Ayam Goreng Uncle Bob Homemade

Assalamualaikum duniaaaaa.. hello… hai..

Mood baik post something about makanan. Adik aku selalu nak uncle bob, but since aku termakan ayam yang hanyir terus geli.. lepas tu mahal pula, pop corn RM 4.+ dapat 6 ketul jew…

Dulu nak goreng ayam mesti nak sayap atau pahakan???? Sejak join shaklee, banyak benda yang saya tahun benda tu tak elok untuk kesihatan. So aku bertukar dari sayap ayam ke isi ayam. Semua bahagian pun memang agak terdedah dengan bahan2 yang tak elok.. tapi ayam ada ok sikit.. itulah pentingnya detox..

Dan sejak ada anak, aku dah jarang sangat beli ayam macam wings atau drumstick. Ini resepi aku utk ayam ala2 uncle bob.

Isi ayam di hiris memanjang atau ikut suka kau nak macam mana.. aku suka hiris panjang2 senang anak akau makan..

Lepas potong cuci ayam 4 5 kali dan toskan air.

Pecahkan telur sebijik dan letak serbuk lada putih, gaul2 dan perap kejap.

Untuk tepung pulak, aku letak
2 gelas tepung gandum
2 sudu tepung jagung
1 sudu bikarbonat
1 sudu kunyit
1 sudu garam
Serbuk lada putih
Gaul dan salut ayam. Aku semua bahan kat atas tu aku just agak2 je.. then salut tu, aku salut satu2 supaya perisa masuk dalam ayam tu.. dah salut aku letak atas pinggan, nak goreng baru salut sekali lagi. Lepas tu, goreng dan siap. Jangan lupa toskan minyak. Guna minyak baru., minyak lama jangan simpan..

Tadaaaaa..

image

Before lunch jangan lupa ambil lecithin yee.. agar, lemaks2 tak terperap dalam kolon2 kita..

image

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s