[Masaklah Kau] Sup Pedas Korea

Aku bukan fanatik sangat dengan drama korea atau kpop. aku cuma suka tengok diorang makan. Mana2 drama pun kalau makan dan masak atau program masak aku memang tengok. 

tapi tengok korea makan ni lain macam sikit. macam kau pun berliur. macam sedap sangat bah dorang makan. padahal hari tu makan d restoran korea tidaklah sedap sangat.

hari ini masak sup korea versi anty.. hahahah…

bahan2 ni aku tiada pun ikut apa yang dalam resepi awal.. ikut suka hati akuuu sajaa.hahahah…

isi ayam sejumput

tauhu 1 blok

cendawan

lobak

lada merah

sayur hijau

garlic green ka green garlic.. hahaha.. kau dalam korea itu konon kucai, kalau kita kucai lain lagikan.

bawang besor cukup2

minyak. haku guna olive oil

serbuk cili. huh.. padahal cili boh.. guna brand faiza.. then garam secukup rasa

bila suda campak2 dan mendidih pecahkan telur atas tu.. 

tadaaaaa.. laki aku cakap sedap.. tapi aku rasa pedassss…

oklah… nasi pun tak bertambah, bukan sebab tak sedap tapi kesihatan lebih penting u know..

ambil ostematrix 4 biji sebelum tidur.. untuk ela sembelit dan sakit2 badan.. insomnia pun tiada.. bestt…

Advertisements

Detox Batch 1 Bersama Shaklee

bila cakap pasal detox mesti ramai yang taukan.. mesti dah ramai yang dapat pendedahan pasal detox ni.. dan adakah korang berfikir macam aku juga. detox ni makan pill untuk berak2 saja.. yes… aku dulu2 kecik2 pun fikir detox tu makan pill berak2 dan minum tea.. yeah.. that part of detox but… but… tidak menyeluruh uolls… eya hanya detox usus kita sahaja.. bukan semua organ yang ada dalam badan kita… 

padahal dalam pembuangan toksin bukan usus saja yang bekerja.. tapi melibatkan banyak organ seperti hati, paru2, kidney, limfa dan kulit.. dan organ terbesar ialah hati.. rasanya makan pill berak2 tu ada detox hatikah? 

aku dapat kesedaran nak detox pun sebab shaklee bagi peluang detox. shaklee anjurkan progrem detox di mana guide pemakanan secara sihat dan pengambilan supplement diberikan..

mungkin ada yang tanya..kenapa elly perlu detox..dia dah makan supplement shaklee betahun kot. yes, memang makan supplement. tapi sejak bersalin anak kedua secara pembedahan, supplement yg aku makan macam tak berapa berkesan. 

bersalin anak kedua juga banyak sakit yang timbul. antaranya ada masalah kulut sensitif super sensitif. sebelum ni aku memang ada masalah kulit tapi taklah seteruk sekarang. dulu lepas bersalin ank pertama aku memang ada masalah kulit. tapi lepas consume ESP, muka dah ok. tapi sekarang siap consume vivix pun tak ok ok. 

ada yang cakap kesan epidural dan beranak rapat. faktor penuaan juga kot. so since anak aku umur cecah 10 bulan, tekad juga nak detox. 

masalah bau badan pun ada bila bersalin anak kedua. sembelit.

Apakah Simptom2 Badan Bertoksik?

=====================

Antara simptom2 badan bertoksik ialah:

– sakit kepala📌

– jerawat📌

– keletihan

– sembelit📌

– tidak subur

– arthritis

– lapar berterusan📌

– hyperaktif

– pening

– alergik📌

– perut kembung

– bau badan📌

– sakit2 sendi

– kanser

– kulit kusam📌

– tapak tangan berpeluh

– sukar bernafas

– penuaan pra-matang📌

– obesiti📌

– cepat marah📌

– kemurungan 

– asma

– nafas berbau

– insomnia

– masalah sinus / resdung📌

– masalah tumpuan

Kenapa Detox Penting?

==================

– Zaman teknologi kini, banyak bahan kimia dihasilkan setiap hari. Kawasan sekeliling kita tercemar dengan pelbagai toksik.

– Contoh: bahan pencuci yang kita pakai di rumah, syampu, makanan diproses, makanan dan minuman tin dan sebagainya.
.

.

Day 1 detox

breakfast

lunch

dinner

muka day 1.. terukkan.. gambar ni masa solat zohor.

…………………………

Day 2

breakfast 

lunch

dinner

day 2 selfie

Ada cheat tak?

ada… hehehehe.. kita yang biasa makan makanan berat memang susah nak makan sayur dan buah saja hari2. saya cheat pada hari kedua. makan raisin bread dengan anak. 2 keping.

day 3 detox

Alhamdullilah.. perut semakin menerima dan biasa dengan makanan hijau dan mentah. actually tak hijau sangat pun.

breakfast

lunch

dinner

day 3 detox, tiba2 keputihan keluar.. dah macam hingus aku tengok..sebesar jari kelingking.. padahal sebelum ini tiada pun keluar keputihan.. wawawa.. kalau tak detox benda kotor tu mesti duk terperap dalam tuuuu… so sad.. ok..detox memang penting.. dah keluar secara fizikal keputihan tu baru rasa lega… sebab hari tu tukang urut ada juga cakap masalah bahagian sana ada tak..keputihan or etc.. aku cakap tak ada..sebab sebelum ini memang tengok panty tiada pun masalah keputihan.. rupanya kau dah terperap dalam tu ya..patutlah aku susah nak period dan rasa macam tak selesa saja.. dan 1 lagi simptom ada keputihan ni kulit muka rasa gatal je.. itu aku…

day 4 detox

so far aku bangun ok saja.. tiada pun masalah aku laparrr.. perut dah krok2.. tak ada semua tu..cuma jam 10 am adalah masa lapar aku..tap so far lepas minum air putih lapar pun hilang.

breakfast

actually aku nak buat smoothies tapi lupa pula bekukan air.. then malam tu husband beli watermelon boleh pula tembikai tu masak pramatang.. masih putih dalam tu tapi manis..eh.. tembikai GMO.. so aku buat meal shake dan pear sajalah.. buat lebih sebab karang lapar boleh minum terus..genius u..

lunch

sebenarnya dah nao cheat masa ni.. masa nak suap anak, aku siap ambil mangkuk utk aku makan bubur.. hahaa…tapi pulangkan balik then aku suap sesudu dalam mulut.. menu atas tu aku nak masak dengan sos tiram tapi boleh pulak gas rumah habis.. so aku rendam saja dengan air panas.. boleh pula telan.. ka kau lapar?hahaha

dinner

bila laki aku balik rumah dia nak makan.. aku tumpang juga sayur dia.. nasi tak la.. even laki aku asyik tanya “umi makan nasi sudah? umi bole makan nasi sudag?” cute u abang.. aku boleh je makan nasi sebab anak aku masih bf cuma kena ambil sikitlah.. tapi di sebabkan bantuan set bf, aku tak perlu ambil nasik pun susu badan tak drop.

ini makanan laki aku.. separuh dari sayur ni aku yang makan..hahahaha…

so far day 4, aku dah makin biasa dengan keadaan.. tapi, rasa boring pula makan sayur dan buah.. so kena pandailah nak atur menu. esok dah boleh makan ayam atau ikan..

macam tiada perubahan pun di muka…hohoh.. pipi aku tu lah yg start gatal masa bersalin Ellyah.. sampai bijik mata aku gatal..

day 5

hari ini dah boleh makan ayam atau ikan. menu aku ayam grill tapi lain pula jadiknya.

breakfast esp ice

Lunch. ini yang aku maksudkan ayam grill. tapi aku balut dan perap.. lepas tu, dah macam ayam steam pulak.. so far sedap.. tapi 30 minit lepas tu, sakit kepala.. then tanya sifu, maybe sebab blackpepper.. 

Dinner

leme take a selfie, actually aku ada makan durian 😂

day 6

breakfast with esp sajooo..aku ndak sempat ambik gambar

lunch. gila sedap.. lepas tu kenyang. herankan, tak makan nasik pun kenyang.

dinner, rupanya sayur masak macam tu sedap. aku masak kari ikan. tapi dah macam asam pedas pula. hohoho.. ini menu campak2 ar without santan. tapi aku rasa kurang sesuailah.. sebab terlalu masam then, boleh sakit perut.

waktu asar ni.. aku lebih suka ambil gambar masa ni sebab muka fresh without any skincare or makeup.. ada perubahankah? macam ndak ada..

day 7

breakfast with esp kosong saja

lunch dengan mee hoon sup ayam. tapi perut cepat kenyang pula

actually aku dan family ada outing. then husband ajak makan luar. kedai ni kedai original orang china. mee pun buat on the sport kat situ. nantilah cerita pasal ini. mee ni aku makan 2 3 suap saja. sebab dua2 anak meragam.. terlalu penat dan lapar kot. 

aku memang pencita lada ni.. tapi ayam aku tak makan..langsi..yuck..

so far makanan banyak pun tak tergoda pun tau.. perut tau bagi signal stop..

muka last day detox.. ada perubahankah? tapi I know what. 

aku tak timbang lagi.. tak kurang kot berat.. tapi yg bestnya perut rasa sihat saja.. dan 1lagi.. ada kesadaran diri bah bila mau makan yang kurang sihat.. 

jom cek apa improvement badan ni

Antara simptom2 badan bertoksik ialah:

– sakit kepala📌 TIADA SAKIT KEPALA LAGI

– jerawat📌 

– keletihan

– sembelit📌 TIADA SUDAH

– tidak subur

– arthritis

– lapar berterusan📌 TIDAK SUDAH

– hyperaktif

– pening

– alergik📌

– perut kembung

– bau badan📌 TIADA SUDAH

– sakit2 sendi

– kanser

– kulit kusam📌 BERKURANG

– tapak tangan berpeluh

– sukar bernafas

– penuaan pra-matang📌

– obesiti📌

– cepat marah📌 KURANG

– kemurungan 

– asma

– nafas berbau

– insomnia

– masalah sinus / resdung📌

– masalah tumpuan

wow, dari 11 masalah 6 sudah selesai.. tak sabar nak start program 12/9/2016 ni.. 

korang yang ada problem seperti di atas, bolehlah try eat clean. sekurang kurangnya sebulan buat seminggu je untuk bersihkan badan kita.

till we meet again

supplement shaklee memag di percayaii..

Jangan Membazir

Semalam masa makan carotomax si kecil ikut sibuk.. dia p gapoi2 aku punya supplement sampai jatuh ba 1 biji..sebiji yang sangat berharga. mau buang pun sayang, mau makan pun tida hygiene suda. so at the end, aku buat macam ini sajalah.

kaaaan… buat mask ja, daripada buang.. this is my first time tau.. sebelum ni pernah juga pakai mask vivix, vita c , vita e dan banyak lagilah. but carotomax firstime. warna dia. teksture memang terbaik.

apa kata kalau kita study sikit pasal caratomax. 

Carotomax atau pun dulu dikenali sebagai Shaklee Beta Carotene adalah merupakan satu formula terbaru yang mengandungi 6 jenis karotenoid penting iaitu :-
Astaxanthin, Alpha Carotene, Beta Carotene, Lycopene, Lutein, Zeaxanthine

Khasiat bagi setiap karotenoid di atas ialah :-

Astaxanthine – Pigmen di dalam alga dan fitoplankton yang memberikan warna pink ikan salmon. Shaklee menuai karotenoid astaxanthin daripada mikroalga laut, sumber yang poten dan tulin. Melindungi kerosakan oksidasi LDL (bad cholesterol)

Alpha Carotene – Untuk penglihatan malam, mata sihat, menghalang degenerasi penglihatan

Beta Carotene – Memperbaiki kulit dan mempercepatkan pemulihan luka. Mempertingkatkan sistem imun, mengurang risiko kanser usus, payudara dan prostat

Lycopene – Bersifat antioksidan, menghalang penuaan organ. Untuk serviks yang sihat, kitaran jantung dan sistem imun. Mengurangkan penyakit kelenjar prostat

Lutein – Menyekat katarak, AMD (age-related muscular disease), glaukoma

Zeaxhanthin – Melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya. Mengurangkan risiko kanser payudara, ovari, endometrial dan serviks

Kebaikan CarotoMax

🍀 Ia adalah antioksidan (anti-penuaan) yang kuat

🍀 Menjaga kesihatan mata secara keseluruhan

🍀 Meningkatkan penglihatan pada waktu malam dan kesihatan mata

🍀 Menyokong kesihatan kardiovaskular dengan melindungi kesihatan arteri

🍀 Menyokong sistem prostat dan serviks

🍀 Memelihara paru-paru yang sihat

🍀 Mengandungi ekstrak yang unik daripada tomato, ekstrak biji benih anggur, ekstrak brocoli bertunas, minyak jagung, minyak palma dan marigold
Disebabkan ia mengandungi anti-oksidan yang kuat dan kaya dengan vitamin A, dikatakan ia juga membantu memulihkan kulit muka yang berjerawat.

.

.

aku dah makan carotomax lebih kurang seminggu. nanti aku akan bagi feedback

dah lap guna wet tissue tapi masih ada kesan orange dan bau lobak.. carotomax memang super

GLA Complex 2x Power dari EPO

Apa iLtu GLA Complex Shaklee?
– GLA Shaklee di ekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2kali ganda GLA dalam Evening Primerose Oil (EPO)

– Borage adalah 3kali lebih dari segi bioavailabiliti dan 3kali lebih berkesan dari EPO

– Setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ianya merupakan sumber terbaik omega 6

Siapa yang perlu GLA Complex?
– Wanita yang selalu senggugut

– Wanita menopause

– Wanita yang mempunyai masalah keseimbangan hormon


– Isteri  yang cuba untuk mengandung

– Pesakit kencing manis/ diabetis

– Pesakit kanser
– Penghidap Athritis

– Osteoporosis

– Individu yang mempunyai kulit sensitif, eczema, kulit kering dan gatal


– Ketagihan alkohol

– Tekanan darah tinggi dan penyakit jantung

– Penghidap ulser

Beg Karung Shaklee

1st week on August, shaklee ada buat promo.. new enrollment member with RM650 purchase will get shaklee punya payung then dapat 1 lucky dip.

so that time memang ada orang join member.. dah rezeki dia dapat payung 😊. aku pula dapat draw beg.. beg yang memang dah lama aku nak.. cuma boleh beli bila ikut NC. kot?

dapat ni haah… best tau.. ada yang dapat vivix, set penjagaan wajah and rambut.

nak story juga pasal beg ini.. nampak kecilkan? secara tak senjaga terbawak ke pasar masa klinikkan Ellyah. dalam tu ada tuala, tab, wallet dan buku klinik Ellyah. then aku masukkan sayur daun, bendi dan kacang. ikan dan udang serta pisang. hahahaha…

muat doh… nak masukkan Ellyah sekali juga.. so far best pakai beg ini

[Food Hunter] korean food

sejak channel 395 tvN tu astro bagi free view selama 2 bulan. aku terjebak dengan benda tu.. especially show makan2..diorang makan tu yang tak boleh tahan.. nampak sedap sangat..so aku pun cuba try test korean food.

Sebelum tu aku ada tanya mary (dia ada p korea) ini respon dia

oppsss.. komen dia tu buat aku 50% pula.. sebab before this aku pernah try kimchi.. totally out of my taste..

tapi aku nak juga makan bila tengok tvN. so aku pun cari taula pasal benda2 ni kan…aku tanya pula dalam 1group mommies tu lokasi keberadaan restoran2 korea di kota kinabalu ni (KK)

aku cek dalam popular search fb seoul garden the best.. tapi sampai di shopping mall IMAGO, tiada pula natang tu.. so aku belasah saja g sini.. sebab masa tu aku dan husband tiada lunch.. dah memang lapar.. sampai sana pun jam 8.50pm.. tak sempat I nak shopping.. huh…

Pilih menu pun boleh gaduh..lol… I tanya u nak ini? then husband I cakap suka hati u.. lol..bila dah order baru dia nak tengok menu.. aku pilih meal set for 2.

makanan aku pilih untuk soondubu chicken, dan bulgogi beef

atas tu Dubuyo rice, roasted barley tea, dan banchan tu ada kimchi, makaroni dan daging di perap dan sup.

then kitorang ada add on dumpling.. lupa dah apa nama dalam menu tu.. so far benda ni paling sedap.. tanpa teragak2 tekak aku nak makan.. memang sedap.. 

ni pun lupa apa nama hari tu..tapi lebih kurang macan cucur sayur or udang but this mereka masak dengan telur… ini pun sedap.. kitorang add on this sebab takut anak2 dapat makan meal set tadi tu.. takut pedas.. 

bulgogi beef..tapi orang tu salah masak.. termasak pula ayam.. masa tu aku dah baham 2 ketul.. sedar pun bila waitress cek order.. so ini bulgogi chicken.. aku tak berapa suka. sebab mereka masak dengan kulit ayam sekali. berlemak..tak sedap..

ini baru bulgogi beef… yang ni sedap.. terasa sangat honey dan garlic.. tiada lemak.. sedaplah.. telur dia pun sedap tau.. fyi, kitorang dapat 2 bulgogi.. 1ayam dan 1 lagi beef.. yang salah masak for free.. yeah.. kamsamidah..

yang ni pula soonbudu ayam.. 1 kali rasa macam tak sedap.. rasa lagi macam tak sedap..rasa lagi dan lagi.. baru terasa sedapnya.. kita bayangka macam mana orang korea makan.. sup masih panas terus masukkan dalam mulut.. wahhh… tapi aku tak buat gitu..panas gila..

rasa2nya sedap tak? bolehlah try kalau nak tau sedap ka idok makanan korea ni

bila lakiku terjebak dengan bini dia..hahahaha..layannnn..

ini dessert..gila sedap.. sampai habis aku kerjakan..laki ku pun suka..

Alhamdullilah…

apa mary cakap tu betul..hahahahahaha… for them(korean) sedap dan memang sedap kita nampak mereka makan.. tapi kalau kita.. tak ngam rasa kot.. semua ni laki aku bayar RM79.+.. so far murahlah… 

so korang kalau nak makan sini, boleh try meal set ini dan tambah 2 lauk.. so far kalau lebih tak habis kot..aku kuat makan pun ayam tu tak habis.. sebelum order hadam dulu menu tu..aku dah order baru nampak menu d belakang tu lagi sedap.. huh.. 

tapikan 1 aku perasan, makanan korea ni tak masin.. dan soonbudu tu tawar tapi pedas..

Rating for korean food dubuyo 7/10

korang bolehlah share experience kat sini

Lepas makan banyak2 ni eloklah sedar diri dan kasihani usus2 di dalam tu..

telan 4 biji herb lax untuk bersihkan usus.. esok pagi lebih lawas dan selesa.. bye perut buncit 😍

itu sahaja untuk hari ini.. semoga bermanafaat pada kalian.. 

saya ialah pengedar shaklee seluruh malaysia dan COD di kawasan Kudat dan Kota Kinabalu

bye… Assalamualaikum

Eh eleh.. Show Off Betul Si Anu Tu

hello… bila aku cakap anak aku begini begitu.. aku begini begitu dan laki aku begini begitu.. tidak bermaksud aku bandingkan kau dengan aku tau…

hahahahaha..macam sentap je.. tak lah.. aku cuma nak jelaskan… bila aku cakap anak aku pandai macam ini tidak bermaksud anak kau tak pandai tau.. tidak bermaksud aku compare anak kau dan aku.. kau(who else)

aku cerita tentang anak aku sebab aku nak ingat perkembangan mereka. kot2 zaman mereka pun masih ada blog, mereka boleh tengok balik apa mereka buat dulu.. bila mereka boleh jalan and so on..

tidak bermaksud pun nak show off tau.. setiap anak itu ada kelebihan sendiri.. maybe anak aku pandai conteng dinding rumah, maybe anak kau pandai conteng kertas.. itu dari kita je tau nak terima kelebihan anak kita.. so far for me.. mestilah anak aku terbaik..tapi aku tak bandingkan dengan anak korang tau.. 

lagipun kalau nak compare aku dapat apa? hahaha.. so for me, biarlah aku abadikan kenangan2 anak aku dalam ni.. sebab kita tak selalunta muda tau.. 

semoga anak2 ku dalam perlindungan Allah.. 

Pakai Seluar Sendiri

untuk simpanan masa akan datang. eh… sedar2 anak aku dah pandai pakai seluar sendiri. masa umur dia lebih kurang 2 tahun sebulan dia pakai seluar tapi kadang 1 lobang tu masuk 2 kaki atau seluar tebalik atau ada saja tak kena..

but, umur dia sekarang 2 tahun 5 bulan. dia dah boleh pakai seluar sendiri. aku happy.. ye lah perkembangan anak memamglah kita happykan.. even benda tu orang lain dah awal pandai.. tapi itu anak korang, bukan anak aku..

Alhamdullilah…

bila dia tiada baju atau seluar mesti dia akan tanya “umi mana baju yayang? umi mana seluar yayang”

anak korang pun g2? anak aku umur sekarang ni mesti ada saja perkataan “mana?”

umi abah mana?

umi mana?

ticer mana? (my sister”

dia tidak putus2 tanya manaaaa…

Alhamdullilah..

aku percaya sedikit sebanyak supplement untuk anak membantu perkembangan dan sel2 otak mereka