[REVIEW] Terima Kasih Basic H

rumah yang aku tinggal jenis apartment. its normal and important untuk orang2 macam aku ni letak kipas penyedut udara. ini salahlah ventilation paling sesuai.. kot?bukan tidak boleh buka tingkap.. tapi kalau kau masak asap tu tak keluar terus kalau tiada kipas ni.. aku dah lama nak sental.. 

1 tiada masa yang betul2 sesuai.. then bila aku sental memang payah nak gosok.. tak tefikir pun spray basic H..

2 kipas ni terlalu tinggi, kau bayangkan berat 90kg nak naik tempat tinggi mcm ni.. its almost 10feet bah..aku takut bila aku naik karang roboh pula tempat stove aku tu.. but since my weight is drop.. dan ada keyakinan utk naik, aku naiklah..

3 anak aku memang susah nak tinggal..kau bayangkan aku berak pun diorang duduk depan jamban tunggu aku.. wt fish.. 

and today, I tiba2 tefikir nak panjat juga benda ni..since production dia dah hampeh.. masak asap kepul2 pun dah tak boleh nak sedut.. and 1more thing.. bikin naik bill karan saja kalau berat betul blade kipas bepusing..

aku naik dan sental, minyak tu senyum2 je dengan aku.. tambah kotor adalah.. teringat kat basic H.. ambil dan spary.. aku biarkan 2 minit.. sental lagi.. yeah.. I did it.. 

even tepi2 blade tu pun senang jak aku gosok2..padahal basic h tu lama suda bah ada dalam rumah.. cuma spary tu tikus gigit.. so baru2 ni dapat spary baru.. tu la baru dapat buat.. I think this kipas tidak dibersihkan over then 1 year.. last dibersihkan is raya puasa last year..

apa tida naik bill karan kami.. huh.. 

u see gambar di bawah ni… ni aku sental2 then tak dapat..

kotorkan? ada kesan aku lap kat bawah tu.. tapi memang agak susah nak sental.. melekit.. bila spary saja guna basic h.. wow..havoc. 

gambar ni pula after basic h and I sental.. senang je uolls… tiadalah takut sangat nak panjat.. sejak berat badan dah kurang, I memang ada keyakinan diri yg tinggi.. thank you shaklee

bersihkah? kurang bekilatlah.. but at least tidaklah kotor macam tadi.. ini pun masih nak sental tapi Ellysha dah bangun.. dia tak nampak uminya atas katil.. automatik menangis.. nangis macam kena pukul.. takut adik bangun.. I lompat je dari meja stove(build in) tinggi tau.. paras pinggang I.. esok kalau Anak lewat bangun I nak sental lagi.. hihihi.. ketagih pula aku..

aku letak basic h dalam bekas tu hah.. dulu ada botol spray khas shaklee.. tapi mak cik T p gigit.. masa tu kitorang tak tinggal di sini lagi.. just singgah2 je..botol ni beli kat watson RM1..1 botol ni letak 5 titik basic h dan penuhkan dengan air..

aku guna botol ni utk spray tandas kalau lepas melabur๐Ÿ˜‚

sekian sajala ceritaku hari ini.. nak basic h? nak try basic h? boleh bah.. just give me a call atau wassap 0135566683.. 

konfom tak menyesal beli.. sebotol ni tahan 1 tahun.. rumah aku kecil je..

selain tu mau tepej juga testimoni kawan2 yg guna basic h

Advertisements

5 Perkara Mengenai Vita C

โ€‹Bulan ini bulan istimewa vita C, so saya pun buat beberapa revision untuk vita c yang saya amalkan.. iaitu SUSTAINED RELEASE VITA C. 

Sebelum tu mau cerita pengalaman ambil vita c. bagi saya vita c bukanlah vitamin perlu atau ikut orang cakap vitamin c ialah vitamin gemuk. jadi saya mengambil vita c secara konsisten hanya masa pregnant Ellyah tapi tak gemuk macam pregnant Ellysha pun ๐Ÿ˜๐Ÿ˜.. betulkah tida o mitos??? padahal ambil sehari 4 biiji.. ambil vita c masa pregnant sebab takut sistem imun tidak kuat macam pregnant ank pertama.. sakit dan batuk teman hidupku.. tapi study punya study, pengambilan vita c dalam diet harian bagus utk meransang iron. dan betullah.. masa pregnant kedua kali HB saya memang cantikkk..

ok.. berbalik pada cerita pasal tak konsis ambil vita c lepas pregnant sebab takut gemuk.. LOL..!!! bila saya ikut pengalaman rakan2 lain yang mengambil vita c (BUKAN SHAKLEE) mereka cakap BIKIN GEMUK ITU VITA C.. saya pun tidak konsisten… ambil bila selesma atau demam saja.. dan terjadilah diri ini kurang vita c. teruk juga saya kena.. tahap keterukan muka sangat KERING… biji mata gatal, hidung gatal, muka berkupas dan badan mudah lebam.. so sekarang ada keinsafan untuk konsisten semula vita c sebanyak 4 biji sehari.. tak sanggup lagi menanggung derita masalah kulit.. tak nak ulang lagi.. 

ok.. ini revision untuk vita c shaklee..

5 Perkara Mengenai Vita C 

sebelum itu ada sesiapa pernah amalkan suntikan vita c? jom tengok apa side effect bila kita suntik vita c

๐Ÿ˜ฑ jangkitan tempat disuntik (tidak bersih atau jarum digunakan tidak hygiene)

๐Ÿ˜ฑ bahan yang digunakan tidak di ketahui, adakah natural atau tinggi chemical. HALAL @ NON-HALAL

๐Ÿ˜ฑ tempat suntikan menjadi keras. pernah ada 1 cerita kawan masa bujang2 dulu. sampai tak boleh duduk dengan betul sebab kesan suntikan di bontot

Kenapa perlu vita c perlu di makan secara konsisten?

> vita c tidak dapat dihasilkan oleh badan kita tau. vita c hanya boleh dihasilkan dalam diet harian kita. jadi bila kita makan vita c dan kita buat kerja seperti lari, menari, berjalan and etc vita c akan habis di dalam badan kita

> vita c diperlukan secara berterusan dan tidak disimpan di dalam badan. umpama beras, bila guna terus habis dan kena top up semula.

> that why kita perlukan vita c yang sustained release sistem vita c. supaya vita c boleh di serap beransur-ansur dan konsisten. at least beberapa jam dalam badan

paham tak? ke tak paham? hahaha… dulu saya pun tidak faham.. patutlah orang cakap vita c pandai habis๐Ÿ˜‚

ok mari sambung

tanda kita kurang vita c

+ kekurangan vita c pada ibu hamil menyebabkan mereka mempunyai alahan mengandung yang teruk ๐Ÿ˜ฑ

+ rambut kering dan bercabang

+ radang bahagian gusi (bengkak @ berdarah)

+ kulit kasar, bersisik dan kering(just like me, d bahagian muka. sekarang beransur pulih bila konsisten vita c 4 biji sehari)

+ badan mudah lebam

+ luka lambat sembuh

+ gigi mudah rapuh

+ anemia. sebab penyerapan iron tidak kuat

manafaat vita c

+ membantu kesihatan gigi dan gusi yang sihat

+ beri tenaga. sebab penyerapan iron melengkapkan penghasilan sel darah merah untuk membawa oksigen dan nutrien penting

+ energy booster

+ mengalakkan fungsi sistem imun 

+ kulit yang cantik ( membantu penghasilan collagen)

solution……..

jom pilih vita c shaklee kerana vita c shaklee menggunakan sistem SUSTAINED RELEASE. dimana;

+ sistem penyerapan berterusan yang di patternkan

+ sumber semula jadi (buah-buahan yang kaya dengan vita c)

+ kepekatan yang tinggi iaitu 500mg/tabs dan sesuai untuk keperluan badan

+ ditambah dengan komplex buah sitrus

antara kengkawan yang amalkan vita c

ini sajalah cerita vita c kita pada hari ini. berbaloi beli vita c berharga RM98(retail) 180biji untuk kegunaan 3-6 bulan. bulan ni beli 2 botol dapat 5%. beli 6 botol dapat 1 free.. nak harga lebih murah.. jom hubungi saya Elly Matin 0135566683

Maximum Body Fat

Awal tahun aku ada timbang karada tak berapa ingat body fat berapa tapi still dalam 40% kebawah. even 40% kebawah carta masih TOO FAT.. terjebak dengan akak2 buat kek.. makin lupalah tu nak fikir pasal body fat.. sehinggalah baru2 ini join detox..

before join aku tiada pun kira body fat and so on.. aku timbang berat di KKIA saja.. and I know what.. berat 88.9kg… OMG.. apa sudah aku buat niiii.. patutlah sempit semacam.. dan macam berat saja badan.. stressnya…

so aku pun detox. selepas 7 hari detox aku tak timbang terus.. lepas seminggu baru aku timbang..sebab penimbang aku belum sampai masa tu..

lepas seminggu detox timbang berat aku 85.5KG.. wah.. ada 3.4 kg turun.. tapi masih rasa berat ni.. cuma bertenagalah..

ada masalah sini. Body Fat aku di tahap maksimum sudah 49.7%. patutlah aku ni a bit pemarah… a bit ke? sebelum detox ntah2 sampai 60%

so target next batch detox nak kurangkan lagi 3kg dan body fat ke 39%. InShaAllah.. doakan ya..

[Masaklah Kau] Ayam Grill Kuali

Aku kalau orang tanya nak resepi. aku tidak tahu mau tulis apa mau bagi apa.. jenis aku suka campak2.. that why kalau buat kek jarang jadi..hahaaha…

Hari tu memang teringin nak makan ayam grill.. tapi oven di kudat.. bila aku balut pakai foil jadi ayam steam pulak.. so bebaru ni aku g Mr.Diy beli tempat alas periuk or etc.. ala yg besi2 bah.. so aku pun projeklah benda tu masa jumaat… semalam…

aku tak sempat perap ayam tu.. haku malas kak..hahahha.. 

so kalau korang mau try ayam grill atas kuali boleh try resepi campak2 aku ni

bahan2 dan cara2

of kos cuci ayam bersih2 then keringkan.. aku letakkan atas grill utk aki grill tu..

ayam salut dengan black pepper(benda ni kau hagaklah sendiri, kau nak pedas bubuh banyak taknak pedas jangan letak banyak), sedikit garam. salut2 and jangam lupa cucuk guna garfu ayam tu.. untuk serap salutan yang ada. tuang 1/2 sudu olive oil

panaskan kuali, letak grill dalam kuali. aku letak 1 sudu minyak dan letak 1 sudu air. sekarang dah boleh letak ayam atas grill tu.. tutup kuali.. bila dengan macam meletup letup boleh tebalikkan ayam.. InSha Allah dalam 15 minit masak

untuk sayur pula, aku suka letak sayur yang banyak.. oppss..sayurkah?

dalam sesi aku ni, aku letak lada bengala merah dan hijau, daun salad dan timun


try to eat clean. minyak bersukat, sayur yg banyak dan kurangkan pengambilan carbo.

Nak bagitau ni…. bulan ni kitorang ada promosi ESP.. ESP memang best kalau nak try eat clean.. ESP avoid kita untuk ambil carbo lebih.. 

ESP Beli 6 Percuma 1 atau Beli 2 Diskaun 5%

Call atau Whatsapps Elly 0135566683

[Anak] Macam nak tukar brand diaper

Start anak fes aku memang pengguna setia mamy poko. kadang curang juga bila nampak diaper lain warna warni. tapi still balik ke mamy poko just because my baby lebih selesa dengan brand Ini. pernah juga pakai brand diapex, pet pet, huggies, drypers. tapi memang lepas beli 1 pek akan beli mamy poko juga. pelikkan.. walaupun mamy poko pants tu tiada pun cartoon warna warni.

Tapi hari tu lawat Cynthia. aku tengok banyak sangat toys anak dia dapat sebah pakai diaper drypers. selain dia pernah juga nampak dari group fb. comellah. flash card ada..selama 2 tahun 5 bulan dengan mamy poko baru sekali aku dapat free diaper.. itu pun sekeping saja.. doi….

then aku registerlah drypers club. dapat pula flash card ni.. padahal belum beli lagi tau

So kena try ni. lagipun stok diaper dorang mau habis sudah. dulu pernah beli drypers wee wee dry, tapi Ellysha beruam, beli lagi hey baby yg sekarang sudah jadi drypers classic tapi Ellysha bocor je bila pakai tu. 

next try ini

banyak lagi kot jenis2 drypers tapi aku belum hadam betul2.. nanti dah hadam tidaklah sesakai ini..

nanti mo infom abahlah beli brand baru

u see bah..lawakan.. boleh redeem macam2

mamy poko I bakal curang dengan u.. so better u buat macam ni..hahahah..padahal mamy poko tu cakap ala..klu kau tiada ramai lagi yg nakkan aku tau..

[Review] Boleh Baca Jauh

Hampir sebulan aku telan carotomax. mulanya tak rasa apa2 effect. tapi aku perasan sejak semalam kitorang start jalan dari rumah ke kundasang tiada pula masalah penglihatan aku. maksudku akukan tidak pakai cermin mata or any lens. sebelum ini kalau dalam kereta aku ada masalah membaca yang teruk.. susah nak baca itu nak baca ini. teruklah.. then kelmarin masa otw ke sini(kundasang ranau) boleh pula membaca tanpa ada kabur2 lagi.. 

1 lagi aku perasan, semalam kami keluar makan then ke Ranau jumpa family laki. dalam perjalanan tu aku boleh tengok semua dengan jelas tanpa kabur padahal waktu malam ar.. hebatkan?.. its osem.. lama suda tidak merasa seperti ini… yahoooo..Carotomax memang hebat..

jom try carotomax. saya bileh guide cara pengambilan yang terbaik ๐Ÿ˜

hubungi saya Elly 0135566683