4 Bahan Masakkan Bagus Untuk Kulit

Sebenarnya saya tengah study pasal Corn Oil. Hehe. Sebab dulu saya pernah pakai Corn Oil. Tapi ada yang cakap tidak bagus kalau untuk goreng-goreng. Jadi ku kembalilah ke minyak murah. Hahahah.

Tapi tadi study Corn Oil, bukan sebab mau memasak. Tapi sebab jumpa dalam youtube, Corn Oil bagus untuk campuran mask. Kikiki. So carilah pasal Corn Oil.

Jalan-jalan di google lain pula di jumpa. Hahah. Perempuan!

Corn Oil Extract

  • Rupanya Corn Oil ini bagus untuk kurangkan alergik.
    Prevent irritation, blemishes, eczema and psoriasis. < saya ada masalah ini owh.
    Kurangkan kedutan dan simptom penuaan lain di kulit

Patutlah Youtuber tu suruh letak Corn Oil kalau ada irritation. Rupanya Corn Oil boleh elak masalah tu. Selain dari irritation, saya juga ada Eczema di kaki. Kadang kalau salah makan, boleh keluar di bahagian muka. Pity me😭.

Itupun baru tau simptom dia masa study pasal dryskin. Ingatkan redness biasa. Ada juga jumpa doktor. Tapi doktor cakap alergik biasa.

Kadang timbul macam di atas tu☝🏻. So lepas ini mau belilah Minyak Jagung. Heheheh.

Tapi minyak jagung ni bukankah, minyak untuk buat kuih tu?

Rosemary

  • Rosemary boleh ubati luka kecil dan terbakar atau kena air panas.
  • Dermatitis atau kulit gatal macam eczema dan psoriasis
  • Rosemary juga bagus untuk jerawat
  • Inilah Rosemary☝🏻. Rosemary ini pernah nampak jual di tamu Gaya Street. Heheh. Tapi tidak pernah terfikir mau beli. Bila sudah tau pasal kebaikkanya. Macam mau beli pula. Bilalah boleh jalan-jalan sana lagi.
  • Chamomile
  • Anti-inflammation agen and heal acne
  • • Kurangkan Eczema

    • Kurangkan gatal-gatal

    • Cepatkan penyembuhan kulit terbakar

    • Kulit bersinar secara natural

    • Terbaik untuk kulit kering dan berjerawat

    Tadaaaa. Macam bunga Daisy kan? Adakah di Malaysia ini? Heheh.

    Sage

    Antioxidants

    • Antiseptic

    • Anti-inflammation

    Kebaikan pokok Sage ini mengingatkan pada zaman kanak-kanak pula. Hehehe. Dulu kalau ada luka pokok tu kami cabut dan lumat-lumat lepas tu letak di luka. Darah cepat berhenti dan tidak bengkak. Kira antiseptic lah tu kan.

    Pokok tu nama dia ‘Dangdangi’. Toilet paper orang kampung juga sebab bau dia kuat. Hahaha.

    Sage selalu nampak dalam botol perisa

    Asal beli barang rumah. Nampak benda ni. Hehe. Boleh try nextime.

    Perasaankah. Keempat-empat bahan di atas ada satu persamaan? Iaitu berkaitan dengan permasalahan kulit yang sensitif?

    Ada beberapa persamaan yang bahan ini sama dan bahan itu berbeza.

    Yang pasti lepas ini saya mau beli minyak jagung untuk buat mask😍.

    Advertisements

    WEEKEND: Stay-out with Lionize Family

    Who is Lionize? Kikiki. Lupa pula bagitaukan. Dalam Shaklee kami ada team organisasi yang di bina oleh leader. So saya di bawah team Lionize. Master saya Master Laurah Misaha. Atau lebih dikenali sebagai Abby Misaha atau singkatan nama dia MLM. Banyak betul atau. Hahaha.

    Start bulan ini, MLM ajak Lionize Family untuk stay-out. Everyone can join tau. Stay-out di homestay atau mana-mana hotel di KK lah. So kami pilih untuk stay di Bandar KK.

    Sky Suite Hotel

    Kami booking 4 bedroom RM 216. Murahkan. So yang ikut. Saya, MLM, Yani, Ivy, Rufiah dan Tina. Serta anak-anak kamilah. Heheh. Memandangkan Ivy tidak bawa anak. Dia dan Tina akan share bilik. Saya dan MLM share bilik. Yani ambil bilik kecil dan Ruff ada dua bujang, so dia seorang.

    Ada lagi sofa bed di luar. Dalam bayangan kami. Rumah tu besar sangat. Hahaha.

    Ivy orang paling awal check in. Tiba-tiba dia wassap dalam group.

    “Kamu. Bilik tu kecil. Dua bilik saja. Kita booking 4 bilikkan?”

    Saya masa ni tengah otw ke hotel. Macam nak marah pun ada.

    “Kamu, memang ini bilik kita” Ivy wassap lagi

    “Jap saya tanya owner dulu” MLM reply.

    Saya sampai di parking hotel dan naik atas.. hahaha. Betullah. 2 bilik saja. Sudah tu bau asap rokok lagi. masa tu risau sangat sudah sebab ada anak-anakkan.

    Alasan owner Suite. Booking.com lambat update sistem. Rumah yang kami mau pula full. Huh. Saya ok saja tidur share bilik. Macam tida biasa. Hehe.

    Atas persetujuan ramai, kami ambil sajalah bilik tu. lagipun Yani tidak bermalam sana.

    Lepas sudah decide mau bilik tu. Kami solat dan start masak. Tengah masak, boleh pula sink tu keluar air. OMG. What happen with this Suite.

    Tapi Alhamdulillah masak jugalah masakan kami tu. kikiki. Saya tiada masak sangat pun. Just campak-campak saja dalam pressure cooker Yani tulang tu.

    Campak tulang temulang ni dalam Pressure Cooker. Letak serai, bunjut, lengkuas dan bawang. Simple saja. Last sekali garam”

    Yang lucunya lepas separuh sudah kami masak-masak. Boleh-bolehnya lupa bawa garam. Syukurlah laki saya ambil kereta di hotel. So minta dia beli garam terus.

    Time to dinner

    Jernih tapi masih rasa sedap

    Saya sejak pandai makan daging, menjadi-jadi ke-‘tabarusan’ (kuat makan). 3 kali saya senduk. Ya Allah. Masa tulis ni baru rasa malu tapi daging tu sedap sangat. Sorry kawan-kawan. Nextime kena minum Cinch Shake dulu baru makan.

    Saya sebenarnya mau masak dan memotong. Tapi boleh pula kuku telunjuk saya terluka. So pegang yang boleh bikin pedih memang saya tida berani. Sampai sekarang sakit gais.

    Lepas makan masa untuk ‘mamazaki’ hahaha. Macam ular. Tidalah. Mestilah mau kemaskan. Jangan main ampai saja makanan. Malu☺️

    Setel tempat makan barulah santai-sangat dengan kawan-kawan yang lain.

    Gambar muka excited sebab ada outing waktu weekend.

    Sempat video call dengan adik-adik. Sakai sikit sebab dapat video call 4 orang.

    Umi mari buat ❤️

    Ivy and Rufiah. Morning talk kami.

    Saya post gambar ni di FB. Lepas telan berketul-ketul tulang terus kurus. Haha. Saja buat lawak.

    Tunggu mau check out. Yayang, Ajwa dan Yadik

    Mau balik sudah kitakan. Esok mau sekolah.

    Masa cari tempat drop kunci. Saya jumpa fountain cantik ini di level 1.

    Hati sudah relex sebab ada sesi luahan perasaan dan cerita pengalaman hidup antara kami. Rasa ringan betul kepala.

    Sampai rumah tiba-tiba pula saya rajin. Patut saya perlu malas tau sebab jam 2.30 am sudah tidur semalam. Tapi ada satu spirit push saya untuk buat kerja.

    Sampai rumah terus solat. Masuk kain dalam mesin. Baru duduk depan meja. Banyak idea-idea bernas.

    Best sangat. Rajin pun rajin. Haha

    Lepas siap apa saya tulis tu. terus kasi mandi anak, solat, masak lepas tu makan, solat lagi dan ready to sleep. Tapi lupa pula ada kain di mesin. Terus jemur. Alhamdulillah! Rajin! Memang perlu juga bah keluar dan lepak sama kawankan?

    Atau saya saturang saja fikir macam tu ar?

    Tapi saya rasa best sangat. Sebab ada boleh sharing dan ambil pengalaman apa kawan-kawan lain cerita.

    Insyah-Allah. Nextime ada lagi. Ada yang mau join kami?

    Ohya. Sebelum lupa. Mau share testimoni bulan ini.

    Alfalfa Complex buy 3 less 5%

    Banyak feedback dari customer, makan Alfalfa, ‘BFF’ jadi fit.

    Vivix buy 2 less 5% or buy 6 get 7

    Siapa rasa mau hidup 25 tahun lebih lama. Vivixlah supplement terbaik untuk uolls.

    Kalau berminat join program. Boleh hubungi saya ya Http://wasap.my/60135566683

    Happy ‘Bersama’ Suami

    Pernahkah rasa macam nak giveup buat sesuatu? Tapi bila fikir pasal orang tersayang, serta merta rasa giveup tu bertukar pada satu suntikan semangat.

    Alhamdulillah. Masih bersemangat untuk teruskan hidup. Tidak sangkakan lagi 4 bulan habislah tahun 2018 ini. Tahun yang banyak sejarah dicipta.

    Apa yang EM sudah buat? Apa yang EM belum buat? Banyak sangat sudah buat dan belum buat. Semoga Allah bagi peluang untuk buat lebih baik dalam hidup. Insyah-Allah.

    Nak cerita ni apa promosi bulan ini.

    ALFALFA COMPLEX BUY 3 LESS 5%

    EM banyak sangay cerita pasal Alfalfa Complex ini. Nak cerita satu-satu ke? Heheh.

    Alfalfa inilah penyelamat EM masa baru habis bersalin. Tak taulah kenapa masa baru habis bersalin rasa kering sangat diri ini. Nak bersama dengan husband pun rasa takut sebab masalah dalaman wanita. Sedih! Rasa low confidence tu terlalu rendah bila sama-sama suami akibat masalah ‘tersebut’.

    Wanita mana tida mau bahagiakan suami? Pada mulanya saya makan Alfalfa sebab nak breastfeed anak. Botol pertama tu memang sangat berpuas hati sebab air susu memang meriah. Bulan kedua pun sama. Satu saya perasaan, sejak makan Alfalfa masa tu badan jarang sangat lenguh-lenguh. Rasa bertenaga sangat walaupun berkerja di site.

    Bulan ketiga, botol ketiga. Alhamdulillah. Keyakinan sebagai isteri kembali semula. Happy bila dapat berikan anak susu badan dalam masa yang sama bahagiakan suami.

    Siapa pernah rasa macam ini?

    • Badan berangin
    • Senguggut
    • Sakit bila ‘bersama’ suami
    • Susukan anak
  • Kalau uolls pernah rasa simptom di atas, boleh dapatkan Alfalfa Complex dari saya tau.
  • Boleh beli melalui laman web Shaklee saya :
  • https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=9106f20ec0407152b603895dd2390786

    Atau kalau nak COD di kawasan Kota Kinabalu, kiriman bas di Seluruh Sabah. Boleh hubungi saya :

    http://wasap.my/60135566683

    Skin Analysis After 4 Month with YOUTH

    Assalamualikum. Masa mengemas jumaat lepas, ternampak pula skin analysis saya masa p Styling Workshop. Tapi tidak sempat Puan Sarah terangkan sebab singkat sangat masa.

    So ngam-ngam juga ada Health and Wellness talk di Branch. Saya bawalah terus minta Tracy terangkan.

    • Kita start dengan Oil and Moisturiser amount. Moisture di kulit saya masih dalam level poor. Begitu juga dengan minyak.

    • Total Skin Graph pula masih di level yang tidak memuaskan. Bacaan yang bagus ialah di tahap 60. Tapi dulu lagi teruk sebelum Youth. Nampakkah dalam graf tu, pores tu keluarkan? That means, pores ok sudah. Dulu pores saya poor ya. Kesian betul.

    • Tracy cakap saya kena fokus untuk kurangkan kedutan dan skin tone. So maksudnya kena kekalkan kelembapan dan minyak muka supaya tidak berkedut. Kikiki.

    Me : So Tracy apa supplement yang saya perlu ambil?

    Tracy : Elly kena ambil Collagen untuk bagi kulit lebih elastics dan kurangkan wrinkle, Vivix untuk renew sel, protein mesti, omega 3 bagus untuk oil balancing, GLA sebab dia ada omega 6 bagus untuk kelembapan kulit dan Vita C.

    Me : Tracy saya mau bajet under RM 500. Heheh

    Tracy : Ermmm. Kalau macam tu, ambil omega 3, omega 6, vitamin c dan protein. Kalau ada bajet lebih ambil coq-10. Sebab ia bagus untuk kulit.

    Me : wah. Thank you Tracy.

    Lepas consultation dari Pakar Nutrisi, saya pun terus beli Set Syantik by EM. Heheh. Terus layak beli pillbox baru ni.

    Member Price RM 388

    Non Member Price RM 486.25

    Siapa mau Set Syantik by EM boleh join member terus. Lagi murah tau.

    Secara jujurnya, saya sudah stop untuk consistent mengambil supplement start bulan 1 tahun ini. Saya tidak mengambil sebab saya kononnya mau rehatkan badan dari supplement.

    Tapi sejak tida aktif mengambil supplement terutamanya ESP dan GlA complex. Saya selalu gastrik dan kena senguggut.

    January 2018 – cut off all supplement

    February 2018 – take vita c sebab tidak tahan dengan alergik habuk. Gatal sangat hidung.

    March 2018 – add on garlic sebab masalah alergik juga. Lagipun masa ni study pasal garlic. Garlic memang the best antibiotic zaman dulu-dulu.

    April 2018 – vita c, garlic

    May 2018 – add on meal shake. Sebab tidak tahan dengan gastrik waktu puasa. Add on coqtrol juga.

    June 2018 – free from any supplement

    July 2018 – start my Set Syantik by EM (SSE)

    Tidak konsisten supplement tapi pakai YOUTH

    Day 1 makan supplement + YOUTH

    16 july 2018
    Nanti 17 july 2018 saya akan buat satu entri lagi ya.

    See you nextime😘

    YOUTH STARS Part 3

    Amboi.. Sampai 3 part tau. Feeling retis betul. Hahaha. Kenangan bah naik stage. Doakan ya, tahun depan saya naik stage lagi. Amiin.

    Check out sudah. Mau ke Sunway Pyramid sebab akan ada makeup jam 11 am.

    Sempat duduk di kerusi ini. Ahaha. Dari sampai sebenarnya mau duduk sini tapi malu.
    Nama MUA ni Kak Azie. Kak Azie sudah dalam bidang kecantikan selama 11 tahun.

    Lama sangat tidak pakai heels. Test naik stage jap

    Youth Stars Zura

    Youth Stars Ama from Penang

    Lunch with Lionize Family

    Terima kasih Shaklee atas penganugerahan ini. Alhamdulillah terpilih sebagai Duta Youth.

    Insyah-Allah saya akan ceritakan macam mana kulit boleh teruk macam ini k.

    YOUTH STARS Part 2

    Okehh. Sambung cerita YOUTH STARS. Masih rasa excited walaupun sudah 7 hari berlalu. Hahaha.

    Masa Styling Workshop tu, flight saya delay sampai jam 10pm. Jam 1am baru sampai KK. Memang penat gilalah masa tu.

    Esoknya terpaksa yayang tida sekolah. Sebab saya penat betul. Dengan keadaan rumah yang sangat semak. Memang perlukan mental yang kuat. Hahahah.

    Baru mau rehat, Celine minta Youth story saya pula. So saya buat and then hantar sama dia.

    Ini YOUTH Story saya

    1. Apa kesan youth anda?

    Dulu saya terpaksa memakai topeng untuk menutup kulit kering di muka, kemerah-merahan, tona kulit yang tidak sekata, serta nampak berumur.

    Malu keluar rumah, malu jumpa kawan, malu jumpa customer dan malu jumpa keluarga.

    Anak cakap “umi kenapa muka umi buruk?” Ibu mana yang tak sedih kalau anak cakap macam itu? Tapi anak kecil berumur 3 tahun akan cakap benda yang betul saja.

    Tapi seleps 24 hari pakai Yourh. Rakan-rakan rapat mula sedar. Mula tegur “wah, elly! Kulit kamu tidak kering sudah, kulit kamu makin cerah, muka kamu lebih berseri”

    Masa tu baru sedar yang saya telah dapat kesan Youth! Patutlah Shakee berani jamin Youth 100% berkesan.

    2. Bagaimana youth ubah hidup anda?

    Selepas kulit lebih sihat dengan Youth, keyakinan dulu yang tinggal 5%, sekarang sudah naik ke 99%. Anak pun selalu cakap “umi cantik sudah umi” Youth beri sinar dalam hidup saya.

    Lepas tu saya closing Shaklee. Dalam 2hb Sherina pula call untuk tempahan flight saya. Saya pilih flight sebelah petang hari jumaat. Sebab pagi tu mau hantar yayang di sekolah dulu.

    Ohya. Sherina juga suru pilih hotel sendiri kita mau. Jadi saya pilih Empire Hotel. 3KM dari Sunway Pyramid.

    Pada mulanya saya mau bawa anak dan suami ke KL, tapi bila tengok flight. Mahal sangat. Mahal dia berapa? Hahah. RM 700 satu kali jalan. So kena beli dua tiket. Sebab saya dan seorang anak dapat tiket free.

    Lepas tu tiket mahal, tidak minta Sherina beli sudah untuk Yadik. Jadi ini kira Me Time sayalah. Enjoy it. Padahal ingat anak di rumah ar.

    Abah p sembayang jumaat. Kami solat di airport saja

    Lepas solat asar dan maghrib, kami terus ke Sunway Pyramid untuk latihan. Test mic dan taklimat.

    Lepas taklimat. Saya terus round Sunway Mall. Hehe. Konon mau cari baju. Tapi sama juga tak jumpa. Dapat penat saja.

    Sampai dinner pun lupa. Mau tida mau terpaksa makn Mc D.

    Sampai hotel, rasa penat sangat. Cuci muka dan tepek tebal-tebal serum dan night cream. Haha.

    Bersambung….

    .

    .

    .

    Salam warga Kota Kinabalu

    Kalau mau order Shaklee boleh cari saya ya. Saya COD area Telipok menuju ke kk.

    Ready stok InsyaAllah ada setiap masa..

    COD setiap hari Isnin hingga Jumaat ! Tiada caj COD. Order limpas jam 6PM saya akan hantar keesokan hari.

    Hello-hello saya : Wasap sy Http://wasap.my/60135566683

    Terima kasih 😍

    YOUTH STARS Part 1

    EM sekarang bukan writer lagi tau, EM sudah jadi stars. Hahahah. Okeh. Alhamdulillah! Merasa jugakan menjadi stars! Main-main saja ar yang artis tu. May lepas Shaklee buat satu contest. YOUTH STARS CONTEST. Kena hantar gambar before after using YOUTH. Ohya. Nanti EM bagitau apa itu YOUTH. Jadi 27 May 2018 EM hantar satu penyertaan.

    EM hantar gambar atas tu untuk melayakkan ke contest. Tapi Shaklee bagi format sendirilah. Lepas tu, 1st June 2017 sudah finalists ada 70 contestant ikut. Saya salah seorang dari 70 orang tu lah. 1st-10th June, Shaklee buka pula untuk meminta undian. Kamu tau, undian saya 85 orang saja. Kesian.

    Tengok undian, memang tidak akan menang. Tapi still ada hati kecil cakap “ko menang bah EM”. 10hb tu setiap jam saya cek page FB Shaklee. Heheh. Sebab mau tau siapa menang.

    Tapi rupanya pemenang kena announce 10 hari kemudian lagi. Sebab Shaklee mau cari pemenang.

    Ya Allah tida sabarnya. Masa tu memang sudah tau my voting only 85 voted. Tapi still serahkan sepenuhnya pada Allah. Moga Shaklee nampak betapa transform nya saya bersama YOUTH.

    And 20 June sekali lagi saya balik-balik tengok Page FB Shaklee Malaysia. Hahaha. Tapi sampai ke malam tiada. Lepas tu keluar notis YOUTH STARS will be revealed tomorrow.

    So 21 June tu saya memang totally lupa sudah cek page. Hahahah. Tapikan time memasak dalam jam 6 PM macam tu. Tiba-tiba HQ Shaklee call.

    “Hello im celine. This is Elly rite? Its about Youth Stars”

    Masa tu tiba-tiba happy semacam. Hahaha. Aku menangkah?

    “Elly can u give me more pictures before and after Youth?”

    “Sure. Can can”

    “The more your give, u have high potential to win the contest” hahah. Punya saya happy.

    Apalagi terus saya spamlah dia. Hahaha

    Lepas hampir 10 gambar saya bagi di. 1 saja di reply.

    “Significant Elly”

    Wow!! Saya belum sempat reply. Dia cakap lagi.

    “Elly, wait for announcement on Shaklee Malaysia page. Wish u luck”

    Aik. Saya ni menangkah? Atau tida. Jadi tida senang duduklah saya dari jam kena gantung begitu. Hahaha. Balik- balik saya cek FB page Shaklee.

    Tepat 9.30 pm keluarlah keputusannya.

    Saya cek dari bawah tau. Sebab saya tau undian saya sikit. Hehe. No 6, 5, 4, 3 mau nangis sudah. Kenapa tida nama saya ni.

    Lepas tu beranikan diri juga pigi tengok nombor 2 dan 1. Alhamdulillah! That my name. Syukur ya Allah.

    Esoknya ada staff Shaklee call untuk booking flight saya. Ohya. Mau bagitau juga kami dapat apa.

    Tadaaa. Pemenang akan dapat Personal Styling Workshop. Stage Appearance. Photoshoot. Makeup. Accommodation. And return flight 2 kali ke kl.

    Wah. Best gilak!

    Ini antara aktiviti kami semasa Styling Workshop

    Bilik untuk Styling Personal. Cameramen tu memang sentiasa ambil moment kami
    Kasut tinggi tidak semestinya nampak tinggi gaiss
    Yay! Akhirnya dapat bergambar sini.

    Wah.. bestkan kami punya Styling Workshop. Ok. Nanti

    Nanti saya sambung lagi tau Youth Stars Part 2.

    Hello July

    Alhamdullilah. Masih diberi peluang untuk nikmati bulan july ini. Syukur. EM pasti, banyak betul aktiviti bulan ini.

    Ok. Seperti biasa, asal awal bulan atau hujung bulan. Memang rutin busy dari biasa. I always pray, if awal bulan dan hujung bulan my husband pun busy. Hahah.

    Sebab this hujung and awal bulan rumah luar biasa semaknya. Hahaha. Busy. Hujung bulan kena make sure business partner closing dengan bergaya. Awal bulan kena set up target sendiri, untuk business partner dan kena set up juga rumah. Hahaha.

    Bulan ini kami memang busy. 2-4 hb ada booth di IPG. 6-7 hb saya kena terbang ke KL untuk National Convention Shaklee. Yay! Dapat hadiah jadi YOUTH Star. 8hb raya liteace KK dan banyak lagi event mendatang.

    Yang penting hari ini kena settle dulu. Sudah masak heavy breakfast untuk anak-anak. Supaya masa set up target tiada kena kacauu. Alhamdulillah.

    Stay tuned tau untuk tau special promo bulan ini.

    Nak Pinjam Bolehkah?

    Sejak Malaysia baru, sensitif betul pasal hutang piutang ini. EM sendiri terasa sebab masih lagi membayar Grolier dan mesin Penapis Udara Coway. Coway ada 3 tahun lagi. hehehehe.

    Syukur EM tiada loan PTPTN. Kalau tak, mesti terasa bahana berhutang tu. Pening doh. Oklah. EM rasa EM tidal layak cakap pasal hutang. Sebab EM sendiri pun masih ada hutang. Tapi saya mau cerita jugalah pengalaman berhutang dan menjadi pemiutang.

    Saya pernah jadi penghutang juga sama orang dan saya merasa tidak tenang. Kena-kena kalau tidak mampu ajmembayar tepat pada masanya. Jadi since from that, saya memang mengelak untuk terhutang atau diberi hutang.

    Kalau saya berhutang pun, saya akan prefer bank dan bukan orang. Orang ada perasaan, bank kalau lewat bayar kena call jak. hahah. Tapi kalau orang, kita susah mau jangka hatinya. Nanti di mulut cakap its ok, tapi dalam hati kita tak tau. So untuk elak penyakit hati. Saya tidak mahu berhutang lagi.

    HUi hutangkah? ada saya terbaca hui pun macam hutang juga. Nanti saya cerita pasal benda ini lain kali.

    Itu pasal perasaan saya semasa berhutang. Ya Allah, semoga terpelihara rezeki ku tanpa menghutang sama orang lain. Ohya, my dad pernah pinjamkan duit bisnes. RM 2500, lepas tu dia tidak mahu saya bayar balik. Dia duit tu buat belanja birthday yayang.

    Bila terfikir-fikir, kadang duit bisnes ada saja culasnya. Mungkin sebab duit tu juga. Ya Allah. Rasa serba salah. So, saya bernekad akan bayar dengan daddy semula. InShaAllah. Doakanya.

    Saya sering jadi pemiutang juga pada kawan-kawan dan saya faham perasaan pemiutang kalau si penghutang tidak mampu bayar tepat pada masanya. Jadi, ini juga salah satu sebab saya tidak berani lagi untuk berhutang.

    Satu lagi prinsip husband saya, biar tiada apa-apa yang penting jangan berhutang. Ya Allah, jaga rezeki ku. Jaga hati ku.

    Pengalaman saya sebagai pemiutang. Saya bukanlah pemiutang besar-besaran. Dulu kalau ada kawan cakap “EM pinjam duit Rm 300, minggu depan aku bayar”.

    Saya memang akan bagi pinjam terus. Tapi, sampai pada waktunya. Inform pun tidak yang si penghutang tu tidak dapat bayar. Ada juga yang minta tempoh untuk dipanjangkan. Masalahnya sebagai pemiutang duit cukup-cukup saja. Bukan along ya. mengasi hutang pun sebab ehsan. Sebab dah janji akan bayar dalam temoh seminggu.

    Bila penghutang tidak membayar hutang pada waktu yang ditetapkan. Saya sering minta duit belanja dengan husband. Bila husband tau duit sering habis sebab bagi hutang kat kawan. Kena cuci telinglah EM.

    So, start tau perangai penghutang-penghutang macam tu. Saya bagi hutang juga tapi cuma 20% dari nilai yang di pinjam. But trust me. if that person sudah cakap PINJAM. RM 20 pun u akan cari tau. Memang mulut mau relakan, tapi hati teringat-ingat pasal duit tu. Sebab kita sendiri dah tulis bahawa benda tu pinjaman.

    Benda di pinjam harus dipulangkan tau.

    Baru yang membuatkan hati si pemiutang sakit sangat! si penghutang ni siap post makan sedap-sedap, jalan sana sini, belanja orang. Lupa erk ada hutang.

    So start March 2018, saya memang tidak bagi hutang sudah. Biar apapun alasan saya tidak akan bagi hutang.

    Satu sebab saya tidak bagi hutang ialah, untuk elak penyakit hati berlaku. Dulu pernah ada orang berhutang dengan saya. Dia janji macam-macam. Sampai kesudah tak bayar. So, kerana isu hutang itu. Hubungan kami rengang dan saya jadi meluat dengan sikap dia yang show off di medsos tapi terlupa untuk membayar hutang.

    Saya tidak bagi hutang untuk elak persahabatan putus. Melainkan adik-adik sendiri. Tapi selama ini, adik-adik saya even RM 10 kalau dioarang dah cakap hutang. Mesti diorang akan bayar. ALhamdullilah.

    Kalau pun saya mau bagi juga, saya akan bagi dan orang tu tidak perlu bayar. Untuk elak penyakit hati. Tapi kalau saya tau orang tu masih cukup anggota badan. Saya tidak akan bagi hutang padanya.

    Semoga kita dijauhkan dari sifat suka menghutang.

    Oklah. Sampai sini saja omelan saya hari ini. No hurt feeling ya. Saya cuba untuk move on. Saya relakan apa yang kena pinjam, lagipun tidak banyak mana. Cuma yang mengganggu fikiran saya. Dia cakap PINJAM!! Tapi lain kali dia mau pinjam lagi. Saya memang tidak akan bagi pinjam. Tidak akan!

    Tapi beranikah lagi dia pinjam? hihihi.

    Ok. Move on saja EM. ko tunggu-tunggu pun memang orang tu tidak akan faham. Sebab saya pernah minta juga dalan 5 kali tapi ada saja alasannya yang hairan boleh joli-joli pula. So let it go sajalah.

    Sekian dari EM