Bersalin Secara Pembedahan Setiap Tahun

Sharing ini dari salah seoranh sideline datin. Seorang isteri dan ibu yang luar biasa. semua ibu-ibu luar biasa bah kan? 

tapi datin rasa dia terlebih amazing. why?

setakat ini, ini pertama kali datin jumpa ibu bersalin setiap tahun dengan kaedah pembedahan. yeah!! my sideline or Ckay bersalin secara pembedahan atau c-section 3 dari 4 orang anak dia selama 4 tahun berturut-turut. 

boleh fahamkah bahasa datin tu? maksudnya setiap tahun dia bersalin dan 3 kali bersalin secara pembedahan. what a amazing mom😍

jom ikuti cerita penuh dia 

Saya mau share..hari ni genap 7hari sa lepas operation.

Mungkin ada yang tidak tau. Czer kali ini czer yang ke-3 dalam 3 tahun. Mesti tebayang-bayang luka lambat sembuhkan dengan scar lama yang belum sembuh setahun lagi sudah pregnant balik.

So saya memang aim vivix untuk sembuh dengan cepat. Tapi saya tidak sangka begini cepat sembuh. Padahal kali ini czer, paling sakit saya pernah rasa sebab saya buat 2 operation dalam 1 masa

saya start ambil vivix hari pertama lepas operation. Saya mula rasa sakit berkurang pada hari ke-4 dan skala kesakitan semakin berkurang setiap hari. Hari ke-5, saya boleh katakan skala kesakitan saya 3/10 saja. Tidak sangka hari ini, saya langsung tidak rasa sakit [skala kesakitan 0/10]. Macam tidak percaya begini cepat.

So vivix memang AMAZING

Caroline 

Alhamdulillah. tahniah ckay. anda memang ibu yang hebat.

So lepas ni, kalau ada kengkawan yang bersalin secara czer boleh suggest vivix tau. vivix mempercepatkan penyembuhan luka. sebab vivix ni dia repair sedalam DNA kita.

datin pun bersalin secara czer juga. mau taukah ceritanya??

[Masaklah Kau] Ketam Masak Kicap

Balik kudat memang akan makan ketam. well, seafood yang ada di Kudat memang fresh2 belaka. 

Selama ni, asal masak ketam mesti masak sos. tapi kali ni teringin mo makan ketam masak kicap. tapikan selalunya kalau kami masak pun ndak heavy2 bah.. contohnya kalau masak sos, tumis bawang letak ketam dan sos. kalau kicap pun lebih kurang jak cara masak. kalau mau heavy pun datin selalu masak butter crab. memang terbaiklah!!!

kali ni mau makan heavy2. bersyukur kenal detox plan shaklee. walaupun makan tak jaga tapi still berat maintain selepaa detox 3 kali😍

ok.. resepi ni datin dapat dari blogger ketam masak kicap

resepi asal dia pedas, datin modify sikit jak. tak letak gula dan cili.

tapi terlebih garam kot. masin, but still sedap.

datin belanja gambar

sebelum makan datin memang sudah telan lecithin siap-siap sebagai pembakar lemak.

datin tak makan banyak sebab masih kenyang. tapi anak2 memang power gila bab seafood ni.

siapa mau datang kudat boleh contact datin. 

Kenyang Minum Jus Vivix

Happy wekend uolls.. dalam fb saya, saya bahasakan diri sebagai datin. Tapi saya bukan datin tau😜. Itu nama pena saja. So izinkan saya gunakan nama pena sebagai “datin”. Bolehkan? 

Okie.. this sunday rasa malas sangat sebab bangun tidur hp mati ndada charge. Its menses day😣 so datin memang suka bangun lewat sikit masa2 ni. Bangun tadi rasa lapar sangat.. tapi pagi ni ada coaching pula. 

Janji datang jam 8 sekarang dah jam 9.30am. Adoi.. nak berjaya kena tepati masa tau.

Nak breakfast berat sebenarnya. Atau lebih kasar. Craving maggie😂. Tekak datin dah ras gatal sangat mau makan benda tu. Tapi datin tidurkan Ellyah. Sambil tu minum jus vivix datin.


Jus ni datin buat setiap hari ahad. Hari biasa datin teguk saja😂. But sunday is special so datin buat jus vivix ni. Pekatkan? Padahal 1 sudu kecil saja ahh.

Minum sambil ayun Ellyah. Dalam hati, lepas Ellyah tidur aku p makan maggie ni😂

Lepas Ellyah tidur jus vivix tu tinggal ini jak


Mo makan. Rasa mo muntah pula😅, kenyang gila dengan jus ini.

Selamatlah ko perut😍

Alhamdulillah. Selamat dari makan fast food.

Kalau macam ni hari2 buat vivix macam juslah. U kena try tau😍

Vivix

A Revolutionary Breakthrough from Shaklee
Vivix® Botanical Beverage Mix is a revolutionary breakthrough in polyphenol nutrition.

Vivix® contains Shaklee’s own botanical blend of Polygonum Cuspidatum, Muscadine grape, European Elderberry and Purple Carrot, which are rich in polyphenols. Polyphenols are a group of phytochemicals that are plant-derived compounds with antioxidant and cellular aging benefits.

* All natural. Patent-pending. Clinically tested key ingredients. Exclusive to Shaklee.

HFMD kah ni?

I fell in love.. Again and again..

=======================

Selasa lepas, selesai COD dalam jam 3.30pm, saya dan anak-anak singgah beli kuih. Seperti biasa, Aysha pilih 2 jenis kuih kegemaran dia iaitu kuih lenggang dan pinjaram.

.

Selesai membeli, kami masuk ke perut kereta dan Aysha tidak sabar-sabar mau makan kuih yang baru dibeli. Tiba-tiba dia mengadu sakit dan mengeluarkan semula kuih dari dalam mulutnya.

.

Saya cepat-cepat cek kuih tu, mungkin ada benda tajam.. Mungkin basi.. Tapi, semuanya ok. Saya tengok Aysha menangis sambil memegang lidahnya.

.

Terkejut saya melihat lidah Aysha ada banyak biji-biji seperti ulser. Alamak!! HFMD kah??! Saya periksa tangan dan kaki dia, semua ok, tiada sebarang ruam atau simptom HFMD. Saya cek suhu badan pun tiada demam. Tapi, dia masih menangis sambil berkata, “Sakit!”.

.

Panic! Kebetulan kami parking betul-betul di depan klinik. Saya terus keluar dari perut kereta dan bawa anak-anak ke klinik. Terpampang notis “Maaf, sekarang masa REHAT” di atas kaunter pendaftaran. Aikk.. Pelik. Kalau rehat, kenapa tak kunci pintu dan letak signboard depan pintu?

.

Kami duduk dan menunggu. Saya sempat Google berkenaan HFMD. Menurut info dari pelbagai blog, tiada ubat untuk HFMD dan ia akan sembuh dengan sendiri. Selepas membaca beberapa blog, saya yakin Aysha tak kena HFMD sebab dia tidak mengalami sebarang simptom HFMD.

.

10minit menunggu, kaunter masih tutup. Saya dan anak-anak masuk semula ke kereta dan saya nekad bawa Aysha balik rumah dulu. Sebelum start enjin, saya sempat snap gambar lidah Aysha dan send ke group Whatsapp Family, minta nasihat. 

.

Adik saya kata, “Saya pernah kena ulser macam tu di lidah. Memang sakit. Bagi dia minum air banyak-banyak”. Kakak saya pula cakap, “Boleh bagi makan dia gula-gula lolipop atau aiskrim untuk kurangkan rasa sakit”.

.

Emmm.. Gula-gula dan aiskrim memang kegemaran anak-anak tapi semua tu makanan tak sihat. Air??.. Aysha cerewet minum air. Dia hanya suka minum air yang berperisa. Manis! 

.

Ting!!! Idea datang!! Nasib baik di rumah masih ada minuman isotonik, PERFORMANCE. Tapi.. Masalahnya.. Aysha tak berapa suka rasa Performance. Walaupun perisa oren, tapi kurang manis. 

.

Sampai rumah, saya bancuh Performance dalam botol susu Aysha dengan menggunakan air sejuk. Aysha memang suka minuman sejuk! So, tanpa banyak tanya, dia terus habiskan 1botol air Performance. Dah habis, dia kata, “Mau lagi”. So.. Saya buatkan lagi 1botol.

.

Selepas habis minum 2botol Performance, dia kata mau makan kuih. Saya cek semula lidah dia, biji-biji tadi dah mula kecut. Alhamdulillah.. Dia dah boleh makan kuih pinjaram tanpa mengadu rasa sakit.

.

Esok pagi, lidah Aysha dah kembali normal dan tak sakit. Tapi.. Nampaknya, dia dah jatuh cinta dengan Performance.. Sampai hari ini, dia pura-pura mengadu sakit sambil pegang lidah dan cakap, “Mau air oren”. 😅

.

Thank you Allah.. Thank you Performance.

.

Perkongsian Puan Laurah

Kenapa Kerbau tiada kanser?

Bila saya menggali cerita pasal pendetox badan kita ni kan..makin saya takut makan sembarang..

ini ialah keadaan perut kita yang bersih.. ingatka perut lembu atau karabau yg selalu kita lahap tu.. berish sajakan perut dorang, sebab itu karabau sama lembu makan rumput jak.. walaupun ada org cakap dorang gemuk juga walaupun makan rumput.. tapi pernah kau dingar karabau kena kenser perut? ndak pernahkan.. I taulah.. bapakku taukey karabau dan lembu.. x pernah pula aku dengar karabaunya ada kanser..

.

bayangkan perut kita.. bayangkannnnn….. mari saya cerita ar, contohnya sayakan.. suka sangat makan makanan yang fatty, junk, fast food..

rasanya perut saya ada rupa macam perut dalam gambarka lagi?

.

itulah kebanyakkan kita yang ada title manusia ni ada penyakit pelik2.. paling femes sekarang kanser perut.. nauzubillahminzalik…. kenapa kena kanser perut? sebab makanan kita yang sukar di hadam.. birak yang tida menentu.. normal pipol dia birak at least twice a day.. tapi kita birak once a week.. hati2 ya kalau ada simptom macam ni..

.

supplement? ok perlukah.. suda eat clean kenapa mau supplement.. hakak2 abang2.. please sedar.. kita memang eat clean tapi adakah sayur or buah kita makan bebas dari toksin contohnya bikin mati itu ulat2? kau yakin bebas? ok.. fungsi supplement dia kasi tolong kita repair darah, tisu badan, sel2 mati kita dan detox.. juga kasi lengkap apa yg terkurang dalam pemakanan harian kita. faham? tapi mestikah shaklee? kau tanya saya konfom saya jawap mesti.. yes.. shaklee is the best supplement for detox.. sekali lagi I cakap.. shaklee bukan hanya detox ur kolon or usus.. tapi ia juga detox seluruh badan kita.. repair sel darah kita, repair sistem dalm badan kita.. dan yg paling penting shaklee adalah supplement paling selamat di dunia.. terbukti selamat.. bukti ini bukan saya yg claim ok..bukti ini saintis dan company lain yang buktikan..

.

akhir sekali trylah detox kalau nak hidup gojes, sihat dan cergas

.

panjang owhkan.. siapa baca sampai habis bolehlah komen dan bagi pendapat kamu.. perlukah tidak perlu detox ini.

.

kalau malas buat detox atleast once a week In a month..
share je, tak mo kopi2

Selera Anak Berubah

Just because facebook pipol is much sensitive. so I rather write here. hihihi. maybe, the pipol is to sensitive rasa frenlist fb saya, dia saja. huh. tak terfikir kali, apa yg saya cuba cakap itu untuk diri sendiri. hum.. maybe I need Bcomplex. krik krik krik.

ok. selera anak korang pandai berubahkah?

my mom tips. kalau anak ndak makan nasi, buatkan dia bubur. kalau tak makan bubur, bagi nasi. tukar2. tak kira mee,bubur or nasi.

tapi, saya pula buat macam ni. 4 hari anak2 makan nasi+lauk pauk. 4 hari lagi makan bubur + lauk pauk. selalu lauk fav diorang adalah sup ikan + sayur. 

supplement tak tinggal tau. 

nanti karang mau cerita pasal supplement anak pula.

ini breakfast anak2

bubur nasi + sayur bayam + ikan bilis

Semalam ikut demo Tupperware. terpikat pula dengan kegunaan chopper. selama ni, saya chop bawang saja. lepas ni mau try chop benda lain pula. macam mau buat bebola ikan untuk anak2. korang ada resepi?

kalau dah buat nanti saya share.

okie.. that all.. kalau ada mama2 yg ada anak kurang selera makan boleh hubungi saya tau www.wasap.my/60135566683. Saya sedia membantu

Chicken Butter

Chicken Butter

Perapan

500g isi ayam tanpa tulang [potong dadu]

1 cup tepung beras

1 sudu garam

3 sudu kunyit

1 biji telur

caranya

1. perap ayam dengan telur [letam blackpepper/white pepper] biarkan dalam 5-10 minit

2. gaul tepung, kunyit dan garam

3. toskan ayam dan masukkan dalam tepung yang sudah di ayak. 

4. goreng dia. gunalah non stick pan or pot. atau air fryer. umi pakai non stick belanga je. ala2 uncle bob.

* makesure uolls tak letak sekali ya ayam tu. umi letak satu2 dalam tepung. supaya tepung tak berketul dan nampak cantikkk saja dan jimat.

Masak butter

1 sudu besar butter

1 buku bawang putih [Hantu garlic]

5 tangkai daun kari

1 tin susu cair [hantu juga]

caranya

1. of kos kena panaskan kuali. lepas tu masukkan butter. I suggest uolls guna nonstick pan or belanga. supaya segala mak nek butter tak melekat dan dapat di masukkan dalam pinggan aka perut😂

2. lepas tu masukkan garlic. u know what, kalau guna non stick pan or pot memang best. tiada istilah bahan masakan tebakar😂

3. masukkan daun kari

4. masukkan ayam yang dah goreng tadiiiii. gaul2 bagi butter tu menyerap dalam ayam

5. Masukkan pula setin susu cair. yummy

Siap. jangan lupa tag umi bila dah siap masak ya.

pesanan akhir

Pengambilan tepung, minyak, gula dan garam dalam makanan tidak bagus. So, umi cadangkan lengkapkan nutrisi yang kita tidak dapat dari makanan dengan ambil supplement. 😍

with love

umi [EM]

Alfalfa Complex Shaklee

Alfalfa Complex Shaklee merupakan Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr Shaklee dalam tahun 1950-an. Diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago sativa) secara organik di California yang bebas dari pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia. Alfalfa juga dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan”.

maksudnya Alfalfa Complex ini suda berumur 67 tahun wujud. terasa bangga pula sebab Alfalfa Complex adalah antara supplement pertama yg saya consume.

ini dia pokok alfalfa (Medicago sativa) yg shaklee guna untuk formula alfalfa complex. 

Medicago Sativa memiliki gred yang paling tinggi di kalangan tumbuhan alfalfa. Tumbuhan ini mengambil masa sekurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi.

nampak tak mana 1 Alfalfa? di atas tu.

Daun alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila ia telah mencapai tahap kematangan mutlak iaitu daun alfalfa yang telah matang kaya dengan klorofil. Daun-daun ini dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Manakala bahagian lain yang tidak penting dilupuskan.

akar dah tumbuh panjang2 hinggah 20kaki dan di tanam sehingga 2 tahun, dah matang ambil daun saja😅. tapi itulah kebenaran produk Shaklee. 

saya sangat fall in love dengan Alfalfa Complex tau😁. banyak sebab, antaranya MENJADI KACIP FATIMAH saya.

klik sini : http://bit.ly/2lD34Sx untuk tempahan

Saya pengedar Shaklee di kawasan Kudat