Hari Gaji!!

Alhamdulillah. Tahniah pada warga Shaklee. Hari ini, hari menuai kita.

.

Berapa pun bonus anda, please! Sedekah! Simpan!

.

Hari ini, datin happy lain macam. Tiba-tiba dapat wassap dari cicit.

So happy ok! Alhamdulillah. Datin doakan Oyoi sentiasa sukses dan berjaya dalam bidang ini.

.

Selain bonus, usahawan shaklee juga ada untung runcit.

.

Happy Bonus Day

Advertisements

Melihat Kejayaan Sebelum Berjaya

Assalamualaikum and hello Monday. Lama datin tidak masuk rumah. Ada yang rindu?

.

Datin terlalu busy buat projek viral. Tapi, alhamdulillah. Walaupun sibuk, lebih banyak masa di rumah.

.

“Saya usahawan yang berjaya dan bijak mengurus rumahtangga”

.

Kebanyakan orang hanya melihat kejayaan seseorang usahawa apabila mereka berjaya. Bila kita berjaya ramai yang cakap “saya pun boleh berjaya” atau “untunglah dia, rezekinya”. Manapun alasan kalian, itu hak kalian.

.

Tapi pernahkah kita nampak apa yang berlaku sebelum kejayaan itu?

+ Rejection everyday

+ Buku akaun yang pernah kosong

+ Tidak dihargai

+ Ditikam dari belakang

+ Kerja sampai lewat malam

+ Stress

+ The rumours

+ The criticisms

Pernahkah?

Satu beza pada yang berusaha dan berhenti berusaha ialah berjaya dn tidak berjaya.

Bagi orang yang berjaya, mereka telah melakukan banyak perkara untuk gapai impian.

+ Mereka berusaha setiap hari

+ Mereka bangkit setiap hari

+ Mereka kerja keras setiap hari

+ Mereka belajar dari mentor setiap hari

+ Mereka perbaiki diri setiap hari

Mereka buat semua di atas tu setiap hari, walaupun rasa mau quit. Akhirnya mereka akan jadi seperti yang mereka impikan.

So, kawan-kawan datin yang tengah bisnes. Tidak kira apapun bisnes kalian. Anda kena kuat setiap hari.

Semoga kalian dan datin sendiri boleh berjaya dunia akhirat.

Amin.

Assalamualaikum

.

Kebanyakkan orang hanya melihat kejayaan seorang

Recognition As Senior Supervisor

16 September lepas, Shaklee meraihkan semua business leader yang ada di Sabah. Datin pun tidak terkecualilah.

Alhamdullilah.. Team datin ‘Rebirth Of Eagle (ROE)” ada 3 leader yang akan recognition sebagai Senior Supervisor dan supervisor.

Alhamdulillah.. Datin tidak pernah sangka pun datin boleh serius sampai ada pendapatan 4 angka ini.

Pada mulanya sign up sebagai distributor hanyalah ingin consume set penyusuan. Tapi, sejak terima bonus pertama bernilai RM 22. Datin macam tersemangat pula. hahahahah.. walhal masa tu, datin bergaji 4 angka juga.

Share dengan kawan-kawan di site. akhirnya bonus 3 angka pertama bernilai RM222. Start dari situ. Datin try buat Shaklee.

Nanti sambung lagi.. mari kita tengok gambar yang sempat diambil hari itu

img_9851

Event start jam 2.30PM. Yadik mau tidur sudah

 

img_9852

Our Master!! Master Laurah Misaha [MLM]

img_9853

Supervisor Mela and husband. Supervisor yang sangat berdikari. Semoga sentiasa sukses Mela

Mela, Lyno and cikoko. Ohya.. Sebelah Mela tu, staff Shaklee yang sangatlah periang. Crystal

This is me and Rapi. Seorang lagi entah ke mana sudah..hahahah

Fhreslyn and mom (my mom juga)

Boleh nampak bah kan shaklee ni adalah perniagaan keluarga. 

This is GLC family.. happy ber’wefie’. my dad pun ikut sama

GLC family 

ROE under GLC: dari kiri, Mela, Fhreslyn, Datin, Master Laila dan Miela

3 generasi: GLC> Lionize> Eagle

our happy face

This is Miela. My next Supervisor. Lets pray for her

Lepas event, kami sempat bonding dengan Master Laila

Sesi luahan perasaan.. hahahaha

This is MASTER COORDINATOR ON 2018

Gambar ini saja datin sempat ambil. Sebab busy sangat melayan dan kejar anak-anak. Thank you Shaklee sebab bagi kami penganugerahan.

Seperti yang korang nampak. Perniagaan Shaklee adalah Perniagaan keluarga. My mom and dad oso husband pun datang support.

Sekiranya ada kawan-kawan datin yang maukan perniagaan yang boleh bawa family di mana saja. boleh contact datin.

Thank you to Master Nur Laila and Master Laurah

Congratulation to Fhreslyn and Mela

See u at the top

Saya Pakar Detox Anda

Saya Pengedar Shaklee Kudat

Elly Matin

Anak dua, perut kempis

“Duvi tanak no bong e eyoi nga amu agazo buruzut” oong [adik nenekku, mama olol]

.

.

.

.

.

Sebelum translate aku mau bangga diri dulu😂

Dia bilang si ninik oong “si eyoi ni, 2 anak sudah tapi x besar tu buruzut@perut” bangga seh!!

Thank you oong😘

Alhamdulillah, memang 2 sudah anakku tapi perut endak ketara pun kecuali nampak sendiri💆

Tapi banyak juga perubahan sejak berdetox ni. Terutamanya kalau telan herb lax si pencuci usus tu.

Telan 4 biji selama seminggu, boleh Jugalah cover-cover tu perut sampai next detox lagi.

Ramai ba yang dapat kesan perut kempis bila telan herb lax. Endak pernah mengecewakan. Antara vitamin kegemaran si badan gemp macam datin😍

Actualy aku pernah share cerita ini di fb dengan gambar ku dua anak. Tapi sebab gambar itu bersama ‘rakan’ yang tengah pregnant. And then, si kawan salah paham. Dia pikir aku tengah cakap dia😂

Mahap ler ye😅. Aku tengah cakap pasal diriku☺️

Mati Hidup Semula

Bila fikir balik, macam mati hidup semula😅

.

.

.

.

.

.

.

.

Hari ni tiba-tiba terfikir. Kalau aku endak kenal apa itu herba pill yang mampu lembutkan buangan di dalam. Maybe sampai saat ini aku masih minum tea cuci perut tu😭

Bayangkan, kalau sampai saat ini aku minum tea tu. Sedangkan dulu pun, baru minum beberapa bulan sudah kena gastrik dan macam-macam penyakit.

Kalau sampai saat ini mesti lagi teruk aku kena😭. Nauzubillahminzalik! Minta di jauhkan. Kes usus ni bukan benda simple kalau bocor/luka/bengkak

Aku endak sanggup bayangkan. Paling teruk dulu masa belasan tahun pernah minum. Curi-curi ambil mom punya😅 1 malam 1 hari sakit perut tapi endak membuang.

Memang lemas eh badan😭

Syukurlah aku kenal 9 jenis herba yang telah disatukan. Digabungkan agar lebih power.

9 jenis herba yang terkandung dalam herb lax

✅ Buckhorn bark – melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan kelembapan kepada usus

✅ Licorice root – membantu proses detoks

✅ Fennel seeds – mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut atau usus.

✅ Anise seeds – merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan.

✅ Rhubarb root – Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakan sebagai antibiotik

✅ Blue malva flower – membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit

✅ Culver’s root – membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma

✅ Alfalfa leaf – membersihkan usus, darah dan hati.

✅ Senna leaf – merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, mempercepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.

Bila baca 9 jenis ramuan herb lax, aku sedar. Herb lax bukan untuk yang kerap sembelit atau mau kurus.

Herb lax bagus untuk alcoholic, kembung perut. Try baca 9 jenis ramuan tu. Mana tau kamurang ada ciri-ciri yang perlukan sebotol herb lax ini?

Mana taukan? Bah.. thank you baca sampai sini💋

Jom Mudahkan Urusan Orang Lain

Happy Indipendente Day Malaya. 60 tahun Merdeka. Adakah merdeka itu dalam jiwa kita?

Datin sendiri endak sedar macam erti kemerdekaan bila umur makin meningkat ni. Kalau dulu erti kemerdekaan datin : kibar flag, berbaris, nyanyi lagu2 patriotic😅

Nowadays in 2017, macam jarang sudah orang buat macam tu. Is it people to busy with their life ?

But, when I always dengar cerita orang yang travel overseas. Mereka lebih suka memilih peribahasa “hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri. Bagus lagi di negara sendiri” so, i think my country is still not bad ba.

Eyalah. Sifat manusia. Sedangkan semut di pulau sebelah kenampakan, tapi gajah depan mata endak nampak😂

Apa bah aku merepek ini😅

Today is Shaklee closing day😍. Hari terakhir boleh sign up member dengan special price vita c.

Actually tak mau cerita pasal tu. Sebab saya sudah siap closing😍

But, i want to talk about, how we memudahkan urusan orang lain and then urusan kita dipermudahkan.

Erk.. Saya kalau boleh ingin semua urusan dipermudahkan. But, sometimes ada orang yang susah betul mau berfikir pasal orang lain. Kerana urusan si A endak settle sama datin. Sampai urusan datin endak dapat settle pada si B.

Sedih juga bah kalau gitu. Kerana membantu si A, terpaksa si B kena hanging😭

Berbelit-belit pulakan. Saya sering kecewa sesetengah orang, meremehkan payment bila sudah ambil barang. Kaya mana pun ko show sama saya kalau begitu perangai. Susah mau tepati janji, susah saya mau hadam🤔.

Kenapa bagi barang dulu kalau orang tu endak bayar? Ok!! Ini saya mau hempap juga diri sendiri! Tapi, that person always janji and janji bah. Paling bikin malu sama dia. Show of on FB. Ke sana ke mari. Makan sana makan mari but. Hutang sikid pun tak mampu bayar

Tapi, mulut bukan main kaya😂

Cool down datin!!

Hatiku endak merdeka hari ini!!

Aku mau closinglah girl! Takkan orang kayo macam ko endada online bankin?😅

Syukur kenal herba 9 sekawan

Bila fikir balik, macam mati hidup semula😅
.
.
.
.
.
.
.
.

Hari ni tiba-tiba terfikir. Kalau aku endak kenal apa itu herba pill yang mampu lembutkan buangan di dalam. Maybe sampai saat ini aku masih minum tea cuci perut tu😭

Bayangkan, kalau sampai saat ini aku minum tea tu. Sedangkan dulu pun, baru minum beberapa bulan sudah kena gastrik dan macam-macam penyakit.

Kalau sampai saat ini mesti lagi teruk aku kena😭. Nauzubillahminzalik! Minta di jauhkan. Kes usus ni bukan benda simple kalau bocor/luka/bengkak

Aku endak sanggup bayangkan. Paling teruk dulu masa belasan tahun pernah minum. Curi-curi ambil mom punya😅 1 malam 1 hari sakit perut tapi endak membuang.

Memang lemas eh badan😭

Syukurlah aku kenal 9 jenis herba yang telah disatukan. Digabungkan agar lebih power.

9 jenis herba yang terkandung dalam herb lax

✅ Buckhorn bark – melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan kelembapan kepada usus

✅ Licorice root – membantu proses detoks

✅ Fennel seeds – mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut atau usus.

✅ Anise seeds – merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan.

✅ Rhubarb root – Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakan sebagai antibiotik

✅ Blue malva flower – membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit

✅ Culver’s root – membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma

✅ Alfalfa leaf – membersihkan usus, darah dan hati.

✅ Senna leaf – merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, mempercepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.

Bila baca 9 jenis ramuan herb lax, aku sedar. Herb lax bukan untuk yang kerap sembelit atau mau kurus.

Herb lax bagus untuk alcoholic, kembung perut. Try baca 9 jenis ramuan tu. Mana tau kamurang ada ciri-ciri yang perlukan sebotol herb lax ini?

Mana taukan? Bah.. thank you baca sampai sini💋

Tea Cuci Perut vs Gastrik

"Sengsaranya aku lepas makan cuci usus tu, terus malar kena gastrik"
.
.
.
.
.
.
.


.
.
Ini aku pernah😂, aku rasa ko pun pernah. Dulu-dulukan femos betul minum tea untuk melabur😅

Betulkan??

Aku sampai bawa bekal p kerja bah. Tea cuci usus tu adalah minuman rujiku😅

Pagi petang, siang malam aku minum. Last-last imun sudah ususku sampai penghadaman endak betul

Tiba-tiba pandai gastrik, lepas tu pandai mau muntah. Perut kembung. Paling teruk susah mau melabur. Padahal kita ni mau minum tea cuci usus sebab mau melabur dengan senang. Lain pula jadinya😭

Inilah akibatnya kalau beli semborono. Aku beli di farmasi terkenal ok tea tu. Tapi tiada pun dalam kotak atau cashier tu cakap endak boleh minum everyday.

Inilah kebaikan beli barang sama orang yang berpengalaman. Baru ku sedar kenapa shaklee tidak dijual difarmasi. Ko sedarkah?

Paling teruk. Minum tea endak sedap setiap hari sampai kena gastrik dan penghadaman jadi teruk dan BERAT BADAN ITU-ITU JUGA!! Indak kau panas??

Panaslah bah kan. Bukan sedap pun mau melabur tapi 1 malam sakit perut😅

Teruk teruk teruk!

Nasiplah aku insaf sudah! Kalau endak sampai sekarang aku 🤰 tanpa anak😂.

Sejak insaf ni, aku kalau boleh mau kamurang pun insaflah bah. Jangan juga tamaha mau kurus sampai memudaratkan kesihatan. Betulkan?

Bah.. kalau ada mau pengalaman bolehlah share di ruang komen😘

Sembelit dan minum minyak masak?

"Lama sudah tercari-cari yang boleh legakan SEMBELIT? Sampai ada yang sanggup minum minyak makan semasa berpantang?"

Hah.. siapa tu? Aku endak mengaku minum minyak😅 tapi aku pernah sembelit dengan TERUK sekali masa bersalinkan yayang.

Kawan cakap minum ubat sinsang tapiiiii. Aku minum macam yang dalam sukatan itu. Tiada hasil!! Masih sakit!! Last2 aku minum 1/2 botol sehari. Selama hampir sebulan aku beli lebih dari 20 botol untuk legakan sembelit. Sebotol RM9 paling murah dan RM15 palinn mahal. Botak juga lakiku masa tu😂

Tapi apakan daya, gila sakit bah sembelit tu. Sudahlah jahitan belum sembuh!! Matai begegar lutut dalam jamban 🚽!!

Kawan pernah perkenalkan 1 produk dengan aku. Produk tu ada lulusan KKM, ramai yang bagi feedback terbukti berkesan, company pun bukan calang-calang. Paling gila masa tu, produk tu ada kajian klinikal bahawa produk tu memang BERKESAN, MESTA ALAM & SELAMAT

Terang-terang bukti aku endak percaya bah. Masa tu umur baru 23 tahun! Banyak duit!! Kerja petronas! Laki tender petronas! Harga produk tu RM 60.95! Boleh makan sampai 4 bulan.

Aku tak beli! Sebab aku pilih produk yang berharga RM9 beli hari-hari. Macam bod*h juga sikitkan?

Mungkin ada sudah yang mo panas baca post ku ini. Mau tau apa produk tu?

Jap jap jap. Aku mo kasi tau pengalaman ku makan ini produk.

Kita sembelit ni macam yang ko taulahkan? Bila kita lama tidak melabur, terlalu makan cecair yang tinggi kandungan gula dan garam!! ⬅️ hati-hari!! Kita sakit perut! Lepas tu, p jambat susah mau membuang! Endak selesa! Sampai naik angin 1 badan! Badan lemas dan tidak bermaya serta sakit perut!!

Jangan tipu! Aku pernah rasa bah tu!

Jadi sejak aku jadi bijak! Aku pun belilah produk yang kawan aku suggest tu! Alhamdulillah! 24 tahun masa tu! Bijak sudah😂

Telan sekali! Bukan terus membuang! Esoknya selepas 10jam. Jamban menantiku😅. Duduk jak. Vrussssss!! Keluar bah!

Adalah dalam 5 minit gitu tanpa henti. Penjual tu pesan "lepas ko melabur tgk warna apa buangan ko"

Gila.. mihir kau ini tau!! Tapi aku tengok juga😂. Mak ai.. kenapa hitam?? Banyak? Tadi teda pun meneran😶

Rupanya produk tu mengasi bersih dinding usus yang menyebabkan kita sembelit. Hitam-hitam tu, itulah buangan kita yang lama melekat di usus😨. Yuck 🤢!

Produk tu namanya Herb-Lax, specialnya pencuci perut ini dari pencuci lain yang ada di pasaran. Dia ada campuran proprietari Herb-La™ termasuk daun senna, yang digunakan secara tradisional sebagai laksatif semula jadi.
Merangsang pergerakan usus untuk melancarkan proses perkumuhan semula jadi tubuh.

Naa.. semula jadi membuang! Endak rasa sakit perut macam telan or minum ubat cuci perut lain!

Siuk bah..

Sejak, terasa KEBAGUSAN produk ini. Aku jadi pengedar juga. So kalau ko mau, boleh contact aku. Ala.. pm saja bah.

Atau kalau malas pm. Komen jak "💋" terus ku pm tu😘

With ❤️

Elly Matin

Cabaran Bisnes Shaklee

Setiap cabaran tu datangnya dari diri kita sendiri.

Macam mana mau lepas dari cabaran diri sendiri itu pun kita kena buat sendiri.

Aku personally banyak cabaran. Cabaran di mana aku tidak disokong! Aku diperli 😅

Yang perli bukan orang lain. Orang yang kau kenal dan kenal kau.

Aku ramai dapat kata-kata sindiran dari beberapa rakan ku dulu

Mula-mula baru mau start buat bisnes ni banyak cemuhan aku dapat. Bila aku mau berubah lebih positif pun banyak sangat cemuhan dari 'rakan' aku.

Cara aku elak rakan macam tu, aku tidak akan hang out lagi dengan mereka. Mereka cuba tuduh aku bahawa aku sombong. In this situation who is sombong actually.

Ok.. itu baru mau start. Baru mau merasa bonus 3 angkah.

Lepas tu bila 1st time dapat bojus 4 angkah. Lagi kuat aku diperli. Sampai down selama 3 bulan. Ya Allah, kiranya inilah bisnes terbaik untukku. Naikkanlah semangatku untu berjuang.

Alhamdulillah. Naik semangat ku. Walaupun terima kutukan dari 'rakan'

Walhal. Aku bukanlah menipu bah. Dalam bisnes ni. Ko buat, ko dapat. Ko malas, ko tida dapat!

And now. Rank makin naik!! Diperli lagi. Aku anggap perlian ko itu menjadi doa yang baik utk ku.

Semoga setiap kata-kata sindiran mereka menjadi doa padaku.

Ya Allah. Terima kasih atas segala nikmat yang aku dapat sekarang. Aku bukan tamak, tapi aku mau lagi sebab masih banyak aku belum capai.

Amen

Pada kawan-kawan yang tidak bisnes, jangan suka perli kawan-kawan yang bisnes.😁