Detox Batch 1 Bersama Shaklee

bila cakap pasal detox mesti ramai yang taukan.. mesti dah ramai yang dapat pendedahan pasal detox ni.. dan adakah korang berfikir macam aku juga. detox ni makan pill untuk berak2 saja.. yes… aku dulu2 kecik2 pun fikir detox tu makan pill berak2 dan minum tea.. yeah.. that part of detox but… but… tidak menyeluruh uolls… eya hanya detox usus kita sahaja.. bukan semua organ yang ada dalam badan kita… 

padahal dalam pembuangan toksin bukan usus saja yang bekerja.. tapi melibatkan banyak organ seperti hati, paru2, kidney, limfa dan kulit.. dan organ terbesar ialah hati.. rasanya makan pill berak2 tu ada detox hatikah? 

aku dapat kesedaran nak detox pun sebab shaklee bagi peluang detox. shaklee anjurkan progrem detox di mana guide pemakanan secara sihat dan pengambilan supplement diberikan..

mungkin ada yang tanya..kenapa elly perlu detox..dia dah makan supplement shaklee betahun kot. yes, memang makan supplement. tapi sejak bersalin anak kedua secara pembedahan, supplement yg aku makan macam tak berapa berkesan. 

bersalin anak kedua juga banyak sakit yang timbul. antaranya ada masalah kulut sensitif super sensitif. sebelum ni aku memang ada masalah kulit tapi taklah seteruk sekarang. dulu lepas bersalin ank pertama aku memang ada masalah kulit. tapi lepas consume ESP, muka dah ok. tapi sekarang siap consume vivix pun tak ok ok. 

ada yang cakap kesan epidural dan beranak rapat. faktor penuaan juga kot. so since anak aku umur cecah 10 bulan, tekad juga nak detox. 

masalah bau badan pun ada bila bersalin anak kedua. sembelit.

Apakah Simptom2 Badan Bertoksik?

=====================

Antara simptom2 badan bertoksik ialah:

– sakit kepala📌

– jerawat📌

– keletihan

– sembelit📌

– tidak subur

– arthritis

– lapar berterusan📌

– hyperaktif

– pening

– alergik📌

– perut kembung

– bau badan📌

– sakit2 sendi

– kanser

– kulit kusam📌

– tapak tangan berpeluh

– sukar bernafas

– penuaan pra-matang📌

– obesiti📌

– cepat marah📌

– kemurungan 

– asma

– nafas berbau

– insomnia

– masalah sinus / resdung📌

– masalah tumpuan

Kenapa Detox Penting?

==================

– Zaman teknologi kini, banyak bahan kimia dihasilkan setiap hari. Kawasan sekeliling kita tercemar dengan pelbagai toksik.

– Contoh: bahan pencuci yang kita pakai di rumah, syampu, makanan diproses, makanan dan minuman tin dan sebagainya.
.

.

Day 1 detox

breakfast

lunch

dinner

muka day 1.. terukkan.. gambar ni masa solat zohor.

…………………………

Day 2

breakfast 

lunch

dinner

day 2 selfie

Ada cheat tak?

ada… hehehehe.. kita yang biasa makan makanan berat memang susah nak makan sayur dan buah saja hari2. saya cheat pada hari kedua. makan raisin bread dengan anak. 2 keping.

day 3 detox

Alhamdullilah.. perut semakin menerima dan biasa dengan makanan hijau dan mentah. actually tak hijau sangat pun.

breakfast

lunch

dinner

day 3 detox, tiba2 keputihan keluar.. dah macam hingus aku tengok..sebesar jari kelingking.. padahal sebelum ini tiada pun keluar keputihan.. wawawa.. kalau tak detox benda kotor tu mesti duk terperap dalam tuuuu… so sad.. ok..detox memang penting.. dah keluar secara fizikal keputihan tu baru rasa lega… sebab hari tu tukang urut ada juga cakap masalah bahagian sana ada tak..keputihan or etc.. aku cakap tak ada..sebab sebelum ini memang tengok panty tiada pun masalah keputihan.. rupanya kau dah terperap dalam tu ya..patutlah aku susah nak period dan rasa macam tak selesa saja.. dan 1 lagi simptom ada keputihan ni kulit muka rasa gatal je.. itu aku…

day 4 detox

so far aku bangun ok saja.. tiada pun masalah aku laparrr.. perut dah krok2.. tak ada semua tu..cuma jam 10 am adalah masa lapar aku..tap so far lepas minum air putih lapar pun hilang.

breakfast

actually aku nak buat smoothies tapi lupa pula bekukan air.. then malam tu husband beli watermelon boleh pula tembikai tu masak pramatang.. masih putih dalam tu tapi manis..eh.. tembikai GMO.. so aku buat meal shake dan pear sajalah.. buat lebih sebab karang lapar boleh minum terus..genius u..

lunch

sebenarnya dah nao cheat masa ni.. masa nak suap anak, aku siap ambil mangkuk utk aku makan bubur.. hahaa…tapi pulangkan balik then aku suap sesudu dalam mulut.. menu atas tu aku nak masak dengan sos tiram tapi boleh pulak gas rumah habis.. so aku rendam saja dengan air panas.. boleh pula telan.. ka kau lapar?hahaha

dinner

bila laki aku balik rumah dia nak makan.. aku tumpang juga sayur dia.. nasi tak la.. even laki aku asyik tanya “umi makan nasi sudah? umi bole makan nasi sudag?” cute u abang.. aku boleh je makan nasi sebab anak aku masih bf cuma kena ambil sikitlah.. tapi di sebabkan bantuan set bf, aku tak perlu ambil nasik pun susu badan tak drop.

ini makanan laki aku.. separuh dari sayur ni aku yang makan..hahahaha…

so far day 4, aku dah makin biasa dengan keadaan.. tapi, rasa boring pula makan sayur dan buah.. so kena pandailah nak atur menu. esok dah boleh makan ayam atau ikan..

macam tiada perubahan pun di muka…hohoh.. pipi aku tu lah yg start gatal masa bersalin Ellyah.. sampai bijik mata aku gatal..

day 5

hari ini dah boleh makan ayam atau ikan. menu aku ayam grill tapi lain pula jadiknya.

breakfast esp ice

Lunch. ini yang aku maksudkan ayam grill. tapi aku balut dan perap.. lepas tu, dah macam ayam steam pulak.. so far sedap.. tapi 30 minit lepas tu, sakit kepala.. then tanya sifu, maybe sebab blackpepper.. 

Dinner

leme take a selfie, actually aku ada makan durian 😂

day 6

breakfast with esp sajooo..aku ndak sempat ambik gambar

lunch. gila sedap.. lepas tu kenyang. herankan, tak makan nasik pun kenyang.

dinner, rupanya sayur masak macam tu sedap. aku masak kari ikan. tapi dah macam asam pedas pula. hohoho.. ini menu campak2 ar without santan. tapi aku rasa kurang sesuailah.. sebab terlalu masam then, boleh sakit perut.

waktu asar ni.. aku lebih suka ambil gambar masa ni sebab muka fresh without any skincare or makeup.. ada perubahankah? macam ndak ada..

day 7

breakfast with esp kosong saja

lunch dengan mee hoon sup ayam. tapi perut cepat kenyang pula

actually aku dan family ada outing. then husband ajak makan luar. kedai ni kedai original orang china. mee pun buat on the sport kat situ. nantilah cerita pasal ini. mee ni aku makan 2 3 suap saja. sebab dua2 anak meragam.. terlalu penat dan lapar kot. 

aku memang pencita lada ni.. tapi ayam aku tak makan..langsi..yuck..

so far makanan banyak pun tak tergoda pun tau.. perut tau bagi signal stop..

muka last day detox.. ada perubahankah? tapi I know what. 

aku tak timbang lagi.. tak kurang kot berat.. tapi yg bestnya perut rasa sihat saja.. dan 1lagi.. ada kesadaran diri bah bila mau makan yang kurang sihat.. 

jom cek apa improvement badan ni

Antara simptom2 badan bertoksik ialah:

– sakit kepala📌 TIADA SAKIT KEPALA LAGI

– jerawat📌 

– keletihan

– sembelit📌 TIADA SUDAH

– tidak subur

– arthritis

– lapar berterusan📌 TIDAK SUDAH

– hyperaktif

– pening

– alergik📌

– perut kembung

– bau badan📌 TIADA SUDAH

– sakit2 sendi

– kanser

– kulit kusam📌 BERKURANG

– tapak tangan berpeluh

– sukar bernafas

– penuaan pra-matang📌

– obesiti📌

– cepat marah📌 KURANG

– kemurungan 

– asma

– nafas berbau

– insomnia

– masalah sinus / resdung📌

– masalah tumpuan

wow, dari 11 masalah 6 sudah selesai.. tak sabar nak start program 12/9/2016 ni.. 

korang yang ada problem seperti di atas, bolehlah try eat clean. sekurang kurangnya sebulan buat seminggu je untuk bersihkan badan kita.

till we meet again

supplement shaklee memag di percayaii..

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s