Bells Pasly Fighter

Assalamualaikum…salam sejahtera..semoga anda semua berada dalam keadaan sihat hendaknya..

Disini saya mau berkongsi sedikit pengalaman saya tentang sejenis penyakit yang hospital pun tidak dapat bantu dari segi ubat dan doktor sendiri pun tidak tahu penyebab penyakit ini boleh terjadi..

Mungkin anda pernah dengar Bells palsy..apa itu bells palsy???  Dia adalah sejenis penyakit seakan akan strok..tapi sebenarnya bukan strokk..

Bila terkena penyakit ini muka seperti bengkak sebelah..bila senyum sebelah bibir saja yang berfungsi …hidung sebelah tidak berfungsi sepenuhnya, begitu juga dengn mata tidak dapat tutup dan anak mata tidak bergerak..seolah olah mati sebelah muka…bila d hayati betul2 muka sebelah terjatuh kebawah sedikit daripada muka sebelah yg normal itu…

Kepala akan tiba-tiba rasa sakit yang teramat..telinga tidak dapat terdengar bunyi kuat …bila makan makanan tumpah begitu dengan juga air…

Apabila muka sudah sudah jadi macam ini apa yg anda fikirkan?? Aku cacat sudah ka??? Pergi hospital apa doktor bagi?? Ubat tahan sakit untuk 3 hari..selepas tu buat appoiment minggu2..

Disahkan bells palsy dan d nyatakan tiada ada ubat yg hospital boleh bagi..hanya fisioterapi minggu2..itu pun bergantung pada nasib…doktor pun cakap mcm ni!! “Sekiranya dalam masa 6 bulan x ada perubahan maka muka puan akan kekal seperti ini hingga akhir hayat.”
Dapat tak anda bayang kan perasaan saya waktu itu?? Hanya Allah yang tahu..di tambah lagi waktu itu saya baru lepas bersalin secara pembedahan..mana menahan kesakitan beranak..mau jaga baby lagi…tahan sakit lagi…masyaAllah…hampir berputus asa sudah saya…sampaikan suami ku pun aku x mau dia dekati aku sebab aku malu dengan muka aku..dan bermacam-macam di fikiran aku..

Mama saya jauh di Sabah dan saya pula tinggal di Sarawak. Sokongan mereka di Sabah dan suamiku saja penguat semangat. Walaupun rumahtangga kami hampir runtuh kerana saya tidak terlalu stress dan saya putus asa untuk merawat penyakit ini. Saya tidak bergaul lagi dengan orang lain. Syukur suami seorang yang penyabar.

Sehinggalah mama saya di Sabah call dan cakap

“Atie kenapa bah ko ni…mana sudah iman kau?? Kenapa mama dengar ko macm org x betul suda??

Sedangkan doktor cakap tiada ubat, tidak dapat pulih

Ya Allah atie…kenapa ko cakap begitu umpama org tidak berTuhan..Doa dan Allah penyembuh segala penyakit…”

Saya hanya mampu menangis. Semalaman memikirkan kata-kata mama. Dan akhirnya saya berusaha mencari maklumat di google mengenai Bells Palsy. Akhirnya saya jumpa 1 artikel tentang penyakit ini.

Saya juga terjumpa supplement di cadangkan iaitu Vivix Shaklee. Tengok harga, di luar kemampuan saya. Dah tu by pos pula, takut di tipu. Saya mencari dan terus mencari sehingga terjumpa artikel seorang penghidap Bell’s Palsy dan consume B-Complex, OstrMatrix dan Lecithin kerana tidak punya bajet yang banyak. Tapi masih ada keraguan untuk membeli kerana ianya melalui pos.

Syukur. Allah bukakan jalan untuk saya. Ada seseorang sharing pasal Shaklee dalam group yang saya join dan dia member Shaklee iaitu Elly Matin. Tanpa berfikir panjang saya terus wassap dia. Masa itu dia baru saja bersalin secara pembedahan, saya sempat nasihat dia. agar tak jadi macam saya.

Dia pun maklum kat saya dia pengedar dan consumer Shaklee. Dan dia sedia membantu saya. Dengan penerangan yang diberikan, saya pun start beli B-Complex & OsteMatrix. Masa itu, walaupun kesempitan wang ringgit saya usahakan juga. Terlalu banyak tempat berubat sehinggakan mama saya pun turut menghulur.

Percaya atau tidak..selama 2 bulan lebih saya fisioterapi sikit pun tiada ada perubahan..saya telan supplement Shaklee 3 hari sudah ada perubahan positif

📌 Mata boleh pejam
📌 Kening dapat rasa
📌 2 minggu kemudian, senang sudah makan
📌 Saya dapat senyum

Anak tua tegur “mama, muka mama tida senget sudah”

Dengan percaya atau tidak saya cepat2 perhati muka. siap selfie😁. YaAllah, Kau sudah pulihkan aku. Terima Kasih Ya Allah. Allah hantarkan asbab Produk Shaklee[Bcomplex dan Ostematrix] untuk aku sembuh.

Terima Kasih Keluargaku, atas sokongan doa dan kewangan untuk membantuku.

Terima Kasih Shaklee. Tanpa keraguan bersama mu.

Kuasa Allah berikan pada saya untuk menyedarkan saya tentang kesihatan, kalau Allah mau tarik sekelip mata saja..so bagus lagi mencegah daripada merawat..jangan sengsara dulu baru mau percaya sesuatu…Allahualam

Saya Pengedar Shaklee
Saya Pengguna Shaklee
Saya Merasai Shaklee Effect

Atie Hayatie
Pengedar Kawasan Kuching

*gambar pertama normal dan gambar kedua terakhir kembali normal

image

Advertisements

HP Hilang

image

Semalam masa jalan dengan my mom, boleh pula hp hilang. then sedarnya selepas hampir sejam. bila call dah tak dapat. masuk voice mail. panik u know.

dalam hati dok pikir, ituke sebab aku transfer semua gambar dalam phone ke lappy.

my mom cakap
hp baru lagi tu
berapa lama suda tu
cuba call balik
adui sayangnya

aku terbayang hp jatuh dan terpijak terus rosak. keta vigo memang teda harapan.

mungkin lepas kitorang gerak dari rumah ada orang lalu then terambil

tecicir dalam bilik

lol.. banyak kemungkinan berlaku.. sampai rumah aku terus turun dan masuk rumah…hampeh.. masuk dalam bilik adik aku panggil..
masa tu aku dah rasa happy dan sedih..
“kak hp mu d seat depan, kau teduduk”

ya Allah. thank You Allah atas ujian kepekaan ku.

masa hp hilang tu aku tiadala tefikir sebab baru beli.. tapi, aku tefikir maklumat dan dalam tu.. ada database customer dalam wassap..

lepas ini, kemana saja harus bawak bag

Popia Sayur

Ramadhan Ke 18, rajin pula nak buat popia. malam sebelumnya aku dah buat siap2. sahur baru goreng.

Popia Sayur Versi Aku
1 bungkus popia size kecil
1/2 biji kobis
1 batang lobak
3 sudu minyak bijan
1 sudu garam

cara-cara
1. bersihkan sayur, BERSIHKAN!!!
2. hiris nipis2 dan cuci lagi
3. letak minyak bijan dan garam. sebatikan
4. gulung2 popia 😉
5. simpan tempat kering, nanti nak masak baru keluarkan

so far popia ini sangat sedap, for me. memang sesuai untuk sahur
gandingkan dengan cinch tea mix energy serta 3 biji peppermint+5 biji alfalfa. memang suppeeerre

image

image

Happy Father’s Day

plan asal nak buat kek, lepas tu rasa malas. nak tempah tapu lupa. at the end tak buat apa2 pun.

husband aku dah lama nak facial, atas sebab yang tukang facial tu perempuan. so dia pun cancle dan terus cancle. so aku pun offer diri untuk facial dia. last week aku ada toy baru.. ala.. beli kat MR Diy je. nak beli brand mary kay, tapi kawan cakap mahal. so aku jumpa ini ambik je. guba batrie double A.

image

Set Pembersih Muka Nutriwhite Shaklee

pengalamanku
Aku memang banyak sangat kulit kering dan mati. bila kulit kita kering dan mati, muka rasa gatal saja. sikit2 nak garu sampai hitam. tapi sejak try make up remover shaklee, kulit mati memang tanggal. gatal pun memang tiada suda. bestlah. liang roma pun beransur kecil bila guna forming cleanser shaklee.

so, aku buatlah kat muka husband ni. so far dia selesa dan relex.

masa kat bazar aku jumpa kek harga so aku belikan utk dia. even dia makan sikit je.

image

ellysha baru siap makan dan main air while wash her hand.

ok that all. Happy Abah day sayang. semoga menjadi imam, suami, abah, anak dan insan yang bahagia di sisi Allah.

Sudah Shopping Raya?

Bila lebih menghayati Ramadhan, saya kurang menanti hari raya. Alhamdullilah.

Sudah shopping raya? sebelum ni shopping raya berdua, lepas tu bertiga dan sekarang berempat. Perlukan energy lebih ni.

Menurut pengalaman tahun lepas, masa shopping raya saya terpaksa beli makanan untuk Ellysha di luar. Suami kurang berkenan sebab kita tidak tahu garam dan MSG di letakkan. so tahun ini saya buat preparetion untuk anak2. lagipun Ellyah still baby.

image

image

image

Saya beli tempat bubur. lawa memang lawa dan murah. hopefully tahan panas. beli di MR Diy saja. nanti kena beli 1 lagi untuk Ellyah. sebab Ellysha start consume Meal Shake memang agak kuat makan.

Semoga dipermudahkan

Jaga Diri, Jaga Apa yang Kita Makan

2 dari 3 rakyat malaysia menghidap diabetis
—–
Scary
—–
Hati2 dalam pengambilan makanan dan minuman harian, kalau tak mampu kawal iktihar supaya dapat uraikan gula dalam makanan
—–
Ada minuman 3 in 1 yang tengah femes di abad ini. Sungguh mampu mengubah apa saja.. tak cantik jadi cantik, ibu mengandung di galakkan minum, ibu menyusu di cadangkan untuk ambil. Sampaikan orang diabetis diberikan.. at the end, masuk sepital kena diabetik
—-
Hati2, apa yg kita minum, yg kita beli dan yg kita jual. Benarkah benda tu bagus untuk c pemakai. Adaka kajian makanan itu untui c pemakai.
—-
Contoh ; kufi yang bagus untuk ibu hamil. LOL. Are u kidding me? Dah sah2 kufi tak baik. Even minuman milo 3in1 pun doc tak galakkan tau!!!!! Minum2 dah tak nak tidur waktu malam. Boleh menyebabkan HB jatuh. Tak takutke? So ibu2 hamil, sila hati2 apa anda minum dan makan.

Contoh ; ibu menyusukan badan digalakkan minum kufi. Always claim, anak susah nak poo. Salahkan sayuran dan buah2an. Tak sedarke kufi yg di ambil boleh menyebabkan anak sembelit. Mama jaga makan dan minum. Pilih supplement terbaik untuk diri dan anak.

Contoh : good for diabetik, apa lagi orang yg diabetik kemaruk nak minum kufi borong banyak2 sampailah masuk sopital sebab gula tinggi. Kesian.

Saya nak habak hang.. pilih supplement bukan macam pilih baju tau… pastikan diuji secara klinikal mengikut kondisi amda 🙂

salam sayang saya peminat tegar minuman sihat Vivix 😉

Istimewa Di Bulan Jun

Istimewa bulan jun. Sebelum itu nak ucap tahniah juga pada Jun pemenang Ceria Pop Star 2016. dari episode pertama hakak perati u tau. congrates dear..

Bulan ini shaklee buat promosi istimewa bagi kanak-kanak, bagi yang berpuasa dan yang ingin detox.

promosi jun.jpg

Manfaat Vita-Lea for Children

Antara manfaat suplemen ini ialah:

  1. Melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan yang tidak dapat dipenuhi oleh pemakanan seharian
  2. Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh
  3. Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata
  4. Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi
  5. Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas
  6. Melindungi kesihatan jantung, otot dan fungsi saraf
  7. Meningkatkan kesihatan paru-paru, kolon dan prostat
  8. Menyokong pembinaan tulang yang kuat dan kesihatan tulang
  9. Membekalkan makanan kepada sel badan untuk tubuh yang lebih sihat dan bertenaga
  10. Mengekalkan tekanan darah yang normal dan rentak jantung yang normal
  11. Meningkatkan penghasilan sel darah merah untuk mengelak anemia
  12. Membantu memulihkan selera makan dan melancarkan proses pencernaan
  13. Membantu meningkatkan kecerdasan minda
  14. Membantu seimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan
  15. Membantu penyerapan zat dari makanan

Dengan adanya suplemen seperti ini, anda tidak perlu risau lagi jika anak anda tidak suka makan makanan berkhasiat. Kerana dengan pengambilan 2biji vitalea for children, khasiatnya adalah bersamaan 1.5 cawan tembikai cantaloupe + 6oz jus oren + 3 gelas susu + 10 sudu makan peanut butter + 4 mangkuk brokoli + 1.5 mangkuk sayur bayam + 6.5 mangkuk pucuk brussels + 3 mangkuk kacang merah.

______________________________________________________________

Lecithin tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.

Keistimewaan Lecithin Shaklee :

Diekstrak dari kacang soya organik bukan-GMO, setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu. Tiada pengawet, perwarna dan perasa tiruan. Halal.

 

Apakah fungsi Lecithin?

  • Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit seperti tekanan darah tinggi, strok, penyakit jantung dan arteri yang mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan lecithin sebanyak 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yang sebegini.
  • Kenapa orang yang nak mengurangkan berat badan perlu ambik lecithin? Sebab ia bertindak memecahkan lemak. Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel bdn. Tanpa lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Antara faktor yang boleh menyebabkan membran sel mengeras adalah seperti bahan-bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan metal, dadah, perasa makanan, racun serangga dan sebagainya.
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf kurang efisien. Sebab tu individu yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecithin.
  • Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
  • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang yang penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter untuk menguatkan daya ingatan. Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.
  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.
  • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi individu yg menghidap alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang termasuklah sistem penghadaman.
  • Lecithin adalah zat utk kecantikan. Ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.
  • Lecithin, bersama unsur-unsur lain digunakan untuk membuat BILE. Bile mempunyai peranan penting dalam sistem penghadaman dan fungsinya pula mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin ADEK ke dalam badan.
  • Lecithin juga banyak membantu ibu-ibu yang menyusukan anak. Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat, membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu, membantu ibu mengatasi masalah lupa atau “short term memory” yang biasa dilalui selepas melahirkan dan membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susu ibu untuk perkembangan otak bayi.

_________________________________________________________________