5 Perkara Mengenai Vita C

​Bulan ini bulan istimewa vita C, so saya pun buat beberapa revision untuk vita c yang saya amalkan.. iaitu SUSTAINED RELEASE VITA C. 

Sebelum tu mau cerita pengalaman ambil vita c. bagi saya vita c bukanlah vitamin perlu atau ikut orang cakap vitamin c ialah vitamin gemuk. jadi saya mengambil vita c secara konsisten hanya masa pregnant Ellyah tapi tak gemuk macam pregnant Ellysha pun 😏😏.. betulkah tida o mitos??? padahal ambil sehari 4 biiji.. ambil vita c masa pregnant sebab takut sistem imun tidak kuat macam pregnant ank pertama.. sakit dan batuk teman hidupku.. tapi study punya study, pengambilan vita c dalam diet harian bagus utk meransang iron. dan betullah.. masa pregnant kedua kali HB saya memang cantikkk..

ok.. berbalik pada cerita pasal tak konsis ambil vita c lepas pregnant sebab takut gemuk.. LOL..!!! bila saya ikut pengalaman rakan2 lain yang mengambil vita c (BUKAN SHAKLEE) mereka cakap BIKIN GEMUK ITU VITA C.. saya pun tidak konsisten… ambil bila selesma atau demam saja.. dan terjadilah diri ini kurang vita c. teruk juga saya kena.. tahap keterukan muka sangat KERING… biji mata gatal, hidung gatal, muka berkupas dan badan mudah lebam.. so sekarang ada keinsafan untuk konsisten semula vita c sebanyak 4 biji sehari.. tak sanggup lagi menanggung derita masalah kulit.. tak nak ulang lagi.. 

ok.. ini revision untuk vita c shaklee..

5 Perkara Mengenai Vita C 

sebelum itu ada sesiapa pernah amalkan suntikan vita c? jom tengok apa side effect bila kita suntik vita c

😱 jangkitan tempat disuntik (tidak bersih atau jarum digunakan tidak hygiene)

😱 bahan yang digunakan tidak di ketahui, adakah natural atau tinggi chemical. HALAL @ NON-HALAL

😱 tempat suntikan menjadi keras. pernah ada 1 cerita kawan masa bujang2 dulu. sampai tak boleh duduk dengan betul sebab kesan suntikan di bontot

Kenapa perlu vita c perlu di makan secara konsisten?

> vita c tidak dapat dihasilkan oleh badan kita tau. vita c hanya boleh dihasilkan dalam diet harian kita. jadi bila kita makan vita c dan kita buat kerja seperti lari, menari, berjalan and etc vita c akan habis di dalam badan kita

> vita c diperlukan secara berterusan dan tidak disimpan di dalam badan. umpama beras, bila guna terus habis dan kena top up semula.

> that why kita perlukan vita c yang sustained release sistem vita c. supaya vita c boleh di serap beransur-ansur dan konsisten. at least beberapa jam dalam badan

paham tak? ke tak paham? hahaha… dulu saya pun tidak faham.. patutlah orang cakap vita c pandai habis😂

ok mari sambung

tanda kita kurang vita c

+ kekurangan vita c pada ibu hamil menyebabkan mereka mempunyai alahan mengandung yang teruk 😱

+ rambut kering dan bercabang

+ radang bahagian gusi (bengkak @ berdarah)

+ kulit kasar, bersisik dan kering(just like me, d bahagian muka. sekarang beransur pulih bila konsisten vita c 4 biji sehari)

+ badan mudah lebam

+ luka lambat sembuh

+ gigi mudah rapuh

+ anemia. sebab penyerapan iron tidak kuat

manafaat vita c

+ membantu kesihatan gigi dan gusi yang sihat

+ beri tenaga. sebab penyerapan iron melengkapkan penghasilan sel darah merah untuk membawa oksigen dan nutrien penting

+ energy booster

+ mengalakkan fungsi sistem imun 

+ kulit yang cantik ( membantu penghasilan collagen)

solution……..

jom pilih vita c shaklee kerana vita c shaklee menggunakan sistem SUSTAINED RELEASE. dimana;

+ sistem penyerapan berterusan yang di patternkan

+ sumber semula jadi (buah-buahan yang kaya dengan vita c)

+ kepekatan yang tinggi iaitu 500mg/tabs dan sesuai untuk keperluan badan

+ ditambah dengan komplex buah sitrus

antara kengkawan yang amalkan vita c

ini sajalah cerita vita c kita pada hari ini. berbaloi beli vita c berharga RM98(retail) 180biji untuk kegunaan 3-6 bulan. bulan ni beli 2 botol dapat 5%. beli 6 botol dapat 1 free.. nak harga lebih murah.. jom hubungi saya Elly Matin 0135566683

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s