelamat dari di setang gastrik dan lapar..

awak nak ESP? di Sabah? boleh2.meh pm Elly 0135566683. actually seluruh malaysia aku cover.. pernah pos sampai ke aust lagi tau..

KAHAK VS OMEGA GUARD

KAHAK!!!! Perkara yang aku takuti.. dan aku yakin korang mak-mak pun takutkan? rasanya setiap hari nampak kawan-kawan fb anak mereka warded. sedih. aku ingin bantu kamu. aku pernah alaminya. izinkan aku share ya pengalaman anak berkahak. semoga bermanafaat bagi korang.

Anak pertamaku Ellysha Huda, rasanya orang lebih kenal dengan yayang. Biarpun dia anak pertama aku tinggal-tinggalkan masa baby tau. anak perlukan kasih sayang tapi aku kerja dari awal pagi sehingga 12 am. 7 hari seminggu. sisa-sisa masa yang aku ada untuk dia hanyalah pada waktu tidurku. 


Dia nak manja, dia nak di peluk dan dia nak di sayang. aku sayang, aku nak semua tu. tapi aku tamak!!! aku punya segalanya, seorang suami yang mampu berikan kecukupan harian pada aku. tapi aku tamak!! aku nak gaji sendiri!! aku bangga dapat gaji ribuan ringgit. aku tamak dan akhirnya anak aku tidak mendapat penjagaan dan perhatian.

Walaupun sepanjang bekerja, anak aku masih mendapat susu ibu. tapi tidak samakan dengan direct bf😢

di jadikan cerita. masa umur ellysha 9 bulan dia demam teruk. teruk yang sampai keluar ruam. lepas tu ok, lepas tu tak ok. 2/1/2015 aku resign sebagai site engineer. bulan 12 dapat tawaran site engineer dengan gaji lebih dari 5k. merasa juga sebulan 😂..

ellysha selalu demam dan selesma serta batuk bila nak cecah setahun. aku consider gigi tumbuh. berat 10 bulan 10kg, timbang 1 tahun 9.5kg. start dari dia birthday tu berat dia makin drop sampailah ke 7.5kg

macam mana tak turun. dia secara automatik stop bf(umi sedih tau nak), batuk, demam on off dan kahak terlalu banyak. aku pernah bawa dia ke emergency likas. masa tu husband aku kerja jauh. dia habis kerja dalam jam 7pm, jarak tempat kerja ke rumah ambil masa 1jam lebih. agak2 laki sampai rumah dalam 9pm. kami sampai emergency dalam 9.30pm. anak aku dah sejuk dah nangis dan sudah 2 jam kami tunggu tak di panggil-panggil oleh petugas.. tepat jam 12.30am aku ajak laki balik..

start dari itu, kahak anak aku makin teruk.. menyusu saja muntah, makan saja muntah.. masa tu aku tiada pengalaman bab2klinik ni. sebab kami laki bini kalau boleh tak nak anak di hantar ke klink swasta. bukan sebab kekangan duit tapi laki aku cakap, klinkk swasta punya dossage ubat lebih tinggi. so takut anak tak boleh terima dossage hospital.

datang lagi ke hospital tapi waktu siang kot. lupa2 ingat. arh.. masa tu doc cakap tiada asma ok saja ni.. kahak ja perlu kasi keluar.. kita neb la.. aku eya eya saja ar.

bila nampak neb tu di guna orang dan di letak balik tanpa sterilize. makkkkkk… aku tak sanggup.. tapi aku neb juga ellysha.

ingatkan dah neb makin ok. makin teruk lagi kahak.

dan

akhirnya aku beli omega guard. aku tawakal. lagipun anak aku dah setahun 1 bulan masa tu. dah boleh makan omega guard dan dah start susu formula.

day 1 makan omega guard

dia muntah segala kahak yg ada.. hijau2 lagi. ada senang sikit menyusu dan makan

day 2 makan omega guard

sama macam day 1.

day 3 

aku lupa yg dia ada kahak.. hidung kering saja.. tiada bunyi di dada suda.. dan tida muntah2 lagi..makan dan menyusu eperti biasa

di situ aku betul2 rasa hebat omega guard ni.. apa2pun OMEGA GUARD sebagai asbab dan semestinya penyembuh hanyalah Allah.. tapi kita harus berusaha untuk sembuh.

antara yang rasa kehebatan omega guard

nak omega guard? nak iktihar dengan omega guard?

boleh hubungi saya

📲0135566683

Pemanis Bahaya Dalam Produk No Sugar

Pernah nampak produk yang claimed no sugar? selalunya minuman seperti yogurt, coffee dan makanan baby seperti formula milk (aku menyesal bagi yayang susu fomula😢)

baru2 ini kawan saya seorang guru ada bagitau, pasal 1 minuman yang tengah hot mengandungi gula jadian atau pemanis tiruan atau nama sainsnya ialah “aspartame

“kawan saya minum itu ********** tapi bila husband dia nampak bahan yang terkandung dalam minuman tersebut, husband dia suru stop kerna terkandung aspartame dalam minuman tersebut.”

husband kawan dia tu cikgu kimia. syukurlah ada orang yang arif bab2 ini. kalau tidak sampai bila2 pun bini dia minum minuman yang ada kandungan aspartame

dalam kes ini saya bersyukur kerana kenal Shaklee. 

apa itu aspartame?

boleh cek dalam link ini. di beri penerangan yang lengkap.

walaupun aspartame tiada kajian klinikal boleh menyebabkan kanser, tapi ia lebih bahaya 200kali ganda dari gula biasa.

https://myradix.wordpress.com/2011/04/28/aspartame-gula-sintetik-adakah-ia-selamat/

https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Aspartam
baca artical di atas 


sedih dengan kenyataan di atas.. anjing lagi bertuah dari kita

so sad

sekarang FDA sendiri tukar perkataan aspartame ke AMINO SWEET

insaf bagi anak jajan. rupanya aku membunuh anakku secara perlahan-lahan. adakah anda juga hendak membunuh diri?

tepuk dada tanya selera. masih ada masa untuk ubah cara pemakanan kita. 

cek apa yang terkandung dalam produk pemakanan kita.. 

anda mampu mengubahnya

satu cara untuk singkirkan toksin terhSil dari pemakanan harian kita dengan cara detox shaklee

boleh hubungi saya untuk penerangan yang hebat

[Tips] Pilih Ubat Gigi Untuk Anak

Aku hantar Ellysha dan Ellyah untuk cek gigi setiap 6 bulan. aku tak naklah mereka rosak gigi macam umi diorang duluuuu duluuuu.. 

alkisahnya.. sebelum ini, umur Ellysha bawah 2 tahun aku tak bagi toothpaste.. sebab ada orang cakap, termakan or tertelan toothpaste menyebabkan gigi rapuh dan rosak.. idk its mitos or fact.. tapi besalah, a bit vudu.. I ikut apa orang tu cakap.. then bila dia review, I story mory to the nurse.. dia cakap, TIDAKLAH.!! melainkan anak kau kasi habis 1 tube toothpaste sehari..

hahaha.. 

masa tu aku panik nak minta dentists cuci gigi Ellysha sebab dah start putih2 tepi2 atas tu.. nurse cakap jadi gitu kalau tak cegah boleh rosak gigiii… maaaakkkk…

gigih aku cari toothpaste.. that time aku mencari berus gigi untuk Ellyah di kawasan brand fiffy.. tak tersengajah pula ternampak fiffy toothpaste.. baca punya baca.. toothpaste fifty jenis boleh di makan.. tanpa berfikir.. I grab terus.. of koslah grape..

macam dalam gambar ni haah.. ambil gambar pak cik aku je..

comelkan? dah tu murah lagi!!!

tapiiii..rajin macam mana pun berus gigi. gigi Ellysha tetap ada ciri2 nak rosak.. malah dah ada kuning macam karat di tepi belah atas.. aku panik lagi.. masa Ellyah review setahun.. aku ajak sekali Ellysha review gigi.. then tanyalah nurse tu..

“puan bagi ubat gigi jenis apa?”

dengan bangganya I cakap fiffy yang boleh makan punya..

“owh.. ubat gigi boleh makan punya tidak menghalang gigi dari rosak. tidak lindungi gigi.. ”

alamakkkkk.. dah 2 tube aky bagi toothpaste fiffy tu kat adik beradik ni

rupanya pemilihan toothpaste yg betul mestilah ada kandungan florida dan boleh menghalang kaviti

patutpun kau sental macam mana gigi anak kau tetap rosak

lepas dari review aku terus g watson beli toothpaste baru. aku beli sebijik macam kat bawah ni

aku fikir anak2 rasa pedaska atau tak suka.. But Alhamdulillah mereka ok dengan toothpaste baru

so korang jangan salah pilih pula

1 lagi kerosakam gigi bila anak suka sangat menyusu time tidur.. so nurse cakap, lepas anak menyusu bagi anak minum dan lap gigi mereka.. sapu sedikit ubat gigi di gigi untuk elak dari rosak. aku dah buat tapi Ellysha marah.. so aku just bagi minum je

selalu kita nampak anak2 rosak gigi bahagian atas sajakan? sebab di bahagian bawah gigi kita, ada air liur sebagai ejen pembersih.. 

Ellysha ada 4 gigi dah nak rosak.. nurse cakap kalau buat macam dia suru.. InShaAllah tak melarat.. cayok umi..

dapatkan supplement untuk anak-anak di My Vitamin 0135566683