Nak Pinjam Bolehkah?

Sejak Malaysia baru, sensitif betul pasal hutang piutang ini. EM sendiri terasa sebab masih lagi membayar Grolier dan mesin Penapis Udara Coway. Coway ada 3 tahun lagi. hehehehe.

Syukur EM tiada loan PTPTN. Kalau tak, mesti terasa bahana berhutang tu. Pening doh. Oklah. EM rasa EM tidal layak cakap pasal hutang. Sebab EM sendiri pun masih ada hutang. Tapi saya mau cerita jugalah pengalaman berhutang dan menjadi pemiutang.

Saya pernah jadi penghutang juga sama orang dan saya merasa tidak tenang. Kena-kena kalau tidak mampu ajmembayar tepat pada masanya. Jadi since from that, saya memang mengelak untuk terhutang atau diberi hutang.

Kalau saya berhutang pun, saya akan prefer bank dan bukan orang. Orang ada perasaan, bank kalau lewat bayar kena call jak. hahah. Tapi kalau orang, kita susah mau jangka hatinya. Nanti di mulut cakap its ok, tapi dalam hati kita tak tau. So untuk elak penyakit hati. Saya tidak mahu berhutang lagi.

HUi hutangkah? ada saya terbaca hui pun macam hutang juga. Nanti saya cerita pasal benda ini lain kali.

Itu pasal perasaan saya semasa berhutang. Ya Allah, semoga terpelihara rezeki ku tanpa menghutang sama orang lain. Ohya, my dad pernah pinjamkan duit bisnes. RM 2500, lepas tu dia tidak mahu saya bayar balik. Dia duit tu buat belanja birthday yayang.

Bila terfikir-fikir, kadang duit bisnes ada saja culasnya. Mungkin sebab duit tu juga. Ya Allah. Rasa serba salah. So, saya bernekad akan bayar dengan daddy semula. InShaAllah. Doakanya.

Saya sering jadi pemiutang juga pada kawan-kawan dan saya faham perasaan pemiutang kalau si penghutang tidak mampu bayar tepat pada masanya. Jadi, ini juga salah satu sebab saya tidak berani lagi untuk berhutang.

Satu lagi prinsip husband saya, biar tiada apa-apa yang penting jangan berhutang. Ya Allah, jaga rezeki ku. Jaga hati ku.

Pengalaman saya sebagai pemiutang. Saya bukanlah pemiutang besar-besaran. Dulu kalau ada kawan cakap “EM pinjam duit Rm 300, minggu depan aku bayar”.

Saya memang akan bagi pinjam terus. Tapi, sampai pada waktunya. Inform pun tidak yang si penghutang tu tidak dapat bayar. Ada juga yang minta tempoh untuk dipanjangkan. Masalahnya sebagai pemiutang duit cukup-cukup saja. Bukan along ya. mengasi hutang pun sebab ehsan. Sebab dah janji akan bayar dalam temoh seminggu.

Bila penghutang tidak membayar hutang pada waktu yang ditetapkan. Saya sering minta duit belanja dengan husband. Bila husband tau duit sering habis sebab bagi hutang kat kawan. Kena cuci telinglah EM.

So, start tau perangai penghutang-penghutang macam tu. Saya bagi hutang juga tapi cuma 20% dari nilai yang di pinjam. But trust me. if that person sudah cakap PINJAM. RM 20 pun u akan cari tau. Memang mulut mau relakan, tapi hati teringat-ingat pasal duit tu. Sebab kita sendiri dah tulis bahawa benda tu pinjaman.

Benda di pinjam harus dipulangkan tau.

Baru yang membuatkan hati si pemiutang sakit sangat! si penghutang ni siap post makan sedap-sedap, jalan sana sini, belanja orang. Lupa erk ada hutang.

So start March 2018, saya memang tidak bagi hutang sudah. Biar apapun alasan saya tidak akan bagi hutang.

Satu sebab saya tidak bagi hutang ialah, untuk elak penyakit hati berlaku. Dulu pernah ada orang berhutang dengan saya. Dia janji macam-macam. Sampai kesudah tak bayar. So, kerana isu hutang itu. Hubungan kami rengang dan saya jadi meluat dengan sikap dia yang show off di medsos tapi terlupa untuk membayar hutang.

Saya tidak bagi hutang untuk elak persahabatan putus. Melainkan adik-adik sendiri. Tapi selama ini, adik-adik saya even RM 10 kalau dioarang dah cakap hutang. Mesti diorang akan bayar. ALhamdullilah.

Kalau pun saya mau bagi juga, saya akan bagi dan orang tu tidak perlu bayar. Untuk elak penyakit hati. Tapi kalau saya tau orang tu masih cukup anggota badan. Saya tidak akan bagi hutang padanya.

Semoga kita dijauhkan dari sifat suka menghutang.

Oklah. Sampai sini saja omelan saya hari ini. No hurt feeling ya. Saya cuba untuk move on. Saya relakan apa yang kena pinjam, lagipun tidak banyak mana. Cuma yang mengganggu fikiran saya. Dia cakap PINJAM!! Tapi lain kali dia mau pinjam lagi. Saya memang tidak akan bagi pinjam. Tidak akan!

Tapi beranikah lagi dia pinjam? hihihi.

Ok. Move on saja EM. ko tunggu-tunggu pun memang orang tu tidak akan faham. Sebab saya pernah minta juga dalan 5 kali tapi ada saja alasannya yang hairan boleh joli-joli pula. So let it go sajalah.

Sekian dari EM

 

Advertisements

Pengedar Shaklee Kota Kinabalu

Hi Nama saya Mela atau nama penuh, Melati Onngok. Saya pengedar Shaklee yang sah.

Cod kawasan Kota Kinabalu atau pos seluruh Malaysia setiap isnin – jumaat.

Sudah mengamalkan supplement shaklee hampir 4 tahun dan shaklee banyak membantu tingkatkan kesihatan keluarga saya.

✅ produk pertama shaklee yang berjaya bantu saya ialah Herbal Blend Cream. Ia atasi masalah kulit / parut kudis buta Mela.

✅ Masalah gastrik hilang selepas consume ESp dalam tempoh 3 bulan.

✅ Masalah rambut gugur juga pulih dengan pengambilan ESP setiap hari. Selepas consume banyak anak rambut tumbuh dan rambut lebih kuat.

✅ Kulit pula tambah centik dan berseri selepas ambil set basic kecantikan Esp, Vita-C, dan Vita-E.

✅ Luka bedah cepat sembuh dan cantik dengan consume set berpantang shaklee.

✅ Walaupun berkerja, badan rasa lebih bertenaga sepanjang hari dengan set hamil Shaklee.

✅ masalah sakit tulang, sendi dan sembelit hilang selepas ambil 2-4biji Ostematrix sebelum tidur.

✅ Masalah bintik-bintik hitam pada muka berkurang dengan new skincare shaklee iaitu YOUTH.

✅ paling best jarang sudah sakit selepas ambil supplement shaklee.

Hubungi:

Nama : Mela Onngok / Melati Onngok

Shaklee ID : 1226349

Status Level : Supervisor

Whatsapp : 014 557 4171

Pengedar Shaklee Tanjung Malim

Nama Saya Evira Fhreslyn Matin. Boleh panggil Kak Baeb. Saya pengedar Shaklee kawasan Kudat, Sabah dan Tanjung Malim, Perak.

Penghantaran seluruh Malaysia melalui perkhidmatan pos setiap hari.

Saya telah bersama dengan Shaklee selama 4 tahun. Antara Shaklee Effect yang saya dapat ialah:

✅ Muka semakin cerah & glowing selepas konsisten Vivix.

✅ Muka kurang berminyak selepas 10 hari menggunakan skincare Youth.

✅ Parut accident motor pudar dengan Herbal Blend.

✅ Kulit kering dipunggung dapat diatasi dengan Herbal Blend.

Hubungi saya melalui:

Facebook: Evira Fhreslyn Matin

Instagram: @eviramango

Message/Call: 017-5625508

Pengedar Shaklee Sandakan

Nama saya Norkarmila Binti Khairul Ariffin. Saya ialah pengedar Shaklee kawasan Menggatal dan Daerah Sandakan.

Masuk tahun ini sudah 6 tahun saya bersama Shaklee. Antara Shaklee Effect yang saya dapat ialah ;

✅ Berjaya naikkan HB semasa hamil dengan Vita-Lea

✅ Kekal bertenaga dan mempunyai susu badan yg banyak selepas melahirkan anak dgn set basic penyusuan iaitu Alfalfa dan ESP

✅ Berjaya menghilangkan gegata disebabkan side effect kepada suntikan perancang kehamilan dengan Vita-C

✅ Berjaya merawat keputihan dengan Alfalfa

✅ Kulit semakin bersih, kelihatan cerah dan parut hilang selepas konsisten dengan ESP, Vita-C dan Vita-E

✅ Kurang sakit-sakit badan dan mendapat tidur yg lena dengan Ostematrix

✅ Anak bebas dari masalah pernafasan (hidung tersumbat) ketika selsema dengan Herbal Blend Cream

✅ Anak jarang sakit selepas konsisten Set Kanak-kanak Shaklee

Terima kasih kerana memilih saya menjadi pengedar anda.

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan/pesanan : 0176958205

Pengedar Shaklee Sepanggar

Nama saya Elly Matin. Saya ialah pengedar Shaklee Sepanggar yang aktif. Saya boleh COD setiap hari isnin sehingga jumaat tau. Saya juga boleh pos setiap hari.

Charge penghantaran? No worries. Its free.

Masuk tahun ini sudah 4 tahun saya bersama Shaklee. Antara Shaklee Effect yang saya dapat ialah ;

✅ Jerawat teruk di belakang hilang dalam tempoh 3 bulan dengan zinc complex

✅ Kekal bertenaga walaupun bekerja di site lebih dari 10 jam dengan ESP

✅ Berjaya naikkan HB semasa hamil dengan full set HB Booster Shaklee

✅ Bertenaga dalam tempoh 7 hari selepas pembedahan bersalin dengan Set Berpantang Shaklee

✅ Anak bebas dari asma lepas konsisten Omega Guard

✅ Anak bebas sembelit selepas konsisten Meal Shake

✅ Anak jarang sakit selepas konsisten Set Kanak-kanak Shaklee

✅ Berjaya turunkan berat badan lebih dari 20kg selepas mencuba set Detox Shaklee selama 12 bulan

✅ Berjaya pudarkan pigmentasi, atasi masalah kulit kering dan keradangan kulit dengan YOUTH

✅ Senior Supervisor Shaklee

Terima kasih kerana memilih saya menjadi pengedar anda.

Hubungi saya untuk dapatkan perkhidmatan yang tip top : 0135566683

Hari Gaji!!

Alhamdulillah. Tahniah pada warga Shaklee. Hari ini, hari menuai kita.

.

Berapa pun bonus anda, please! Sedekah! Simpan!

.

Hari ini, datin happy lain macam. Tiba-tiba dapat wassap dari cicit.

So happy ok! Alhamdulillah. Datin doakan Oyoi sentiasa sukses dan berjaya dalam bidang ini.

.

Selain bonus, usahawan shaklee juga ada untung runcit.

.

Happy Bonus Day

Melihat Kejayaan Sebelum Berjaya

Assalamualaikum and hello Monday. Lama datin tidak masuk rumah. Ada yang rindu?

.

Datin terlalu busy buat projek viral. Tapi, alhamdulillah. Walaupun sibuk, lebih banyak masa di rumah.

.

“Saya usahawan yang berjaya dan bijak mengurus rumahtangga”

.

Kebanyakan orang hanya melihat kejayaan seseorang usahawa apabila mereka berjaya. Bila kita berjaya ramai yang cakap “saya pun boleh berjaya” atau “untunglah dia, rezekinya”. Manapun alasan kalian, itu hak kalian.

.

Tapi pernahkah kita nampak apa yang berlaku sebelum kejayaan itu?

+ Rejection everyday

+ Buku akaun yang pernah kosong

+ Tidak dihargai

+ Ditikam dari belakang

+ Kerja sampai lewat malam

+ Stress

+ The rumours

+ The criticisms

Pernahkah?

Satu beza pada yang berusaha dan berhenti berusaha ialah berjaya dn tidak berjaya.

Bagi orang yang berjaya, mereka telah melakukan banyak perkara untuk gapai impian.

+ Mereka berusaha setiap hari

+ Mereka bangkit setiap hari

+ Mereka kerja keras setiap hari

+ Mereka belajar dari mentor setiap hari

+ Mereka perbaiki diri setiap hari

Mereka buat semua di atas tu setiap hari, walaupun rasa mau quit. Akhirnya mereka akan jadi seperti yang mereka impikan.

So, kawan-kawan datin yang tengah bisnes. Tidak kira apapun bisnes kalian. Anda kena kuat setiap hari.

Semoga kalian dan datin sendiri boleh berjaya dunia akhirat.

Amin.

Assalamualaikum

.

Kebanyakkan orang hanya melihat kejayaan seorang

Recognition As Senior Supervisor

16 September lepas, Shaklee meraihkan semua business leader yang ada di Sabah. Datin pun tidak terkecualilah.

Alhamdullilah.. Team datin ‘Rebirth Of Eagle (ROE)” ada 3 leader yang akan recognition sebagai Senior Supervisor dan supervisor.

Alhamdulillah.. Datin tidak pernah sangka pun datin boleh serius sampai ada pendapatan 4 angka ini.

Pada mulanya sign up sebagai distributor hanyalah ingin consume set penyusuan. Tapi, sejak terima bonus pertama bernilai RM 22. Datin macam tersemangat pula. hahahahah.. walhal masa tu, datin bergaji 4 angka juga.

Share dengan kawan-kawan di site. akhirnya bonus 3 angka pertama bernilai RM222. Start dari situ. Datin try buat Shaklee.

Nanti sambung lagi.. mari kita tengok gambar yang sempat diambil hari itu

img_9851
Event start jam 2.30PM. Yadik mau tidur sudah

 

img_9852
Our Master!! Master Laurah Misaha [MLM]
img_9853
Supervisor Mela and husband. Supervisor yang sangat berdikari. Semoga sentiasa sukses Mela
Mela, Lyno and cikoko. Ohya.. Sebelah Mela tu, staff Shaklee yang sangatlah periang. Crystal
This is me and Rapi. Seorang lagi entah ke mana sudah..hahahah
Fhreslyn and mom (my mom juga)
Boleh nampak bah kan shaklee ni adalah perniagaan keluarga. 
This is GLC family.. happy ber’wefie’. my dad pun ikut sama
GLC family 
ROE under GLC: dari kiri, Mela, Fhreslyn, Datin, Master Laila dan Miela
3 generasi: GLC> Lionize> Eagle
our happy face
This is Miela. My next Supervisor. Lets pray for her
Lepas event, kami sempat bonding dengan Master Laila
Sesi luahan perasaan.. hahahaha
This is MASTER COORDINATOR ON 2018

Gambar ini saja datin sempat ambil. Sebab busy sangat melayan dan kejar anak-anak. Thank you Shaklee sebab bagi kami penganugerahan.

Seperti yang korang nampak. Perniagaan Shaklee adalah Perniagaan keluarga. My mom and dad oso husband pun datang support.

Sekiranya ada kawan-kawan datin yang maukan perniagaan yang boleh bawa family di mana saja. boleh contact datin.

Thank you to Master Nur Laila and Master Laurah

Congratulation to Fhreslyn and Mela

See u at the top

Saya Pakar Detox Anda

Saya Pengedar Shaklee Kudat

Elly Matin

Anak dua, perut kempis

“Duvi tanak no bong e eyoi nga amu agazo buruzut” oong [adik nenekku, mama olol]

.

.

.

.

.

Sebelum translate aku mau bangga diri dulu😂

Dia bilang si ninik oong “si eyoi ni, 2 anak sudah tapi x besar tu buruzut@perut” bangga seh!!

Thank you oong😘

Alhamdulillah, memang 2 sudah anakku tapi perut endak ketara pun kecuali nampak sendiri💆

Tapi banyak juga perubahan sejak berdetox ni. Terutamanya kalau telan herb lax si pencuci usus tu.

Telan 4 biji selama seminggu, boleh Jugalah cover-cover tu perut sampai next detox lagi.

Ramai ba yang dapat kesan perut kempis bila telan herb lax. Endak pernah mengecewakan. Antara vitamin kegemaran si badan gemp macam datin😍

Actualy aku pernah share cerita ini di fb dengan gambar ku dua anak. Tapi sebab gambar itu bersama ‘rakan’ yang tengah pregnant. And then, si kawan salah paham. Dia pikir aku tengah cakap dia😂

Mahap ler ye😅. Aku tengah cakap pasal diriku☺️