Vivix

A Revolutionary Breakthrough from Shaklee
Vivix® Botanical Beverage Mix is a revolutionary breakthrough in polyphenol nutrition.

Vivix® contains Shaklee’s own botanical blend of Polygonum Cuspidatum, Muscadine grape, European Elderberry and Purple Carrot, which are rich in polyphenols. Polyphenols are a group of phytochemicals that are plant-derived compounds with antioxidant and cellular aging benefits.

* All natural. Patent-pending. Clinically tested key ingredients. Exclusive to Shaklee.

HFMD kah ni?

I fell in love.. Again and again..

=======================

Selasa lepas, selesai COD dalam jam 3.30pm, saya dan anak-anak singgah beli kuih. Seperti biasa, Aysha pilih 2 jenis kuih kegemaran dia iaitu kuih lenggang dan pinjaram.

.

Selesai membeli, kami masuk ke perut kereta dan Aysha tidak sabar-sabar mau makan kuih yang baru dibeli. Tiba-tiba dia mengadu sakit dan mengeluarkan semula kuih dari dalam mulutnya.

.

Saya cepat-cepat cek kuih tu, mungkin ada benda tajam.. Mungkin basi.. Tapi, semuanya ok. Saya tengok Aysha menangis sambil memegang lidahnya.

.

Terkejut saya melihat lidah Aysha ada banyak biji-biji seperti ulser. Alamak!! HFMD kah??! Saya periksa tangan dan kaki dia, semua ok, tiada sebarang ruam atau simptom HFMD. Saya cek suhu badan pun tiada demam. Tapi, dia masih menangis sambil berkata, “Sakit!”.

.

Panic! Kebetulan kami parking betul-betul di depan klinik. Saya terus keluar dari perut kereta dan bawa anak-anak ke klinik. Terpampang notis “Maaf, sekarang masa REHAT” di atas kaunter pendaftaran. Aikk.. Pelik. Kalau rehat, kenapa tak kunci pintu dan letak signboard depan pintu?

.

Kami duduk dan menunggu. Saya sempat Google berkenaan HFMD. Menurut info dari pelbagai blog, tiada ubat untuk HFMD dan ia akan sembuh dengan sendiri. Selepas membaca beberapa blog, saya yakin Aysha tak kena HFMD sebab dia tidak mengalami sebarang simptom HFMD.

.

10minit menunggu, kaunter masih tutup. Saya dan anak-anak masuk semula ke kereta dan saya nekad bawa Aysha balik rumah dulu. Sebelum start enjin, saya sempat snap gambar lidah Aysha dan send ke group Whatsapp Family, minta nasihat. 

.

Adik saya kata, “Saya pernah kena ulser macam tu di lidah. Memang sakit. Bagi dia minum air banyak-banyak”. Kakak saya pula cakap, “Boleh bagi makan dia gula-gula lolipop atau aiskrim untuk kurangkan rasa sakit”.

.

Emmm.. Gula-gula dan aiskrim memang kegemaran anak-anak tapi semua tu makanan tak sihat. Air??.. Aysha cerewet minum air. Dia hanya suka minum air yang berperisa. Manis! 

.

Ting!!! Idea datang!! Nasib baik di rumah masih ada minuman isotonik, PERFORMANCE. Tapi.. Masalahnya.. Aysha tak berapa suka rasa Performance. Walaupun perisa oren, tapi kurang manis. 

.

Sampai rumah, saya bancuh Performance dalam botol susu Aysha dengan menggunakan air sejuk. Aysha memang suka minuman sejuk! So, tanpa banyak tanya, dia terus habiskan 1botol air Performance. Dah habis, dia kata, “Mau lagi”. So.. Saya buatkan lagi 1botol.

.

Selepas habis minum 2botol Performance, dia kata mau makan kuih. Saya cek semula lidah dia, biji-biji tadi dah mula kecut. Alhamdulillah.. Dia dah boleh makan kuih pinjaram tanpa mengadu rasa sakit.

.

Esok pagi, lidah Aysha dah kembali normal dan tak sakit. Tapi.. Nampaknya, dia dah jatuh cinta dengan Performance.. Sampai hari ini, dia pura-pura mengadu sakit sambil pegang lidah dan cakap, “Mau air oren”. 😅

.

Thank you Allah.. Thank you Performance.

.

Perkongsian Puan Laurah

Kenapa Kerbau tiada kanser?

Bila saya menggali cerita pasal pendetox badan kita ni kan..makin saya takut makan sembarang..

ini ialah keadaan perut kita yang bersih.. ingatka perut lembu atau karabau yg selalu kita lahap tu.. berish sajakan perut dorang, sebab itu karabau sama lembu makan rumput jak.. walaupun ada org cakap dorang gemuk juga walaupun makan rumput.. tapi pernah kau dingar karabau kena kenser perut? ndak pernahkan.. I taulah.. bapakku taukey karabau dan lembu.. x pernah pula aku dengar karabaunya ada kanser..

.

bayangkan perut kita.. bayangkannnnn….. mari saya cerita ar, contohnya sayakan.. suka sangat makan makanan yang fatty, junk, fast food..

rasanya perut saya ada rupa macam perut dalam gambarka lagi?

.

itulah kebanyakkan kita yang ada title manusia ni ada penyakit pelik2.. paling femes sekarang kanser perut.. nauzubillahminzalik…. kenapa kena kanser perut? sebab makanan kita yang sukar di hadam.. birak yang tida menentu.. normal pipol dia birak at least twice a day.. tapi kita birak once a week.. hati2 ya kalau ada simptom macam ni..

.

supplement? ok perlukah.. suda eat clean kenapa mau supplement.. hakak2 abang2.. please sedar.. kita memang eat clean tapi adakah sayur or buah kita makan bebas dari toksin contohnya bikin mati itu ulat2? kau yakin bebas? ok.. fungsi supplement dia kasi tolong kita repair darah, tisu badan, sel2 mati kita dan detox.. juga kasi lengkap apa yg terkurang dalam pemakanan harian kita. faham? tapi mestikah shaklee? kau tanya saya konfom saya jawap mesti.. yes.. shaklee is the best supplement for detox.. sekali lagi I cakap.. shaklee bukan hanya detox ur kolon or usus.. tapi ia juga detox seluruh badan kita.. repair sel darah kita, repair sistem dalm badan kita.. dan yg paling penting shaklee adalah supplement paling selamat di dunia.. terbukti selamat.. bukti ini bukan saya yg claim ok..bukti ini saintis dan company lain yang buktikan..

.

akhir sekali trylah detox kalau nak hidup gojes, sihat dan cergas

.

panjang owhkan.. siapa baca sampai habis bolehlah komen dan bagi pendapat kamu.. perlukah tidak perlu detox ini.

.

kalau malas buat detox atleast once a week In a month..
share je, tak mo kopi2

Selera Anak Berubah

Just because facebook pipol is much sensitive. so I rather write here. hihihi. maybe, the pipol is to sensitive rasa frenlist fb saya, dia saja. huh. tak terfikir kali, apa yg saya cuba cakap itu untuk diri sendiri. hum.. maybe I need Bcomplex. krik krik krik.

ok. selera anak korang pandai berubahkah?

my mom tips. kalau anak ndak makan nasi, buatkan dia bubur. kalau tak makan bubur, bagi nasi. tukar2. tak kira mee,bubur or nasi.

tapi, saya pula buat macam ni. 4 hari anak2 makan nasi+lauk pauk. 4 hari lagi makan bubur + lauk pauk. selalu lauk fav diorang adalah sup ikan + sayur. 

supplement tak tinggal tau. 

nanti karang mau cerita pasal supplement anak pula.

ini breakfast anak2

bubur nasi + sayur bayam + ikan bilis

Semalam ikut demo Tupperware. terpikat pula dengan kegunaan chopper. selama ni, saya chop bawang saja. lepas ni mau try chop benda lain pula. macam mau buat bebola ikan untuk anak2. korang ada resepi?

kalau dah buat nanti saya share.

okie.. that all.. kalau ada mama2 yg ada anak kurang selera makan boleh hubungi saya tau www.wasap.my/60135566683. Saya sedia membantu

Chicken Butter

Chicken Butter

Perapan

500g isi ayam tanpa tulang [potong dadu]

1 cup tepung beras

1 sudu garam

3 sudu kunyit

1 biji telur

caranya

1. perap ayam dengan telur [letam blackpepper/white pepper] biarkan dalam 5-10 minit

2. gaul tepung, kunyit dan garam

3. toskan ayam dan masukkan dalam tepung yang sudah di ayak. 

4. goreng dia. gunalah non stick pan or pot. atau air fryer. umi pakai non stick belanga je. ala2 uncle bob.

* makesure uolls tak letak sekali ya ayam tu. umi letak satu2 dalam tepung. supaya tepung tak berketul dan nampak cantikkk saja dan jimat.

Masak butter

1 sudu besar butter

1 buku bawang putih [Hantu garlic]

5 tangkai daun kari

1 tin susu cair [hantu juga]

caranya

1. of kos kena panaskan kuali. lepas tu masukkan butter. I suggest uolls guna nonstick pan or belanga. supaya segala mak nek butter tak melekat dan dapat di masukkan dalam pinggan aka perut😂

2. lepas tu masukkan garlic. u know what, kalau guna non stick pan or pot memang best. tiada istilah bahan masakan tebakar😂

3. masukkan daun kari

4. masukkan ayam yang dah goreng tadiiiii. gaul2 bagi butter tu menyerap dalam ayam

5. Masukkan pula setin susu cair. yummy

Siap. jangan lupa tag umi bila dah siap masak ya.

pesanan akhir

Pengambilan tepung, minyak, gula dan garam dalam makanan tidak bagus. So, umi cadangkan lengkapkan nutrisi yang kita tidak dapat dari makanan dengan ambil supplement. 😍

with love

umi [EM]

Alfalfa Complex Shaklee

Alfalfa Complex Shaklee merupakan Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr Shaklee dalam tahun 1950-an. Diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago sativa) secara organik di California yang bebas dari pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia. Alfalfa juga dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan”.

maksudnya Alfalfa Complex ini suda berumur 67 tahun wujud. terasa bangga pula sebab Alfalfa Complex adalah antara supplement pertama yg saya consume.

ini dia pokok alfalfa (Medicago sativa) yg shaklee guna untuk formula alfalfa complex. 

Medicago Sativa memiliki gred yang paling tinggi di kalangan tumbuhan alfalfa. Tumbuhan ini mengambil masa sekurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi.

nampak tak mana 1 Alfalfa? di atas tu.

Daun alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila ia telah mencapai tahap kematangan mutlak iaitu daun alfalfa yang telah matang kaya dengan klorofil. Daun-daun ini dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Manakala bahagian lain yang tidak penting dilupuskan.

akar dah tumbuh panjang2 hinggah 20kaki dan di tanam sehingga 2 tahun, dah matang ambil daun saja😅. tapi itulah kebenaran produk Shaklee. 

saya sangat fall in love dengan Alfalfa Complex tau😁. banyak sebab, antaranya MENJADI KACIP FATIMAH saya.

klik sini : http://bit.ly/2lD34Sx untuk tempahan

Saya pengedar Shaklee di kawasan Kudat

“Anu” Saya Kembang Lepas Minum ESP

Siapa minum ESP?

Datin sendiri minum ESP. ESP memang sangat sedap. walaupun sekarang ni satu Malaysia tiada stok ESP.

disebalik cerita ESP di borong oleh warga peminat tegar ESP ialah kerana ini!!

Kawan kepada kawan Datin. haha. Kawan kepada Naniey.

dia perasan bila minun ESP kulit dia glowing, dan makin putih. selain itu, auntie B atau “anu” dia kembang. 

siapa pernah susukan anak sampai 2 tahun? atau ada size ‘anu’ yang kecil. harus cuba ESP ni.

boleh booking dengan Datin sekarang. Mid Of Feb ESP sampai. 

0135566683 elly matin

Mau Kurus Bah

​Assalamulaikum and Good AM. Hari ini pepagi ke airport. feeling2 jemput laki😁

Kalau yang follow posting saya dalam tempoh 5 bulan ini, saya selalu share pasal detox, pasal slimming kan? 

kalau kenal dari dulu, kamu mesti tau kenapa saya terdesak mau kurus. haip.. bukan kurus, mau ada berat badan ideal bah. antara factor utama saya perlukan berat badan ideal ialah keadaan lutut..

lutut terlalu sakit sampai pergerakan terbatas. katil pun roboh bah😂

lagipun, salah 1penyakit yang saya takut ialah diabetis atau kencing manis. bila berat badan under control dan obesity kita berpotensi untuk kena kencing manis. tapi jangan pula kau ingat kau kurus ndak berpotensi kena diabetis? cuma orang gemuk ni lagi tinggi potensinya.

so saya pun insafkan diri dan berusaha ubah lifestyle serta eat clean. kita mau sihat untuk anak-anak, untuk suami, untuk orang2 tersayang dan semestinya untuk beribadah dengan sempurna. InShaAllah.

gambar di bawah ambil semasa Ellysha berumur kurang dari 6 bulan

.

.

Ambil adik di airport “Eh.. awak kuruslah”

hahahahah… lamanya ndak jumpa SLE fighter kami ni.. jumpa2 saja cakap saya kurus..

gila ndak bangga 

mau tau tipskah?

Sebelum mau share tips saya, saya mau share testimoni customer yang berjaya memakai baju ofice baru.

“Baju ofice dah longgar, badan rasa ringan dan bertenaga”

awak nak tak baju size XL ke size M?

kalau nak boleh contact #0135566683_ellymatin

Saya Mau Kurus Bah!!

okie.. mau kuruskan? atas tu adalah slogan saya sepanjang perkahwinan.. 

kawin saja langsung saya tidak merasa berat badan di bawah 80kg😁

bahagia sangat ar!! padahal bukan bahagia mana, mengundang penyakit!! pernahkah dengar kalau suda kawin orang tegur “makin bolat pula” terus kita jawap ” biasalah bahagia” padahal mengundang bala.

teman.. sedarlah.. gemuk itu satu penyakit.. belum ada orang gemuk yang sihat.. [ini kata2 sawo sy dulu, tapi saya sangkal sebesar lautan api. sebab ego tidak mau kalah. suka betul gemuk!] 

saya gemuk ba tapi saya sihat!! are u sure? cek hati? cek kolestrol? cek joint2? cek? cek kulit dan pokoknya cek badan!! I dah rasa.. dan saya pun pernah cakap gemuk itu bahagia.. padahal saya merana kesakitan lutut.. merana jiwa mau pakai baju cantik2 tidak muat.. merana kerana katil roboh sebab gemuk!! merana bah gemuk ni..

pilihan di tangan saya dan anda. mau kurus kena start dari aim!! saya niat mo kurus sebab mau sihat supaya senang saya melayan anak2 dan suami. saya mau size M supaya saya hanya perlu beli baju size L. Saya mau pakai jubah. saya mau lebih aktif dalam soal ibadah saya!

cara saya turunkan berat badan dengan bukan kadar mendadak. saya amalkan meal plan shaklee sediakan. saya ambil supplement shaklee dan saya buat apa saya suka. saya suka menari! suka berlari! suka berjalan! saya buat semuanya! Alhamdulillah. sudah turun 10 kg dalam masa 5 bulan. 

terasa hebat bah, sebab sebelum ini saya pernah makan ubat kurus!! di mana ubat itu rupanya mengandungi d***h yg banyak. nauzubillahminzalik. kurus 1 bulan sekali naik. wow.. ndak kurus2😂. 

so pada sesiapa yang mau kurus jom join saya. janganlah diet yoyo. bulan ni kurus bulan depan bertambah 2x ganda. ndak siuk.. penat2 mau kurus lepas tu sinang gemuk..

“Gemuk itu comel”

slogan yang selalu saya cakap dulu. kasi sedap hati sendiri. bila ada kesedaran diri dan berusaha untuk berubah. baru saya sedar gemuk itu menyusahkan dan gemuk itu sarang segala penyakit. macam laki saya cakap “adakah orang gemuk tidak pemarah?” 😂

ok. saya becakap ini bukan sebab saya KURUS. hahaha. [InShaAllah.. Soon] tapi sebab saya sedar betapa pentingnya untuk kita ada ideal weight. salah 1 sebab melibatkan LUTUT!! balik2 lutut. si anty tukang urutlah ni. malar cakap lutut saya bermasalah. ok sambung cerita ya.

begini.. mau kurus senang, mau diet senang. tapi mau maintain senangkah??? sebelum ini saya penat2 suda diet, lepas tu nampak makanan naik 5kg. padahal turun 1kg saja [laki cakap, tai kau saja tu turun. laki saya spesis kejam sikit, tapi bila kau hadam balik memang betul apa dia cakap]

saya start turun berat masa cuba detox 1 kali sampai ketagih. kalau mau detox boleh pm saya, sebelum tu bolehlah tengok2 belek2 saya punya album “jom detox” ok. kita kasi setel di sini cerita detox.

Saya mo share 4 supplement penting dalam cerita saya #maukurusbah.

💃ESP

selepas detox perut saya lebih fit. jadi saya cuma ambil nasi 1 sudu atau 1 suap untuk setiap meal. pemakanan harian saya lebih kepada protein dan fiber. tapi bestnya, air susu saya tetap pekat. sebab saya ambil protein dari tumbuhan iaitu ESP. rasa lapar pun tidak, gastrik pun tiada dan paling best sentiasa rasa ada tenaga. tiada lemas2.

💃 Lecithin

Agen pembakar lemak yang jahat. kamu taukan bukan semua lemak jahat. jadi lecithin ini fungsi dia untuk bakar lemak2 yg jahat. lemak yang boleh kasi sumbat kita punya saluran darah and etc. lecithin juga membantu memberikan pelincir pada 💩. jangan tidak tau, melalui buang air kecil, berpeluh juga boleh singkirkan lelemaks tau!

💃Alfalfa Complex

sangat penting untuk milk production. air susu memang meriah walau tak makan nasi. lepas ni jangan anggap kau tak makan nasi air susu drop ya. selain milky booster, alfalfa juga detox darah. dia juga buang kotoran yang aunty lecithin suda bakar tu. so di sana senanglah kerja diorang singkirkan 💩. buang2 angin dan paling best alfalfa ni bikin fit si kawan. alfalfa juga sejenis fiber. kamu taukan, cara paling bagus mau kurus ialah pengambilan fiber yg tinggi. so pada yg ndak makan sayur, sila telan dia ni.

💃Vita-Lea

supplement yang ada 28 jenis vitamin ni tak boleh tinggal. kerana dialah saya tak craving makanan manis lagi. erm.. bukan tak.. tapi dari 100 saya boleh rate dalam 50 60% tahap kecravingan saya. so maksudnya masih boleh di kawal. dan sebab pengambilan manis saya kurang, berat badan saya mudah turun. vitamin tua ni juga bagus untuk tenaga. taulah orang kita asal ndak makan nasi mesti mind set “tidak bertenaga” jangab risau sebab vitamin tua sangat membantu dalam penghasilan tenaga. 

ok itu saja tau untuk hari ini. semoga sharing ini bermanafaat untuk kawan2 yang ada ++size macam saya. InShaAllah, saya doakan anda kurus dengan iktihar shaklee.

boleh dapatkan set ini di #0135566683_ellymatin