10 Perkara Penting Perlu Dibawa Bila Keluar Bersama Si Kecil

Nampak macam banyakkan? tapi ini sangat penting sebenarnya. 

Air putih. perlu bawake? beli jelah. ok boleh kot beli je. tapi kot2 kau masuk hutan mana ada tempat nak beli. lainlah kalau masuk mall. tapi bagi aku. lebih baik bawak je dari rumah. tak perlu beli. jimat.!! air yang di tapis oleh penapis air shaklee 99% lebih baik dari drinking water ada di pasaran. so perlu bawak. lah.. bawak dalam 500ml g2.. tak berat pun. aku selalu bawak.

Air panas perluke? gila tak perlu. macam mana nak buat susu? aku memang bawak benda ni. kalau aku tak bawak husband aku mesti ingatkan utk bawak. tapi untuk jimatkan space. aku selalu suamkan air dalam termos. so #1 tadi ku dah tak bawak. Itupun kalau aku setakat nak shopping weekend. kalau sale gil2 memang aku akan bawak. sebab masuk mall jam 11am aku boleh keluar jam 11pm 😂😂

kau tak bawak ni. kau nak buat susu macam mana? aku bawak kontenar kecil je. yang ada 4 lobang. aku campurkan siap2 meal shake dalam tu. so memang jimat space. boleh bancuh 4 kali.

Tisu basah. penting. anak kau nak makan pun perlu ni, nak duduk kerusi pun perlu tisu ni. so memang jangan bagi tinggal benda ni. aku selalu bawak yg kecil punya. brand fiffy 30 sheets. Memang letak je dalam beg jalan anak2. anak nak poops or pee pun senang. tapi kalau nak shopping sebaiknya pilihlah mall yang ada changing room utk anak. kalau Kota kinabalu sabah my fav place ia Suria Sabah. ada khas untuk breastfeed dan cuci anak. Imago aku tak explore sangat. aku pernah tak bawak benda ni masa booth(bukan tak bawak, anak pertama aku keluarkan tanpa aku sedar) . then anak aku poop masa tu tak boleh guna toilet mall.. sebab baru jam 8 am kot. so terpaksa husband cari 7E. that time poop adik dah tembus ke baju. baju yang aku bawak pula tu baju tidur. so seharianlah adik pakai baju tidur 😂

PENTING…. wajib bawak.. aku ada 2 orang anak.. kalau nak shopping je aku bawak 3 pcs seorang. kalau balik kampung untuk sehari aku bawak 5 pcs seorang. Walaupun tak habis dan aku tau tak habis. tapi aku bawak je.JUST IN CASE. Sebab anak aku pernah tembus diaper dia masa melawat her aunt di hospital. tak lama tau kitorang jalan. anak kedua aku pulak pernah poop masa nak g post office. so aku kejap macam mana pun aku bawak.. my mok marah kalau dia tau tak bawak😠😠

umur anak 0-5 tahun wajib bawak benda ni. kalau g mall aku selalu bawak baju tshirt dan seluar biasa. balik kampung aku bawak baju tidur. manalah tau tertidur di sana atau baju kotor. kalau boleh bawalah baju tidur dan tshirt. sebab anak pertama aku pernah muntah. masa tu travel dari kudat ke kk. syukur aku asingkan baju dia dalam beg 2 pasang.

Tuala ni penting. untuk alas kalau nak tukar baju atau diaper. anak pertama aku kadang pandai sangat nak tuala bila menyusu. so penting. aku tau korang pun bawakkan?

Aku minyak angin dan herbal blend sangat penting dalam beg aku. sebab kadang anak pandai rasa nak mabuk atau kembung perut. inilah masanya minyak angin berguna.

ini kalau tak bawak macam mana nak buat susu. kalau balik kampung ku selalu bawak 4 botol. di mall aku bawak 2 botol tapi tengok kedaan. kalau kau shopping raya. kena bawak 4 botol.

Elak anak meminta-minta minuman kita. bawakkan mereka botol air sendiri.

ini yg aku rasa penting sangat.. tapi aku bawak 2 benda lagi untuk anak2.. bubur dan sudu sendiri 😂😂.. korang bayangkan macam mana besarnya beg aku tu. tapi so far tak menyusahkan. malah menyenangkan.

kelmarin aku ke 1 tempat. tunggu giliran.. memang sesak dan ramai oranglah masa tu. ada seorang ibu dah naik stress dengan anak dia tak berhenti menangis. sebab lapar kot. baby lagi. muda dari anak aku. lama kelamaan tu aku dah tak tahan hati nak tanya.

aku : anak laparkah tu?

akak : aah.. lama suda kami tunggu giliran ini

aku : tiada susunya? ndak susu badan?

akak : ada tapi di kereta..kereta park di luar.

aku : kamu ada botol susu? saya ada susu ni.

akak : ada. terima kasih.. sorry menyusahkan. mo ambil susu di kereta tapi jauh. takut giliran sampai.

aku : its ok kak. cuma susu anak saya steps 1-3. berapa bulan ini?

akak : oo.. tida apa bah.. tadi pun minum milo suda dia.. baru 4 bulan

.

.

.

ya Allah.. masa tu terus aku berterima kasih kerana diberikan rezeki susu yang melimpah ruah.. kalau umur Ellysha ok sikit bagi susu kotak.. tapi kalau umur sebaya Ellyah.. macam nak nangis je dengar.. Syukur.. anakku susu badan. Ellysha susu botol tapi bila dia dah ada adik. itupun keperluan dia aku tak bagi tinggal. walaupun dia dah 2 tahun lebih.. susu dan pakaian aku memang tak ambil mudah.

my mom dan husband aku yang akan bising bila aku terlupa keperluan anak2.. Alhamdullilah.. thank you mamy and abang..

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s